Kurumsal dijitalleşme süreçlerinin rotası ele alınacak
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü Mehmet Göker Sarp, 3 Eylül’de BTvizyon Denizli, 5 Eylül’de BTvizyon İzmir buluşmalarında katılımcılarla dijital dönüşümün gerçek anlamını ve gerekliliklerini paylaşacak. Öncesinde sorularımızı yanıtlayan ve dijital dönüşümü ‘yaşayan bir süreç’ olarak tanımlayan Göker Sarp, şunları söyledi:
Firmalar dijital dönüşüm yolculuğunu nasıl planlamalı?
Dijital dönüşüm kısa süreli bir mesele değil. Kararlılık, takım çalışması ve diğer kaynaklarla işbirliği gerektirir. Dijital dönüşüme başlanmadan önce, özellikle rakip olan birkaç büyük oyuncunun dijital stratejilerinin ve yaptıklarının yakından izlenmesinde fayda var. Konulara farklı açılardan bakabilecek bir ekibin kurulması ve müşterilerin de bu sürece bir şekilde dahil edilmesi iyi olur. Çünkü müşteriler bile tercihlerini zamanla değiştirebilir. Bu nedenle onlardan geri bildirimde bulunmalarını istenebilir. Böylece onların beklentilerinin farkında olunur ve stratejiye dahil edilebilir. Tüm bunlardan sonra artık pazarın gereklilikleri ışığında revize edilebilen bir vizyon geliştirebilir. Vizyon ortaya koyduktan sonra, bir uygulama planına ihtiyaç olacak. Uygulama planına neyin, ne zaman, nasıl yapılacağı ve ne zaman hangi noktaya ulaşılmasının hedeflendiği eklenmelidir. Sonra da ekip üyeleri tarafından üstlenilecek roller, stratejinin bir parçası olarak uygulama planındaki yerini alabilir. Dijital dönüşümde, ölçülebilir sonuçlar elde etmek biraz zaman alacaktır. Bu süre içinde stratejeye mutlaka bağlı kalınmalı. Düzenli aralıklarla uzmanlarla görüş alışverişi yapılabilir, doğru yolda olup olunmadığı test edilebilir. Rotanın değiştirilmesi gerekebilir ama bu yolda yatırım yapmaktan vazgeçilmemeli.
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz dönüşüm yatırımlarını etkiliyor mu?
Kurumsal yazılım pazarı bu sene yaşanan ekonomik darboğazdan etkilenerek satın alma kararlarının ertelenmesine sahne oluyor. Sene sonunda ekonomik göstergelerin olumluya dönmesiyle veya firmalardaki projelerin kritik hale gelişiyle, ertelenen yatırımların gerçekleşmesi beklenebilir.
Dijitalleşmenin kurum kültürüne, çalışan psikolojisine etkileri neler?
Günümüzde kurum kültürü yaratmak, rekabet avantajını ve başarıyı beraberinde getirmektedir. Dijital dönüşümün yönetiminde yönetimin kendi içindeki tutarlılığı kritik. Yönetici ve çalışanların aynı rotada hep beraber yürümeleri için değişime inanmaları önem taşır. Dijital dönüşüme başlamadan önce ekip içinde uyum kesinlikle sağlanmalı. Şirketlerdeki değişim, ekipteki farkındalıkla başlar ve ortak dille ortak bir hedefe varmayı gerektirir. Şirketler bilişim teknolojilerine yönelik altyapı yatırımlarını yenilediklerinde, dijitalleşmiş oldukları yanılgısına kapılıyorlar. Dijital dönüşüm, iş modelini değiştirmeden mevcut süreçlere yeni teknolojiyi uygulamak anlamına gelmez. Günümüzde bazı şirketlerde dijital dönüşüm süreci için vizyoner üst kadrolar oluşturulmaya başlandı. Şirketlerde dijital stratejileri belirleyen ve dijitalleşme sürecinden sorumlu üst düzey yöneticilere CDO (Chief Digital Officer) ünvanı veriliyor. Şirketlerin dijitalleşme sürecinde başarılı olabilmeleri için sadece kadrolaşmaları yeterli değil. Gerekli diğer yönlerini de geliştirmeleri gerek.
BTvizyon Denizli ve İzmir’de diğer illerden farklı olarak nelerden bahsedeceksiniz?
BTvizyon toplantıları, Anadolu’daki bilişimcilerin buluşma noktası olmaya devam ediyor. Birçok şehirde düzenlenen bu toplantılarla çözüm geliştiriciler ve danışmanlar Anadolu ile buluşma imkanı buluyor. Ayrıca, Anadolu’da bilişim camiasına yeni adım atan ve atacak bilişimci adaylar için eşsiz bir referans ve buluşma noktası olma misyonunu layıkıyla yerine getiriyor, KOBİ’lerin de siber güvenlikten kurumsal yazılımlara geniş bir yelpazedeki bilişim teknolojileri ile ilgili güncel bilgilere ulaşılmasını sağlıyor. Biz de öncelikle BTvizyon toplantılarının düzenlendiği şehirlerde ağırlıklı olarak yer alan sektörleri dikkate alıyoruz. Bu sektörlerdeki dijital dönüşüm sürecine yönelik çözüm önerilerimize daha çok yer veriyoruz. BTvizyon İzmir’de gıda, konfeksiyon, otomotiv ve soğutma sektörlerine, BTvizyon Denizli’de ise tekstil ve kablo sektörlerine yönelik çözüm önerilerimizden bahsediyor olacağız.