Kurumsal dijital dönüşüm bilinci daha da artmalı
Türkiye’de ve yurtdışında şirket satın almalara devam etmeyi planlayan GlassHouse, yurtdışı operasyonlarının artması paralelinde ürün portföyünü de genişletecek.
Kurumsal iş yapış şekilleri bulut ekseninde önemli bir değişim içinde. Dijital dönüşüm ekseninde işletmeler, iş birimlerinin hızına ayak uydurabilmek için geleneksel ‘ihtiyaç halinde veri merkezini büyütme’ döngüsünden çıkıp, iş ihtiyaçlarına hızla cevap verebilecekleri yeni bir modele geçiyor. GlassHouse Genel Müdürü Alp Bağrıaçık’a göre, bu modeli de bulut teknolojileri oluşturuyor. “Gartner’ın araştırmasına göre, 2025 yılına kadar işletmelerin yüzde 80’i, zaman içerisinde kapasitesi yetersiz kalan ve operasyonel yükü ağırlaştıran geleneksel veri merkezlerini kapatarak buluta geçecek” beklentisini paylaşan Alp Bağrıaçık ile 2020 yılı önceliklerini konuştuk:
GlassHouse Cloud, ‘as a service’ yapısında nasıl konumlanıyor?
Özellikle son üç yıldır gerçekleştirdiğimiz organik yatırım ve şirket satın almalarıyla müşterilerimizin buluta geçişine destek olacak tüm yetkinlikleri bünyemize kattık. Bu doğrultuda BT dönüşümü yolculuğuna çıkan müşterilerimiz için ‘hibrit bulut servis sağlayıcısı’ olarak destek veriyoruz. Özellikle bilişim teknolojilerini yoğun kullanan işletmelerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarladığımız servislerimizle BT organizasyonlarına ister kendi veri merkezlerinde ister bulutta isterlerse her iki ortamda kurulum sağlıyor, uçtan uca destek oluyoruz. Farkındalığı geliştirmek adına işletmelere danışmanlık hizmeti veriyor, çeşitli etkinliklere katılarak, bu hizmetin işletmeler için önemini anlatıyoruz. Geçen yıl BT yöneticilerini bir araya getirdiğimiz etkinlikler düzenlemeye de başladık.
Yönetilen hizmetler başlığında kurumsal beklentileriniz neler?
Dijital dönüşüm tüm şirketlerin iş yapış süreçlerinde köklü değişikliklere yol açıyor. Küresel şirketler ile küçük işletmelerin ihtiyaçları farklı. BT bütçelerinin denk olmasını da bekleyemeyiz. Bu konuda işletmelere özel çözümler sunuyor, özellikle maliyet konusunda çekincesi olan işletmelere süreci tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Çünkü geleneksel veri merkezinden buluta geçen büyük işletmelerin yüzde 15, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ise yüzde 36 civarında tasarruf sağladığı tahmin ediliyor. Bu şirketler yalnızca maliyetten tasarruf etmiyor, iş birimlerine de daha çevik destek oluyor ve güvenlik sorunlarını azaltıyorlar. Tüm işletmeleri bu dönüşüm sürecine dahil etmek için çalışmaları sürdürüyoruz.
Uluslararası bilişim şirketleriyle işbirlikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
GlassHouse tek çatı altında hem ‘on premise’ donanım hem bulut çözümleri sağlayabilen, bunun yanı sıra SAP ve Microsoft altyapı uygulamalarına destek verebilen bir hibrit bulut servis sağlayıcısı. Operasyonlarımız uluslararası denetim ve tescile açık. Bu tescillerin sonucunda resmi bir SAP Outsourcing Operations Partner ve Dell Technologies Cloud Service Provider olarak operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıl 20 senelik SAP tecrübesi bulunan CoretoEdge şirketini satın alarak, müşterilerimize bilişim altyapısı katmanında verdiğimiz hizmetlere ek olarak, SAP katmanında da destek vermeye başladık. HANA tabanlı uygulamaları işletmek ve sürdürmek üzere verilen sertifikayı almak üzere SAP’ye başvurmuştuk ve ‘SAP Certified in SAP Hosting and HANA Operations Certification’ı almaya hak kazandık. Bu sertifikayla, dünya genelinde S/4HANA altyapı dönüşümünü gerçekleştirecek yetkinliklere sahip şirketlerin yer aldığı SAP kataloğuna girdik. Dell EMC’nin en yüksek seviye iş ortağı olarak Dell EMC adına en kritik ürünlerine üretici garantisi veriyoruz. Müşterilerimize Infrastructure-aaS, Backup-aaS, Disaster Recovery-aaS, Monitoring-aaS ve SAP Hana-aaS çözümleri sunuyoruz. GlassHouse Cloud modelimiz ise hem Türkiye’de kendi kurduğumuz Tier 4-ready bulut ortamını hem de Microsoft Azure gibi ortaklarımız tarafından sağlanan ortamları kapsıyor.
