Kurumsal BT stratejisi ile kapsamlı çözümler
BT Global Services, öncelikle ihtiyaçları anlamak için danışmanlık desteğine önem vermek gerektiği kanısında. ICT Summit Eurasia-Bilişim Zirvesi ‘12’de yerini alan BT Global Services, Türkiye’de büyüyen şirketlere ve özellikle finans sektörüne çözümlerini anlatma fırsatı buldu. BT Global Services Türkiye ve Doğu Akdeniz Bölgesi Genel Müdürü Mehmet Başer, esas gündem konusunun ise güvenlik olduğuna işaret etti. Başer, odaklandıkları ‘unified trading system’ (tümleşik işlem sistemi) konusunda şu detayları paylaştı:
“Bu, kritik bir ürün. Çünkü para ve sermaye piyasalarında işlem yapanlar telefonlarla konuşur, zamanla yarışır. Biz ise onlara bu altyapıyı Netrix markamızla sağlıyoruz. Küresel bazda yüzde 30 pazar payımız var. Türk finans sektöründe bunu konumlandırmak istiyoruz.”
190 ülkede büyük, çokuluslu şirketlere BT ve ağ hizmetleri veren BT Global, bir sistem bütünleştirici gibi, çözüm odaklı belli uygulamaları da sunuyor. Veri ve ses hizmetleri, veri merkezi ve güvenlik hizmetleri, sektöre özel farklı iş uygulamaları olduğunu belirten Başer, tüm bu ana başlıkların altında birçok çözümleri bulunduğunu hatırlattı. Başer bulut, büyük veri ve güvenlik ana başlıklarında da şu yorumları paylaştı:
“Kendi yapmak istediğiniz nedir, bunu bilmeniz gerek. Bu teknolojiler bir BT stratejisinden değil, iş stratejilerinden ortaya çıkan sonuçlar olmalı. Strateji belirlendikten sonra, bunun için en iyi çözümün ne olduğunu bulmak ise bu çözümleri sunan şirketlerle konuşmaktan geçiyor. Kendinize danışmanlık yapabilecek profesyonel şirketlerle, servis sağlayıcılarla çalışabilmek önemli. Bulut kullanımı artacak. Güvenlik ise kritik. Tehlikeler bir ülkeden adım adım yayılıyor ve bunu küresel anlamda yürütebilen şirketler öne çıkacak. Türkiye’de, Türk şirketlerinde büyük sorunlar olmadı. Çünkü büyük küresel oyunculara yönelim var. Ama şirketlerimiz büyüdükçe ve küresel piyasalarda daha fazla söz hakkımız oldukça, bu tarz riskler de artacak.”
Danışmanlık desteğini benimsemek gerek
Başer’e göre, günümüzün ana konuları bulut bilişim ve büyük veriyi doğru biçimde yönetmek. Bunlar kolay değil, ama kaçış da olmadığına işaret eden Başer’e göre, bir iş planı çerçevesinde bu başlıklarda bilinçli hareket etmek, rekabet avantajı demek. “Aksi halde, bu yapının altında kalınır” diyen Başer’e göre, bu başlıklarda strateji belirlendikten sonra en iyi çözümü bulmanın yolu, biraz da bu çözümleri sunanlarla iletişim kurmaktan geçiyor. Bu noktada kurumsal danışmanlık hizmeti sunabilecek profesyonel şirketlerle iletişimin önemine işaret eden Başer, şöyle devam etti:
“Çünkü bir yönetici oturup da ‘Bunu yapıyorum’ derse mantıklı olmaz. Öte yandan, bir yöneticinin tüm bu başlıklara hakim olması da zor. Bu nedenle çok farklı insanların fikirlerini alarak ilerlemek ve bilgi toplamak gerek. İş ortağı olabilecek sağlayıcılarla işbirliği bu nedenle önemli. Bu tarz şirketlerle ilişkileri uzun süreli düşünmek de şart.”
Küresel tehditlere yerelde hazır olmak gerek
Yeniliklere örnek olarak bulut uygulamaları gösteren Başer’e göre, bu yapının kullanımı artacak. Ama asıl önemli olan, bulutun altındaki hizmet olarak yazılım, hizmet olarak altyapı gibi farklı kategorileri ve ne zaman, hangi konularda bu gibi bulut hizmetlerini kullanmak gerektiğini bilmek. Çünkü ihtiyaca göre modelleme ve çözüm tercihi, ancak bu şekilde yapılabilir. Dikey bazda çözüm sağlayabilmenin de önemine işaret eden, müşteri ile iletişimin böylece daha sağlıklı yürüdüğünü belirten Başer’e göre, danışmanlık hizmeti veren şirketler söz konusu olduğunda, bu yapı da giderek yaygınlık kazanacak. Başer güvenlik konusunda ise şu detayları paylaştı:
“Küresel gelişmelerden dolayı kritik bir konu ve burada başarı örneklerinden yola çıkılmalı. Çözümler var, ama teknoloji sağlayıcılar bütünsel bir bakış açısıyla hareket ediyor. Bunun yerine, şirkete özgü sorunların neler olduğuna bakılarak çözümler sunulmalı. Bu uygulama eğilimi giderek daha da fazla gündeme gelecek. Çünkü küresel şirketlerin en büyük sorunu güvenliği gerektiği gibi yönetmek. Bu arada, güvenlik uygulamaları kullanıcılara da kısıtlama getiriyor. Çünkü kurumsal ortamda kendi cihazını getirip kullanma, sosyal medyaya girme gibi talepler artacak. Bu da, güvenlik için daha büyük engeller yaratacak. Bu tabloda küresel anlamda servis sağlayan şirketlerin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Sonuçta güvenlik kurumsal bir olgu ve bunu küresel bazda yürütebilmek önemli bir beceri halini alırken, bunu yapabilen şirketler öne çıkacak. Çünkü küresel şirketler bu tarz tehditlerden çok etkileniyor.”
Finans sektöründe kesintisizlik
BT’nin uyguladığı tümleşik işlem sistemi, özellikle sermaye piyasalarında işlem yapanların işini kolaylaştırdığı gibi, hızı da pekiştiriyor. Başer şu detayları paylaştı:
“Yatırım uzmanları, işlem saatleri boyunca çağrılara yanıt vererek, işlemleri hayata geçirir. Biz de işte bu hızlı sürecin altyapısını sağlıyoruz. Bu başlıkta Netrix markasıyla küresel bazda önemli bir pazar payına sahibiz. Bu bütünleşik sistemi Türkiye’de de finans sektöründe pozisyonlamak istiyoruz. 2012 odak konularımızdan biri de bu. Ses ve video iletişimi de bizim için her zaman kritik. TelePresence çözümlerimiz de bu kapsamda ilgi odağı. Özellikle yurtdışı çalışmaları olan şirketler için bunlar kritik.”