KURUMSAL DEPOLAMADA EN DİNAMİK ALAN
Hiper bütünleşik altyapıların bugün itibariyle sektörde “daha çok sunucu ve veri depolama sistemlerinin birleştirilmesinden” ve “bu iki servisin yaşam döngüsünün otomatikleştirilmesinden” oluştuğuna dair bir yaklaşım var. Bu yaklaşımı destekledikleri, hatta bir adım ötesine geçtiklerini vurgulayan VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler ise bu yorumunu şöyle detaylandırdı:
“Veri merkezinde bulunan altyapı bileşenlerinin tamamının güvenlik duvarları, yük dengeleyiciler ve yönlendirme servislerinin de bu altyapının bir parçası olduğu bir platform haline çeviriyoruz. Bu yaklaşım, birçok finans kurumunun da içerisinde olduğu kurumsal şirketler tarafından kabullenilmiş durumda. Yine pek çok kamu kurumu ve özel şirketlerde kritik iş yükleri artık VMware Hiper Bütünleşik Platformu’nda çalışır noktaya gelmiş durumda.”
Bu altyapıyı kurgulama yolunda öncelikle hiper bütünleşik altyapı çözümünün belirli bir donanım platformuna bağlı ‘olmaması’ lazım. “VMware HCI, maksimum seçenek ve esneklik sunarak müşterilerin tercih ettiği platform üzerinden çalışmalarını sağlıyor, mevcut altyapıyla tamamen entegre oluyor, mevcut yatırımı koruyor ve onu optimize ediyor” örneğini veren Murat Mediçeler’e göre, sektörde çalışan BT şirketleri bütünleşen altyapı platformları sayesinde diğer BT şirketleri ile işbirliği yapmaya gayet açık durumda. Bu işbirlikteliği hizmet alan kurumların daha üst seviye hizmet almasını ve farklı noktalarda oluşabilecek sorunların daha hızlı çözülmesini sağlıyor. 2020 yılında hiper bütünleşik mimari odaklı beklentilerini de Mediçeler şöyle anlattı:
“Hiper bütünleşik altyapılar, IDC’ye göre önümüzdeki 5 yılda en yüksek büyüme potansiyeli sayesinde kurumsal depolama alanındaki en dinamik pazar olarak öne çıkıyor. Bunun altında bazı trendler yer alıyor. Sunucu temelli depolamaya yapılan geçişler de artıyor. Hiper bütünleşik altyapının ekonomik ve esneklik avantajları da bu geçişi destekliyor. Geleneksel yapılar artık yerini yavaşça sunucu tabanlı ve yazılım tanımlı veri merkezlerine bırakıyor. Kurumsal depolama pazarının da önümüzdeki 5 yılda 55 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Öte yandan, dış depolama pazarının yine önümüzdeki 5 yılda yıllık ortalama yüzde 1,7 ile yüzde 2 arasında büyümeyle 25 milyar dolar değere sahip olacağı tahmin ediliyor. Hiper bütünleşik altyapı pazarı, 2019 itibariyle 7,5 milyar dolar değerinde bir pazar iken 2020 yılında yüzde 25,2 seviyesinde büyümesi ve 2022’de 11,5 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu noktada, hiper bütünleşik altyapıya geçen firma sayısının gözle görülür derecede artacağını gözlemliyoruz.”