Küresel sorunlara teknolojik çözüm için startuplara büyük bir fırsat ve kaynak
Geçen yazımda (http://bit.ly/2W5esJ7), teknolojik çözüm bekleyen küresel sorunları belirtmiştim. Bunlara çözüm geliştirme gibi bir vizyon, ülkemiz genç girişimcileri ve startupları için ufuk açıcı olabilir. Tabii, finansal kaynak gibi bir sorun var ama önemli bir fırsat da var.
Teknoloji dünyasının önde gelen üniversitesi MIT’in Inclusive Innovation Challenge (IIC) programı (https://www.mitinclusiveinnovation.com), dünyanın her yerindeki genç girişimcilere ve startuplara bir çağrı yapıyor: iş yapma ortamını iyileştirmeye ve ekonomik eşitsizliği gidermeye yönelik teknolojik çözümleri sunun, biz de destekleyelim. Destek olarak, yılda 1.6 milyon dolar ayırmışlar.
Dünyanın beş bölgesinden – Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa, Afrika, Asya – çıkacak olan proje önerileri, kendi bölgesinden seçilmiş jüri tarafından değerlendirilecek. Her bölgeden seçilen 60 projeye, o bölgede canlı sunum olanağı verilecek. Tüm jüri üyelerinden seçilen yeni bir jüri heyeti, her bölgenin en iyi 4 projesini seçecek. Bu 20 proje değerlendirilecek ve 21 Kasım’da MIT’de yapılacak olan Grand Prize Gala’da, en yüksek puan alan 4 proje ilan edilecek ve her birine büyük ödül 250 bin dolar verilecek.
Dijital teknolojilerin çağımızı nasıl değiştirdiğini bence en iyi anlatan “The Second Machine Age” kitabının (ilgili yazım: http://bit.ly/2UwqPfl) yazarlarından MIT profesörü ve IIC’nin kurucularından Erik Brynjolfsson, Fortune dergisine yaptığı açıklamada, bu çağrı için “Kapsayıcı (inclusive) inovasyon yapanlar oyunu değil dünyayı değiştiriyor” demiş (http://bit.ly/2UvI4xF).
Proje başvurusu için kayıt yaptırmanın son günü 9 Mayıs. Ayrıntılar IIC sitesinde veriliyor.