Küresel rekabet için standartların önemi gözardı edilmemeli
‘TBD 2’nci Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Standartları Zirvesi’; Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) iş birliğiyle düzenlendi.
Dijital dönüşüm standartlarının ve küresel rekabet endeksinin yükseltilebilmesi için standartlara uyumluluğun hayati önem taşıdığını savunan TBD, geçtiğimiz yıl ‘Dijital Dönüşüm Teknolojileri’ alanında standartların oluşturulmasına yönelik olarak TSE ile iş birliği protokolü imzaladı. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen zirvede, Türkiye’nin dijital dönüşüm çabalarının güç kaynağı olacak ‘yerli ve milli standartlar’ masaya yatırıldı. Etkinliğe; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TSE ve TBD yetkilileriyle sektör temsilcileri katıldı. Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni belirlerken standartların önemli bir bileşen olarak karşılarına çıktığını kaydederken “Bu etkinlik; ülkemizin bilişim sektörüne yönelik kalite altyapısının güçlendirilmesi, ürün, sistem ve hizmetlerin geliştirilmesiyle standartlara uyumluluk açısından büyük önem taşıyor” değerlendirmesini yaptı. Dijital dönüşümde özellikle hizmet veren tarafların, dijital olgunluk seviyelerini yükseltme noktasında standartların kritik rol oynadığına dikkat çeken Büyükdede, standartlara uyumun gerçekleşmesiyle verimlilik oranının yükseleceğini, bunun da dijital ekonominin büyümesine katkı sağlayacağını ifade etti. Büyükdede, TSE’nin dijital dönüşümde bir yandan standardizasyon faaliyetleriyle diğer yandan da bu alandaki belgelendirme ve test ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarıyla çok önemli görevler ifa ettiğinin altını çizerek Enstitünün sunduğu hizmetlerle Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağladığını kaydetti.
TSE, bilişim standartlarının hazırlanmasında tüm paydaşlarla birlikte hareket ediyor
“TSE, bilişim sektörünün ihtiyacı olan standartların hazırlanması, adapte edilmesi hususunda uluslararası standardizasyon kuruluşları ve ülkedeki paydaşlarla hareket etmekte. Geçen yıl yayımlanan ‘Avrupa Birliği Siber Güvenlik Sertifikasyon Yasası’na uygun hazırlanan, nesnelerin interneti gibi konularda uygulanacak belgelendirme faaliyetlerine de yakın zamanda başlayacağız. Enstitümüzde ayrıca kamu ve özel sektörün risklerini tanımlamaları, gizli bilgiler konusundaki risklerini yönetebilmeleri ve bu doğrultuda gerekli güvenlik önlemlerini yerine getirmelerine katkı sağlayan ‘Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’ belgelendirmesi yapılıyor” diyen Şahin, kişisel verilerin korunması ve bulut hizmetlerinin uygulanmasıyla ilgili hazırlanan uluslararası standartlar çerçevesinde TSE’nin bu yıl içinde belgelendirme faaliyetlerine başlayacağını aktararak yapılan test faaliyetleriyle ülkede üretilen bilişim teknolojileri ürünlerinin hatalarla birlikte yayınlanmasının önüne geçildiğini, kalitesi yüksek ürünlerin sunulduğunu ve güvenlik açıklıklarının en aza indirgendiğini ifade etti.
‘Nesnelerin interneti çöplüğü’ olmamak için standartlara acilen uyum sağlamalıyız
Aktepe, yerli ve milli dijital standartların oluşumu için atılması gereken adımlara ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Burada iki öncelikli adım var. Birincisi, uluslararası standartların yakından izlenmesi ve uluslararası standart geliştirme gruplarına aktif katılım sağlanması. İkincisi ise kendi dijital dönüşüm standartlarımızın tanımlanması ve yayımlanması.” Aktepe, TSE ile imzalanan protokol kapsamında, ulusal ve uluslararası dijital dönüşüm standartlarının oluşumuna ve ‘Nesnelerin İnterneti Ekosistemi’nin regülasyonuna ve gelişimine katkı sağlayacaklarına dikkat çekerek “Türkiye’nin ‘Nesnelerin İnterneti Çöplüğü’ne dönüşmemesi için dijital dönüşüm standartlarına acilen uyum sağlamalıyız” dedi.
Lütfen hemen gelin ve standartları siz belirleyin!
Etkinlik, TBD Bilişim Standartları Platformu Başkanı Dr. Ziya Karakaya’nın “TBD Bilişim Standartları Platformunun 2020 Hedefleri” konulu sunumuyla sona erdi. Karakaya, bilişim standatlarının; ülkemizin her alandaki üretimini, rekabet gücünü, tüketici güvenliğini, kamu sağlığını, ürün/hizmet güvenirliğini, kalkınmayı ve dijital dönüşümü hızlandıracak en önemli bileşenlerden biri olduğuna dikkat çekerek “Bu bileşen; yatırım, eğitim, Ar-Ge gibi diğer bileşenlerden birçoğunun sağlıklı bir şekilde oluşumu ve devamlılığını da önemli oranda etkilemekte” dedi. Karakaya, “Bilişimin kesmeyeceği hiçbir sektör yok. Bilişim standartları ciddi anlamda çalışılması gereken bir konu. TSE ile Bilişim Standartları Platformu oluşturduk. Tüm sektörden, odak gruplarımıza, katılım ve destek vermelerini istiyoruz. Standartlara yön vermemiz gerekiyor, bu konuya sektör sahip çıkmıyor. Türkiye olarak çok ciddi gücümüz ve potansiyelimiz var. Bilişim konusundaki standartlara yön veriyor olmamız gerek. Lütfen hemen gelin ve standartları siz belirleyin! Neyi, nasıl üreteceğimizi standartlar söylüyor. Odak eksenlerimizin, uluslararası standartlarda birebir karşılıkları bulunuyor” değerlendirmesini yaptı.