Küresel stratejide Türkiye’nin yeri
Allot Communications’ın çözümlerinin temelinde DPI (Deep Packet Inspection) teknolojisi var. Veri ağlarındaki kişiselleştirme ve zekâ odaklı yetkinliği artıran bu teknoloji, özellikle servis sağlayıcılara birçok fayda sunuyor. Bu yapı ile servis sağlayıcıların, müşterilerinin sayısal alışkanlıklarının gerektirdiği yeni ihtiyaçlarına bakarak üretilecek trafiği hesaplamaları ve buna göre yatırım yapmaları mümkün olabiliyor. Servis sağlayıcılarla çalıştıklarını ve bulut odaklı projeleri olduğunu belirterek sözlerine başlayan, 35 yıldır sektörde görev aldığını da hatırlatan Allot Communications Bölgesel Satış Müdürü Lior Derry, şu bilgileri paylaştı:
“20 yıllık bir şirketiz ve ilk etapta kurumsal müşteri odaklı çalışmalar yaptık. 8 yıl önce stratejimizi değiştirdik ve mobile, telekom operatörlerine odaklandık, ki bu çok akıllıca bir strateji oldu. Gelirimizin yüzde 60’ı mobil ve sabit hatlardan, yüzde 40'ı kurumlardan geliyor. Kurumların ilgisinin de arttığını görüyoruz. Çünkü buluta geçiyor, bulutun maliyet avantajı ve yönetim kolaylığı gibi özelliklerini görüyorlar. Bunu kullananlar, doğal olarak güvenlik konusuna daha fazla eğiliyor. Bu yolda son olarak İspanya’da bir güvenlik şirketini, Optenet’i satın aldık.”
Türkiye’de İK kademeli artacak
Allot Communications, bu yıl yüzde 50 büyümeyi, geliri de üç kat artırmayı hedefliyor. Lior Derry, genel olarak kurumsalda büyüme eğiliminin süreceğini belirtirken, Türkiye’de ise potansiyelin çok daha büyük olduğunun altını çiziyor. Bu potansiyel, iş stratejisinin de Türkiye özelinde öncelikli yapısını ortaya koyuyor. Bu pazarda çalışılan bir sistem entegratörü var ve bu sayıyı 4-5 yapmak temel hedef. “Bu yıl bizim için başlangıç noktası olacak” diyen Derry, pazarın potansiyeline bakışlarını şu kıyasla anlattı:
“Doğu bölgesi, yani Çin, Japonya gibi ülkeleri içeren APAC büyüyor. Amerika’da gizlilik giderek daha çok öne çıkıyor ve bu da bizim için potansiyel demek. Avrupa’da halihazırda çok hızlı büyüyoruz. Ama burada Türkiye’nin yeri ayrı. Türkiye’de bir Türk mühendis görevlendirdik ve Exclusive Networks Türkiye ile çalışacak. İnsan kaynağımız da kademeli olarak artacak. Türkiye’de büyük şirketlerde, finans sektöründe, üniversitelerde, kamuda varız. Bunlar faaliyet gösterdiğimiz temel dikey pazarlar. Ama Türkiye çok büyük bir pazar ve fırsatları değerlendirmek için Exclusive Networks Türkiye ile işbirliği yapıyor, daha fazla satış noktasına ve sistem entegratörüne ulaşmak istiyoruz. Butik bir teknoloji sunduğumuz için odaklanmak önemli. Bu nedenle seçici olmaya özen gösteriyoruz. Satış noktalarının belli yetkinliklerinin olması, özellikle network ve güvenlik başlığında büyük önem taşıyor.”
Tek uzmanlık, farklılığı da yaratıyor
Sektörel düzenlemelerin bulut ilgisindeki yerini nasıl görüyorsunuz?
Regülasyonların muhafazakar bir tutumu var. Ama bir tarafta da yaratıcı bir yaklaşım söz konusu. Finans sektörü daha sayısal bir hale gelirken buna sırtınızı dönemezsiniz. Müşteriye hizmet için daha fazla yaratıcı çözümler sunmakta bu önemli. Gizliliği, kullanıcı bilgilerini korumak, bunları ve finansal bilgileri ayırmak kritik. İş zekâsı ve CRM işte burada buluşuyor.
Sizin çözümleriniz burada nasıl bir konuma sahip?
