Kurum içi iletişim sosyal ağlara dönüşüyor
Bireylerin kullanmayı tercih ettiği sosyal ağlar, şirket içi iletişimin temel kaynağı haline geliyor. Özellikle büyük şirketlerle başlayan bu eğilim her iş kolunda bilgi akışının gerçek zamanlı olarak sağlanması için geliştiriliyor. Kurumsal yazılım CRM çözümlerinin en önemli yardımcısının kurumsal sosyal ağlar olması bekleniyor.Bireylerin sıklıkla birçok platformda kullandığı sosyal ağlar, şirket içinde çalışan deneyimini artırmak ve iş gelişimi için kullanılıyor. Öncelikle büyük işletmeler için düşünülen ancak ölçek fark etmeksizin hemen her şirketin ihtiyaç duyduğu kurumsal sosyal ağlar, iş süreçlerine gerçek zamanlı katılımı sağlıyor.
Şirket için intranetlerin ortaya çıkışı ve gelişim süreci, web de olduğu 2.0 dönemine geçişini getiriyor. Bu doğrultuda klasik yazılım araçlarıyla iletişim yerine hızla güncellenen, dinamik yapılara geçiliyor.
Bunun yanı sıra kurumlar CRM çözümleriyle sosyal medya etkileşimlerini birleştirmek istiyor. Ayrıca, şirket içinde oluşturulan mesajlaşma ve paylaşım platformlarıyla iş takibini sürdürmeye gayret ediyor. İş süreçleri gelişiyor ve tüm iletişim kayıt altına alınıyor.
Şirketler kurumsal sosyal ağları kendi bünyelerinde kurarak, çalışanların günlük hayatta yaptığı paylaşımların benzerlerini iş yaşamında da göstermesini istiyor. Ayrıca sosyal ağlarda yazılanlar da şirket için kurumsal sosyal ağlara taşınabiliyor ve bilgi akışı hızlanıyor.
Sosyal servisler kurumların içi yapısına uygun hale getiriliyor. Bu sayede kurum içinde oluşturulan sosyal ağlarda iş akışı daha hızlı takip edilebiliyor, kurum içi çalışanlar yapılan işlemleri görebiliyor. Bunun yanında hemen herkesin dahil olduğu bireysel sosyal ağların iş amaçlı kullanımının kolaylaştırılması, takip edilebilmesi ve raporlanabilmesi için sosyal ağlarla CRM çözümleri entegre ediliyor.
Gizlilik ve güvenlik endişesi de ortadan kalkıyor
Şirket çalışanlarının sosyal ağları kullanmasına izin vermeyen birçok şirket bulunurken, bunların şirket içi ağda paylaşılıyor olması bu endişenin de önüne geçiyor. Zira şirket için kurumsal sosyal ağ kullanmasıyla her şey kayıt altına alınıyor ve şirket dışına çıkmıyor. Ayrıca çalışanlar her paylaşılanın diğer çalışanlar tarafından görüldüğünü bildiği için oldukça dikkatli davranıyor.
Kurumsal sosyal ağlar, iş süreçlerine çalışanların dahil edilmesi açısından da önem taşıyor. Herkesin katılımıyla şirket içerisindeki sinerji artıyor. Yani aslında “kurumsal sosyal ağlar yalnızca duvarlar ardındaki bir Facebook değil, kurumun ihtiyaçlarını belirlerken tüm iş süreçlerine yardımcı olan bir ihtiyaç” denebilir.
Bu ihtiyaç hızla artarken, bireylerin kendi yaşamları içindekine benzer bir iş modeline geçmesi çalışan motivasyonunu da artırıyor. Şirket kültürü çalışanlara aşılanırken, iletişim sadece e-posta üzerinden yürümüyor. Bu sayede şirket içinde bir nevi eğitim ortamı oluşturuluyor ve fikirler paylaşılarak çoğalıyor, gelişiyor.
Sosyal ağ girişimleri hızla satın alınıyor
Son dönemde kurumsal sosyal içerik yönetim girişimleri hızla satın alınıyor. Artık geleneksel denilen dev yazılım şirketleri kurumsal sosyal ağları portföylerine katmak istiyor. Bunun en önemli ayağı da Microsoft’un Yammer’ı satın almasıyla kaşımıza çıktı.
Şirketlerden yapılan açıklamalara göre, kurumsal odaklı sosyal ağ sağlayıcısı Yammer resmen 1,2 milyar dolar karşılığında Microsoft’un oldu. Kurumsal sosyal ağ çözümleriyle bilinen Yammer’ın Microsoft’un Office ürünlerindeki eksikliği kapatması bekleniyor.
2008 yılında kurulan Yammer, kurumsal Facebook olarak biliniyor. Dosya paylaşım araçları ve benzeri yazılımlar üreten şirket, şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirmesiyle öne çıkıyor. Dünya çapında 200 binden fazla şirket tarafından kullanılan Yammer, şirket içinde özel sosyal ağlar yaratıyor.
1.2 milyar dolarlık satın alma oldukça yüksek bir meblağ. Microsoft’un elbette bu parayı harcaması çok da zor değil ama önemli bir karar olarak göze çarpıyor. Microsoft Office ürünleriyle yıllardır şirketlerin hizmetinde olan Microsoft, bu ürünleri bir türlü geliştiremediği için eleştiriliyordu. Yammer ile şirketin Office ürünlerini geliştirmesi ve dosya paylaşımı, sohbet gibi özellikleri yazılımlarına eklemesi bekleniyor. Zaten Microsoft Nisan ayında, Dynamics ürün serisinde Yammer ürünlerinin kullanmaya başlamış, iki yazılım arasındaki uyumu ölçmüştü.
Elbette Microsoft’un Sharepoint gibi benzer yazılım çözümleri bulunuyor ancak bu çözümler Yammer gibi kurumsal alanda yeterince kabul görmüyor. Microsoft özellikle Google’ın web tabanlı doküman çözümleri nedeniyle Office ürününde zorlanmaya başlamıştı.
Uzmanlar tarafından, şirketlerin önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde kullanacağı yeni nesil kurumsal çözümlerin başında Yammer gibi yazılımların olduğu belirtiliyor.
Birçok yazılım şirketi kurumsal sosyal ağ peşinde
Nisan ayından bu yana, kurumlar için sosyal ağ çözümleri sunan şirketlerin satın alınmaları hızlandı. Microsoft’un satın aldığı Yammer, Britanya’da kurulan oneDrum şirketini satın aldı. Bu şirket paylaşılan Microsoft Office dokümanlarının ilişkilendirilmesini sağlıyor.
Uygulama altyapısı ve sanallaştırma sağlayıcısı
Citrix de Danimarkalı hizmet olarak yazılım uyumu ve proje yönetim araçları sunan Podio’yu satın aldı. Podio kullanıcıların sosyal gruplar oluşturmasını ve diğerleri tarafından takip edilmesini sağlıyor.
Son olarak BT hizmetleri sunan Atos, Fransız çevrimiçi iletişim yazılımı üreticisi Blue Kiwi’yi satın aldı. Blue Kiwi, pazarlama ya da inovasyon gibi kurumsal ihtiyaçlar doğrultusunda sosyal uyumluluk sistemleri üretiyor.