Kurumsal hayatlar kağıtsız da işler
Merhaba,
Pandemi memlekette gücünü yitirmezken, Aon tarafından hazırlanan rapor 2020’nin ardından 2021 ve 2022’de pandeminin artçılarının süreceğini gösteriyor. Aon, yayınladığı “COVID-19 Risk Yönetimi ve Sigorta Anketi” raporunda şirketlerin pandemi krizinden nasıl etkilendiğini ve pandemi sonrası için aldıkları önlemleri incelemiş. Kurumlar pandemi etkilerini hissediyor ve çoğu şirket pandeminin sonuçlarının bir yıldan daha uzun bir süre hissedileceğini belirtiyor. Şirketlerin yüzde 31’i pandemi başladığında pandemi risklerine yönelik bir plana sahip olmadıklarını belirtirken, pandemi sonucunda şirketlerinin büyüdüğünü düşünen katılımcıların oranı ise sadece yüzde 7. Temkinli iyimserlik-seviyeli karamsarlık hakim.
Bir rapor daha… Zorlu PSM, Digilogue ve İKSV işbirliğiyle; Ağustos-Ekim 2020 arasında hayata geçirilen Future Tellers/Gelecek Anlatıcıları serisinin “Toplumsal Dönüşüm ve Yaratıcı Endüstriler” webinar oturumlarını ele alan rapor, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan’ın danışmanlığı ve sosyal inovasyon platformu imece’nin editöryel desteğiyle hazırlanmış. Kültür-sanat endüstrisindeki yerel kurum ve aktörlerin yanı sıra uluslararası kurumların da katılımcı olduğu raporda; pandemi döneminde fiziksel işlerin neredeyse durma noktasına geldiği kültür-sanat ve etkinlik sektöründe dijitalleşmenin açabileceği imkanlara değiniliyor.
Gıda kayıp ve imhalarını azaltmak ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilmesini sağlamayı hedefleyen Migros, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım ve Örgütü (FAO) tarafından ortak yürütülen ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Kampanyası’nın destekçisi olmuş. Gıda israfını önlemek için farkındalık oluşturmak hedefiyle, “İhtiyacın kadar al geleceği çöpe atma” sloganı ile hayata geçirilen kampanya kapsamında gerçekleştirilecek Gıdanı Koru Mutfağı ve Gıdanı Koru Tüketici Bilinçlendirme Çalışmaları Migros’un katkıları ile yürütülecek.
Dassault Systèmes, toplumsal ve çevresel mücadeleler konusunda farkındalığı arttıran “Only Progress is Human” (Tek İlerleme İnsandır) kampanyasının sıradaki aşaması olan “Yaşam İçin Su” girişimini duyurmuş. Kampanya, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “SKH-6: Herkes için temiz su ve sanitasyon” taahhüdünün bir parçası olarak konumlandırılacak.
Eğitim demişken, Alstom Vakfı, 2021 dönemi için vakfa ait projelerin nihai seçiminin bir parçası olarak, ikinci kez fon sağlamak ve desteklemek üzere Türkiye’nin ‘+BiDown Bağımsız Yaşam ve Kariyer Eğitim Programı’nı seçmiş. ‘+BiDown Bağımsız Yaşam ve Kariyer Eğitim Programı’, örgün eğitimi bitirmiş, kendi başına yaşam sürdürme ve uygun iş becerilerine sahip olmak üzere desteğe ihtiyaç duyan down sendromlu gençler için oluşturulmuş. Programda gençlere para yönetimi, toplu taşıma kullanımı, iletişim, yemek pişirme, kariyer planlama ve diğer günlük faaliyetler hakkında özel eğitimler de veriliyor.
Kuveyt Türk, Kâğıtsız Şube Bankacılığı Projesi ile finansal süreçlerde kâğıt kullanımını azaltırken, elde ettiği tasarrufu da ağaç dikimine ayırıyor. Yani 1-2 yaşındaki fidanlar yerine 7-8 yaşındaki ağaçları toprakla buluşturuyor. Uygulama sayede ağaçlar canlılar için daha hızlı oksijen üretiyor, çevrenin iyileşmesine daha hızlı katkı sağlıyor ve kısa sürede ortam ağaçlandırılmış oluyor. Kuveyt Türk, çam ağaçlarının yanı sıra doğal ortamda yaşayan canlıların gıda temini için meyve ağaçlarını da toprakla buluşturuyor ve her türlü bakımını yapıyor.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB), bütçe, birikim ve sermaye piyasalarında yatırımın önemi konusunda farkındalık yaratarak, finansal okuryazarlık bilincini sağlamak için düzenlediği ve bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği “Kamera Elinde Geleceğin Cebinde” kısa film yarışmasına yoğun ilgi nedeniyle başvuru tarihi 28 Mayıs’a kadar uzatılmış. Başvurular için adresimiz www.kameraelindegelecegincebinde.com. Bu yılki tema ise “Kapalı Gişe Yaşamlar”. Yani filmlerde “Geleceği keyifli, huzurlu ve güvenli hale getirmenin sırrı”na yanıt aranacak.
Dijital performans ajansı EG Bilişim Teknolojileri tarafından farklı sektörlerden 601 işletmenin dahil edildiği araştırmaya göre, dijitale yatırım yaparak en kârlı çıkan sektör, yayıncılık sektörü. Kitap pazarında dijitale yatırımla yüzde bin 400 geri dönüş sağlandığı belirlenmiş. Mevzu kitapsa, yeni bir haberim var. Odeabank, dünya klasiği masalları kadın-erkek eşitliğini gözeten bakış açısıyla yeniden yorumladığı Eşit Masallar projesine iki yeni kitapla devam ediyor. Seriye eklenen “Kurbağa Prens” ile “Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler” kitapları, çocuklarda toplumsal rollerle ilgili eşitlikçi algının yerleşmesini ve kız çocuklarının gelişmesini desteklemeyi hedefliyor. Eşit Masallar serisinin ilk üç kitabı Sindirella, Kırmızı Başlıklı Kız ve Rapunzel masallarının eşitlikçi versiyonları, çocuklar kadar büyüklerden de olumlu tepkiler almış. Can Yayınları ve Odeabank işbirliğiyle, psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un içerik danışmanlığında; modern edebiyat yazarları Fadime Uslu ve Hikmet Hükmenoğlu imzasıyla eşitlik prensibine vurgu yapılarak yeniden yorumlanan iki kitabın illüstrasyonlarını Mert Tugen ve Sibel Açıkalın yapmış. Edinmeden olmaz…
Haftaya yine buradayım,