Kurumsal faydanın temeli net strateji ve paylaşım
Her sektörde her ölçekte şirket dijitalleşme adına doğru adımları atma çabasında. 1Ware Technology etkinliğinde de paylaşıldığı gibi, kurumsal stratejinin ortaya konulması ve tüm iş birimleri ile paylaşılması çıkış noktası. Bu strateji, ihtiyaçların net ortaya çıkması ve doğru yatırımlarla sağlam bir mimarinin kurulabilmesini sağlıyor.
1Ware Technology ve ServicePark, 11-13 Mayıs 2023 tarihlerinde Kıbrıs Elexus Otel’de “Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Yükselen Trendler – 1” etkinliği ile müşterilerini ve iş ortaklarını buluşturdu. HPE, Aruba, Veeam, Trellix, Komtera, AWS ve TD SYNNEX sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte kurumsal dönüşüm stratejilerinin önemi ve bu konuda adımlar atmanın ne gibi kurumsal faydalar sağladığına odaklanıldı.
1ware Technology Genel Müdürü Erhan Çevik, açılışı yapan isim oldu. İlk buluşmayı bu etkinlikle yaparak, bu buluşmaları düzenli olarak hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Erhan Çevik, yenilikleri takip etmenin önemine dikkat çekti. Çevik, 1ware Technology olarak sürekli geliştirdikleri hizmetler, ayrıca güvenlik, sistem ve ağ çözümleri dahil olmak üzere kurumsal bilişim ihtiyaçlarına 360 derecelik bir kapsamla yanıt verdiklerini ifade etti.
Erhan Çevik’in ardından sözü Servicepark DevOps ve Bulut Servisleri Müdürü Cenk Coşkun aldı. Yapay zeka ve otomasyonda sorun gidermeyi sağlayan bir çözüm yaratma hedefiyle Monitorpark yapısını ortaya koyduklarını söyleyen Cenk Coşkun, detayları şöyle anlattı:
Proaktif olabilmek önem kazanıyor
“Servicepark’ın eseri olan Monitorpark; farklı BT bileşenlerini onlara en uygun metrik toparlama servisleriyle verileri toparlayarak analiz, makine öğrenmesi, yorumlama yeteneklerine sahip olan ve bu özellikleri de farklı eşik değerleri ve seviyelere göre alarm üreten bir yapay zeka mekanizması. BT bileşenlerini izlememiz önemli. Sistem arızalarını ve kesintileri tespit etmek, performans problemlerini test etmek, bilgilendirmek, raporlamak, kapasite yönetimi yaparak verimlilik sağlamak ve nihayetinde çözüm sağlamak için bu izlemeyi yapmak şart. Bu noktada Monitorpark’ı tercih etmenin temel sebepleri olarak proaktif izleme, analiz ve raporlama, alarm yönetimi, özel yazılım ve uygulama havuzu takibi ile kapasite ve kullanım yönetimini sıralamak mümkün. Monitorpark platform yapısı izole edilmiş multi-tenant yapı, açık kaynak kodu ile fiyat/performans avantajı, kuruluşa özel eşik değerleri ile izleme, ayrıca yönetim, müdahale ve çözüm sağlama ve son olarak da hızlı ve doğru raporlama ile en uygun kapasite yönetimini sunuyor.”
Yapay zeka mimarisi kolaylık sağlıyor
HPE Türkiye GreenLake Çözüm Mimarı Can Birlik, bulut hizmetleri çözüm yapısı GreenLake ve HPE GreenLake for Private Cloud Enterprise hakkında bilgiler verdi. Global bazda HPE’nin temel rotasının da GreenLake paralelinde ilerlediğinin altını çizen Can Birlik, “Genel bulut deneyimi ve kurum içi kontrol bu yapıda buluşuyor” dedi. Can Birlik’e göre, genel bulut deneyimi başlığında şirket çevikliği, bulut ekonomisi, otomasyon ve ölçeklenebilirlik öne çıkıyor. Kurum içi kontrol başlığında ise veri bağımsızlığı, performans, amaca uygunluk, güvenlik ve fikri mülkiyet, optimize edilmiş toplam sahip olma maliyeti (TCO) önem kazanıyor. Can Birlik’e göre, bu iki başlığın uyumlu biçimde buluşması esas faydayı beraberinde getiriyor.
