“Kurumlar BYOD kavramını terk edecektir”
Toshiba’nın Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri Türkiye dağıtıcısı TNB Genel Müdürü Aytaç Biter, kurumsal alanda cihaz kullanımı konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.
Kurumsal yapılarda doğru donanımları doğru kullanıcılarla buluşturmak oldukça zor. Kurumların teknoloji ihtiyaçlarında satın alma kararını veren yöneticileri –ki genelde CTO oluyorlar- hem güvenlik endişeleri hem de maliyetler nedeniyle karar veremiyorlar. Satın alınan cihazlar sonrasında alınacak destek, herhangi bir arıza durumunda iş sürekliliğinin etkilenmemesi gibi durumları göz önüne alan CTO’lar, markalar arasında bir tercihte bulunuyorlar.
Toshiba’nın kurumsal alandaki bakış açısını TNB Genel Müdürü Aytaç Biter ile konuştuk. Perakende marketlerin gelişmesiyle, tüketici piyasalarında önemli sıçrama yaşandığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Biter, “1998 yılına kadar satışlarımızın yüzde 80’i kurumsalken, 2000’li yıllarda satışların büyük kısmı perakendeye döndü. Bu süreç bireysel cihazlar konusuna eğilmemizin önünü açtı” dedi. Toshiba’nın Tecra ve Portage serileri kurumsal alanda 20 yılı aşkın süredir kullanıcılarla buluştuğunu hatırlatan Biter, “Kurumların standartlaştırma ve kurumsal hafızayı sürdürmesi için aynı cihaz ailesinde devam edilmesi önemli bir avantaj sağlıyor. Bu iki ürün ailesi sadece donanım özellikleriyle değil aynı zamanda Bağımsız Alman Enstitüsü TÜV Rheinland tarafından yapılan HALT (Highly Accelerated Life Testing) testinden de başarı ile geçmesiyle öne çıkıyor. HALT’ta bilgisayarlar, titreşim, 100 kg baskı, 76 cm’den düşme, -25/+70 derece arasında kullanım, sıvı dökülmesi ve benzeri işkence testlerinden geçiyor” şeklinde konuştu.
Toshiba Avrupa organizasyonu değişti
Toshiba’nın Avrupa organizasyonunda B2B ve B2C olmak üzere kanal farklılaştırmasına gidildiği bilgisini veren Biter, B2TOSHIBA isminin Türkiye’de türetildiğini aktardı. Rakiplerinden farklarını anlatan Biter şunları söyledi:
“Toshiba’nın kendi teknolojisi ve Ar-Ge’sini geliştirmesi ürünlerin daha sağlam, dayanıklı ve güvenilir olmasını sağlıyor. Hem güvenlik hem de yönetilebilirlik avantajı sunuyor. Donanım tarafında bu program dahilinde hizmetler ve finansal çözümler ekledik.”
İlk satın alma maliyeti yerine, toplam sahip olma ve toplam fayda maliyetinin yapılması gerektiğinin üzerinde duran Biter, yeni programın tanıtımında Türkiye piyasasına bunu anlatmak istediklerini belirtti.
Kurumsal yapılanma programı B2TOSHIBA
Mart 2014’te TNB, yeni kurumsal yapılanma programı B2TOSHIBA’yı tanıttı. Kurumların bilişim ihtiyaçlarını karşılayacak olan yeni programda donanım temininden, BT süreçlerini planlayan yazılım ve premium hizmetlere kadar birçok seçenek bulunuyor.
Aytaç Biter’in verdiği bilgilere göre, program küçük, büyük ve orta ölçekli kurumların özel ürün, finans ve satış sonrası servis ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı. Bununla birlikte kurumsal özel sunulan ürünlere ek olarak Mobil Servis, “No Matter What” Garantisi, VIP Servis, Garanti uzatma, VIP Extra, Bakım Anlaşması, Yerinde Servis ve Operasyonel Kiralama gibi servisler yer alıyor.
Kurumlara özel yazılımlar geliştiren Toshiba, BT süreç yönetimini de sadeleştiriyor. Kurumların ihtiyaçları için özel olarak tasarlanan bu yazılım çözümleri bilişim teknolojilerinin verimli kullanılmasını sağladığı gibi şirketlerin bünyesindeki teknoloji envanterini takip etmeyi ve yönetmeyi kolaylaştırıyor. Finansal çözümler ile de yatırım maliyetlerini zaman yayma, vergi avantajlarından faydalanma, kiralama dönemi sonunda uygun koşullar ile satın alma veya yenileme alternatifleri sunuyor.
“BYOD kurumlar için doğru bir yöntem değil”
Günümüzde güvenliğin oldukça önemli olduğunu belirten Aytaç Biter, “Kişisel olarak BYOD kavramının kurumlar için doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum. Kurumların cihazlarını anlaması ve yönetebilmesi çok kritik. O nedenle CYOD (Kendi cihazını seç) gibi modeller düşünülebilir. Yönetilebilirlik olduğu sürece uygulanabilir. Bu modele bile şüpheyle bakıyorum” dedi. Biter’e göre BYOD ile gelen güvenlik zafiyetleri ve endişeleri kurumların bu kavramdan uzaklaşmasına sebep olacak.