Onlar, Türkiye pazarını ve potansiyelini gerek bulut farkındalığı gerek yönetilen hizmetler adına nasıl değerlendiriyor?
Dell’in geçen yıl açıkladığı Dijital Dönüşüm Endeksi’ne göre Türkiye, EMEA bölgesindeki gelişmekte olan pazarlar arasında dijital olgunluk bakımından ilk sırada. Ancak yine aynı araştırmaya göre, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 92’si, önümüzdeki beş yıl içinde değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük yaşayacağına inanıyor. Buna rağmen, işletmesinin dijital dönüşüm alanında geride kalacağından endişe duyanların oranı yüzde 13. Dünya genelinde bu oranın yüzde 30 olduğunu göz önünde bulundurursak, işletmelerin dijital dönüşüm konusundaki bilincinin artması önemli.
2020 yılı öncelikleriniz neler olacak?
Dijital dönüşüme destek olmaya ve bulut yetkinliğimizi artırmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan, SAP ortamlarını GlassHouse Cloud’a taşımak üzere ilerleyeceğiz. Önümüzdeki döneme dair ana hedeflerimizden biri de organik yatırım ve satın almalarla oluşturduğumuz know-how’ı ihraç etmek. Bu amaçla 2019’un son çeyreğinde Güney Afrika’da bir şirket kurduk. Bu yıl itibarıyla Güney Afrika operasyonumuz kurulum aşamasından büyüme aşamasına geçecek. Yine bu yıl yurtdışındaki ikinci yatırımımızı Dubai’de şirket kurarak gerçekleştireceğiz. Gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında şirket satın almalara sıcak bakıyoruz. Yetkin mühendis kadromuzun çalışmalarının yanı sıra kendi alanında yetkinliği olan firmaları da bünyemize katarak, ürün portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz. Güney Afrika ve Ortadoğu yatırımlarımız da bu portföyü genişletmemize katkı sunacak.
Yönetilen hizmetlerin üçlüsü!
Kâr hedeflerine ulaşmayı ve pazar paylarını büyütmeyi hedefleyen şirketler, ‘akıllı işletme’ye dönüşme gerekliliği paralelinde, yönetilen hizmetleri iş süreçlerine dahil ediyor. GlassHouse, yönetilen hizmetler alanında üç ayrı başlıkta çözüm sunuyor:
GlassHouse Yönetilen Yedekleme ve İş Sürekliliği Çözümü: Veri yedekleme, veri depolama ve iş sürekliliği konularında destek vererek müşterilerin daha profesyonel bir sistem kurmaları sağlanıyor. Bu hizmet ile yedekleme operasyonunun getireceği iş yükü ortadan kalkıyor. Karmaşık süreçleri basitleştirip verimliliği artıran çözüm, maliyetleri de azaltıyor.
Yönetilen Altyapı Hizmetleri: Bu yapı ‘kimlik ve erişim yönetimi’, ‘sunucu yönetimi’ ve ‘depolama yönetimi’ çözümlerini kapsıyor. BT varlıklarını daha verimli yönetmeye ve sınırlı BT kaynaklarının temel girişimlere odaklanmasına imkan veren bu hizmetler, olası sorunları önceden fark etme, önlem alma ve otomasyon ile BT maliyetlerinde azalma da sağlıyor.
Yönetilen SAP Hizmetleri: Bu hizmet kapsamında işletmelerin butik proje bazlı ihtiyaçlarından tüm SAP altyapılarına kadar 7/24 izleme ve destek sağlanıyor. SAP portföyünün sürekli ve güncel kalmasını sağlamanın tüm sorumluluğu üstlenilirken, böylece sistemde bir sorun olsa dahi iş süreçlerinde aksaklık yaşanmadan, hatta işletme fark etmeden gerekli önlemler alınıyor.