Çözümümüz bulut erişim optimizasyonu noktasında görev alıyor, kurum ve bulut arasında konumlanıyor. En yüksek seviyede görünürlüğü sağlıyoruz. Telekom sektöründe bilginin doğruluğu büyük önem taşır. Biz kullanıcıyı ve çalıştığı platformu tanımlıyor, daha detaya inip, kişinin o uygulama ile ne yaptığını, nasıl bir iletişim kurduğunu saptıyor, kurumlara bu görünürlüğü sunuyoruz. Doğruluk bu nedenle çok önemli. Güçlü olduğumuz ikinci konu gerçek zamanlı olarak politika değişimlerine uyum. Yani, bir senaryoya bağlı olarak her dakika politika değiştirebilirsiniz ve sistem, gerçek zamanlı olarak bu senaryoya uyum sağlar. Politikayı bir kez gerçek zamanlı olarak kurguladığınızda, bu mekanizmada güncellenmesi gerekenler ve ertelenebilenler ortaya çıkar. Her şirket ve her sektörün kendine has önceliği vardır ve siz de buna göre bir modelleme yapabilirsiniz. Bu yapıyı konumlandırmak ve yönetmek kolay. Çözümümüz merkezi. Yani örneğin bir bankada yüzlerce şubeye ayrı ayrı konumlandırmanız gerekmiyor. Merkezde kur ve diğer her şeyi buna bağla. Bir moda perakendecisi de mesela bu yapımızı kullanıyor, ama veri merkezi İspanya’da. Bizim çözümümüz ise merkezde ve tüm şubeler buradan yönetiliyor. Biz de gerçek trafiği izleyebiliyoruz. Uzun yıllardır servis sağlayıcılarla doğrudan bağlantımız var. Onlar da ağ yapısını optimize etmek için DPI teknolojimizi istiyorlar.
Teknolojinizi farklı kılan ne?
Butik bir teknoloji ile 20 yıldır bu sektörde tek odak noktası ve uzmanlık ile ilerliyoruz. Birçok teknoloji geliştirip, araya bunu sokan şirketlerle aramızdaki en önemli fark bu. Müşteriler bizi biliyor. Birçok telekom şirketi ile direkt çalışmalarımız, onların ödeme sistemleri ve ödeme alım yapıları ile entegrasyonumuz var. Kurumsal tarafta stratejimiz ise kanal modeli. Bu nedenle küresel bazda kanal portföyümüzü genişletiyor, daha çok müşteriye ulaşabilmek için daha fazla distribütörü bu ağa katıyoruz.
Katma değerli çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
DPI işin temeli ve spesifik bir kullanıcıyı veya uygulamayı tanımlıyor, bunu yönetiyoruz. Burada bir hizmetimiz video optimizasyonu. Ağ yapısında giderek daha fazla video var. Video izlediğinizde daha fazla bant genişliği tüketiyorsunuz ve biz iki unsur sunuyoruz: Video optimizasyonu ve deneyim kalitesi. Bu yapı misal pazarlama veya BT ekibine raporlama yapıyor, ekranın kenarındaki bir yapıyla ağ kalitesinin durumunu sunuyor, video ile oynama imkanı veriyor. Yani video optimizasyonunda DPI’a belli aralıklarla bakınca, gerçek zamanlı kararlar alabiliyoruz. Bir maç izliyorsunuz diyelim. Çok nazik dokunuşlar yapıyoruz. Bunlar izlediğiniz maça zarar vermiyor, onu etkilemiyor. Bu dokunuşlar sonuçta deneyime zarar vermeden bant genişliğini etkiliyor. Haberleri izliyorsunuz diyelim. Ekranın ortasında haberci var ve onun etrafındaki herşey statik. Yani görüntünün etrafındakilerle oynuyor, sadece arka planla oynayarak yüzde 30 avantajlı bir yapı ortaya koyuyoruz.
DDoS koruması gibi desteklerimiz var. Bir kutu ağa bakıyor ve davranışları takip ediyoruz. Böylece DDoS gibi anormal durumları anında görebiliyor, ağı saldırılardan koruyoruz. En kritik bağlantı noktalarında konumlanıyoruz. Burada sadece kurumsal veri merkezi değil, ülkeye gelen kanallar da bizim için önemli.
Güvenlik başlığında mobil cihazdaki interneti paylaştırma yapısı olan ‘tethering’ alanında pratik bir kara liste yapısı ile ‘izin verilen’ ve ‘verilmeyeni’ gösteriyoruz. Katma değerli bir diğer hizmet ise ebeveyn kontrol yapısı. Bu çözümümüz çok kiracılı bir yapı ve kurumun arkasında omurgada yatıyor, milyonlarca kullanıcıya hizmet verebiliyor. Örneğin aile profilinizi buradan kontrol edebiliyor, kişiselleştirme yapısını kullanabiliyorsunuz.