Kurumsal BT’nin rolü yeniden tanımlanacak
Couchbase Teknolojiden Sorumlu Başkanı Ravi Mayuram, küresel bazda bilişim başlığında 2023 öngörülerini paylaştı. Buna göre, DevOps, Blockchain ve daha yeni programlama dilleri benimsenecek. Mayuram’a göre, Web 3.0’ın ortaya çıkmasıyla birlikte, blockchain (özellikle Ethereum) ile çalışmak aynı makine öğreniminin benimsenmesinde olduğu gibi DevOps uzmanlarının en büyük önceliklerinden biri olacak. Akıllı sözleşmeler geliştirmek için tasarlanan Solidity gibi daha yeni programlama dilleri, geliştiricilerin kullandığı araçlar arasına girecek. Mayuram’ın beklentileri şöyle:
Maliyet etkinliği önem kazanacak
● Günümüzde fiyatlarda görülen dalgalanmalar ve enflasyondaki ani yükselişlerin nedeniyle daha fazla şirket teknoloji yığınını yeniden değerlendiriyor. Rekabet avantajı sunmanın bir yolu olarak, giderek daha fazla satıcının çözümlerine maliyet verimliliği eklediğini görmeye başlayacağız. Bu değişimin, daha fazla satıcının tekliflerini müşterileri için maliyetler açısından optimize ederken üretkenliği artırmaya teşvik edeceği aşikar. Örnek olarak, günümüzde daha fazla kurum artık farklı işlevler sağlayan birden çok veritabanı teknolojisine sahip olmak yerine verimli, ölçeklenebilen ve kurum genelinde kullanılabilen tek bir veritabanı kullanmayı düşünüyor. Çeşitli sektörleri ve kullanım senaryolarını destekleyen ve faaliyet maliyetini düşüren veritabanı sağlayıcıları artan talep görecektir.
● Teknoloji, iş maliyeti optimizasyonunu etkileme yeteneğine sahiptir ve günümüzde satıcılar için adaptasyon, özellikle de bu değişen iş ortamında büyük önem taşır. Piyasadaki ani değişimleri anlayabilen, inovatif ancak maliyet tasarrufu sağlayan çözümler sunan teknoloji sağlayıcıları yükselecektir.
CTO’ların önceliği mimari teknoloji
● Bilindiği üzere CTO’lar paydaş ve stratejist olarak kadar değil teknoloji uzmanları olarak tanımlanıyordu. Günümüzde artık CTO’nun rolü yalnızca teknoloji vizyonunu değil, iş vizyonunu da kapsayacak şekilde genişliyor. Şirketler teknoloji yatırımlarına her zamankinden daha fazla odaklanıyor ve dijital dönüşüme giden yol kısaldıkça CTO’ların iş stratejisini desteklemek için faaliyetlere akıllı çözümler penceresinden bakması gerekiyor. Hepsinden önemlisi, CTO’lar artık yalnızca bir müşterinin teknoloji yığınına fayda sağlayacak çözümler sunarak değil, aynı zamanda teknoloji harcamalarını kontrol altında tutmak için verimlilik ve çeviklik getirebilecek bir hizmet sunarak müşteriler için nasıl daha iyi iş ortakları olabileceklerini düşünüyorlar.
Bulut veritabanları kendini yenileyecek
● Dijital dönüşüm açısından bakıldığında, uygulamaların gecikmesiz çalışmasını sağlamak için teknoloji yığınını güncellemek gerekir ve bu da kullanıcıların bir uygulama veya platformla etkileşim kurarken birinci sınıf bir deneyim yaşamasını sağlar. Bunu yapmanın bir yolu da güçlü bir bulut veritabanı kullanmaktır. Sunucusuz ortamlara geçiş yönünde büyük bir trend var ve bulut veritabanlarını kullanmak veri katmanlarını yönetmenin genelgeçer yolu haline gelecek. Önümüzdeki yıl, daha hızlı ve daha güvenilir kullanılabilirlik sunmak için verilerin uç noktalara yaklaştıkça merkezsizleştiğini de göreceğiz. Ek olarak, ekiplerin daha az çabayla daha fazla iş yapmasına olanak tanıyacak yapay zeka destekli veritabanlarının ortaya çıkışını da görmeye başlayacağız. Verilerin çoğalması devam edecek ve yapay zeka destekli veritabanları veri yaşam döngüsünü işletme faaliyetlerini daha verimli hale getirmek adına çok önemli bir strateji olacaktır.