Ağ ve güvenlik çözümlerinin buluştuğuna işaret eden HPE Aruba Networking Sistem Mimarı Aydın Kuvvetli, sunumunda yapay zeka destek yapılanmasına bakışa değindi ve ekledi: “Bu tabloda uç mimari ve gerçek zamanlı veriye bakış önemli değer sunuyor.” Aruba Central mimarisinin burada önemli fark yarattığına değinen Aydın Kuvvetli’nin belirttiği gibi, bu sistemde yapay zeka mimarisi önemli kolaylık sağlıyor. Kuvvetli’ye göre, gelişmiş SD-WAN da bu yapıda öne çıkıyor. Çünkü bağlantı ihtiyacında bağlantı gücü giderek önemini artırıyor.
Veri sahipleri hedefte
“Büyüyen verinin yolculuğunu yakalayan firmalar öne çıkar” vurgusunu yaparak sözlerine başlayan Veeam Kıdemli Bölge Müdürü Kadir Bakaç’ın dikkat çektiği gibi, iş sürekliliğini sağlamak giderek zorlaşıyor. Çünkü veri büyüyor, dijitalleşme de gelişiyor. Bu iki gelişme paralelinde Ransomware saldırılarının hız kazanmayı sürdürdüğü gerçeğine dikkat çeken Kadir Bakaç’a göre. snuçta her şeyin temeli veri ve her türlü olumsuzluktan hızlı geri dönüş sağlayabilmek önemli. Bakaç, sunumunu önemli bir bilgi paylaşarak sonlandırdı: “St. Petersburg’da bulunan Veeam Hub bir süre önce kapandı. Buradaki ekipler ise İzmir ve İstanbul’da konumlanacak 2023 sonuna kadar.”
Trellix Türkiye Ticari Satışlar Bölge Müdürü Tayfun Er, McAfee ve FireEye güçbirliği ve bu birlikle ortaya çıkan Trellix hakkında bilgiler vererek konuşmasına verdi. Tayfun Er’e göre, her şirket artık bir teknoloji şirketi oldu ve pandemi de bu süreci daha da hızlandırdı. “Şimdi saldırganların hedefinde her türlü veri sahibi var” vurgusunu yapan Tayfun Er, şu bilgileri paylaştı:
“Trellix bir XDR şirketi, çünkü açık bir yapı XDR ve farklı entgrasyonlarla besleniyor. Türkiye’de ücretsiz destek hattımız var. Türkçe destek de sunuyoruz. Bunun yanında Trellix Akademi ile eğitimler sağlıyoruz.”
Kültürel bazda değişimi inşa edebilmek gerek
“30 farklı bölgede uyumlulukla ilgili önemli çalışmalar yapıyor, en üst düzey güvenlik önlemlerine ulaşıyoruz” vurgusu ile sözlerine başlayan Amazon Web Services (AWS) Kurumsal Satış Takım Lideri Beyza Özbilgin, devam etti:
“Yönetilen hizmetler olarak bulutun kullanılması esas faydayı sağlıyor. Sunucusuz mimariler küresel bazda öne çıkıyor. Metodoloji, kullanılan araçlar, iş ortaklıkları, AWS Profesyonel hizmetler ve yatırımlar ile AWS Migration Acceleration Program (MAP) temel bileşenler. Üç temel adımla bir uygulama hayat buluyor: Değerlendirme, mobilizasyon ve buluta taşınma.”
Farklı bilişim şirketlerinin paylaşımlarını ardından, başarılı bir dönüşümün püf noktalarını paylaşmak üzere Bupa Acıbadem Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Süderbay bir konuşma yaptı. Dijital dönüşümün yönetiminin önemine işaret eden Gökhan Süderbay, şu detayları paylaştı:
“senCard adı altında 11 sigorta şirketine hizmet, 6500’den fazla sağlık kurumuna servis veriyoruz. Kendi yazılımlarımızı geliştiriyoruz ve bunun bir sonucu olarak 22 yazılımımız var. Dijital dönüşüm için şirketler önce insan ve yönetim odaklı önceliklerini belirlemeli. Çünkü bu iş aslında teknoloji konumlandırmaktan çok daha fazlası. Liderlik ve kültürel değişim yapabilmek de şart. İşte bu yüzder bu aslında çok aşamalı bir ekip işi. Öncelikle vizyon belirlemelisiniz. Artık belirleyici olan unsurlar iletişim, insan yönetimi ve ilişki yönetimi.”
Etkinlik, BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin kaleme aldığı “Yaşanmış Başarısızlık Hikayeleri” kitabı hakkında paylaştığı bilgilerle tamamlandı.