Küreselleşmenin ilk adımı İspanya’da atıldı
Teknoloji odaklı bütünsel atık yönetimi şirketi Fazla, uzmanlığını İspanya’ya taşıyarak küreselleşme yolundaki ilk adımını attı. Mart 2023 itibariyle İspanya’da faaliyete geçen Fazla, küreselleşme hedefinin ilk adımı olarak İspanya’da israfa “Dur!” diyecek. 7 yılı aşkın süredir kazandıkları uzmanlıkla İspanya’ya açıldıklarını belirten Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Fazla olarak sürdürülebilir bir iş modeli geliştirmek, atık oluşumunu ve atık kaynaklı karbon emisyonlarını %50 oranında azaltmak ve gelecek nesillere örnek olmak misyonuyla yola çıktık. Tüm ekosistemleri etkileyen küresel bir sorun olan iklim krizi ile birlikte sürdürülebilirlik perspektifinin benimsenmesi son yıllarda çok önemli bir konu haline geldi. Kaynak kullanımına bağlı karbon salımı eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş gösterirken ortalama küresel yüzey sıcaklığı da kaydedilen en yüksek seviyede ilerliyor. Bu bağlamda atık yönetimi, bu sorunla mücadelede ele alınması gereken önemli konulardan biri haline geldi” dedi.
İspanya’da atık yönetimi ve döngüsel ekonomi konusunda atılan adımlara ve Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı’nın yayınladığı son verilere göre, İspanya’da israf edilen yiyecek ve içeceklerin toplam hacmi litrede 1.201,92 milyon kilogram ve 2021 yılı verileriyle karşılaştırıldığında %6,3’lük bir azalma görülüyor. Aynı rapor; gıda israf etmeyen hanelerin 2021’de %26’dan 2022’de %29,2’ye arttığını, 2020’deki hanelerdeki gıda atık seviyesindeki zirveden sonra bu seviyede düşüş gösteriyor. 2022 yılında ise artıklardan kaynaklanan atık miktarı aynı dönemde %18,9’dan %21,4’e yükseldi. Silahlı, İspanya açılımı ile ilgili “Heyecanlıyız ve çok yüksek motivasyon içerisindeyiz. Amacımız; tedarik zincirinin paydaşları arasında güçlü bağlantılar geliştirmek, sürdürülebilir sistemler oluşturup İspanya’da halihazırda atılmış olan adımları güçlendirip ivmelenen bir etki yaratmak” bilgisini verdi.
Hedeflerinin, teknoloji ve inovasyonun yönlendirdiği operasyonel mükemmelliğe ulaşmak olduğunu vurgulayan Silahlı; “Dünya’mızı kurtarmak için güçlü bir ekosistem yönetirken gıda, tekstil, ambalaj ve kimyasal da dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriler ve atık kolları için uçtan uca, izlenebilir ve ölçeklenebilir çözümler geliştiriyoruz. Bu doğrultuda sürdürülebilir sistemler kurmak için dikkate alınması gereken üç temel faktör var: teknoloji tabanlı, bütünsel bir atık yönetim sistemi uygulamak, sosyal etki odağı taşımak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı temelden benimsemek. Hazırladığımız Bütünsel Atık Yönetiminin Bugünü ve Geleceği Raporu ile küresel atık probleminin bir resmini çizerken gıda başta olmak üzere plastik, tekstil ve kimya gibi gıda dışı sektörlerdeki atık durumunu da ele aldık. Bu rapor ile küresel atık problemine ve iklim krizi ile arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, sürdürülebilir sistemlerin gerekliliğini vurgulamayı ve bu anlamda sahiplenilmesi gereken yaklaşımların önemini vurgulamayı amaçladık” dedi.
Rapora ulaşmak için tıklayınız.