IT’nin rolü yeniden tanımlanacak
● IT ekiplerinin yalnızca IT altyapısını sunmaya ve yönetmeye odaklandığı günler artık geride kaldı. Kuruluşların, iş büyümesi, müşteri deneyimi ve diğer avantajlar için dijital çözümlere öncelik vermesi IT uzmanlarının önemini artırıyor. Bunun sağlanabilmesi için, teknoloji departmanlarının iş ihtiyaçları için daha geniş bir danışmanlık rolü üstlenmesi ve bu ihtiyaçları teknoloji çözümleriyle ele alması beklenecek.
● İşletmeler dijital dönüşüm gibi temel IT faaliyetlerine artık çok daha fazla önem verdiğinden bu değişim IT ekipleri içindeki temel becerilere olan gereksinimi değiştiriyor. Yapılması gereken iş listelerinin en üstünde yer alan bunun gibi projeler ve bir kuruluşun tüm alanlarını etkileyen faydaları ile IT uzmanlarının, dijitalleştirme çabalarının planlanma, uygulanma ve sürdürülmesi konularında yardımcı olmak için danışmanlık rolünde ne kadar yararlı olacağı oldukça açıktır.
● Ek olarak, IT uzmanlarının diğer iş alanlarını eğitmek için gerekli olacağını göreceğiz. Bu, yardımcı bilgi işlemdeki artış ve uygulama oluşturmak için giriş engelini büyük ölçüde ortadan kaldıran az kodlu geliştirme araçlarından kaynaklanacak. IT ekipleri, sistem geliştiren ve bulut altyapısını denetleyen diğer çalışanlarla birlikte verimli ve uyumlu bir çalışma için sürekli bir kontrol sağlamalıdır.
● IT ekipleri, etkin bir danışmanlık sunmak için gereken becerilere ek olarak işletmelerin topladığı tüm verilerden elde edilen istihbarata göre hareket etmelidir. Bu becerileri sergileyen ekip üyeleri, işletmenin gelişmesine ve kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olurken kendilerini işletme için vazgeçilmez bir konuma getirecektir.
Uç bilgi işlem, yapay zekanın gelişimini sağlayacak
● Yapay zekaya günlük hayatımızda her an her yerde rastlamak mümkün. Yapay zeka, neyi satın alacağımızı ve okuduğumuz haberleri önerir. Hangi e-postaları alacağımızı belirleyebilir ve kullandığımız arabaların özelliklerini artırabilir. Yapay zeka gelecekte dünyamıza daha da entegre olacak. Ona daha fazla güvenmemizi sağlayacak bir olgunlaşma evresinden geçecek. Yapay zekanın öngörülebilirliği ve açıklanabilirliği, zamanla önemli ölçüde bir gelişme kaydedecek. Dahası, yapay zeka algoritma güdümlü olmaktan çıkıp daha çok veri güdümlü olmaya doğru evrilecektir. Yapay zekanın güvenilir, uyumlu ve uygun maliyetli olmasını etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için uç noktalarda giderek daha fazla bilgi işlem yapılacak. Algoritmaları etkileyen bu daha fazla veri eğilimi, yapay zekanın önümüzdeki veri merkezli gelecekte büyük ölçüde güvenilen bir araç olacak şekilde nasıl evrim geçireceğini belirleyecektir.