Kurumsal itibar, BT yapısına bağlı
Kaspersky Lab’in araştırmasına göre şirketlerin yüzde 73’ü, güvenlik ihlallerini müşterileri, idari kurumlar, medya ve üçüncü kişiler ile paylaşmak zorunda kalıyor. Bu durum şirketlerin itibar kaybı yaşamasının da en önemli nedenlerinden biri olarak görünüyor. Buna göre, Kaspersky Lab’in araştırma şirketi B2B ile yaptığı “Global Kurumsal BT Güvenlik Riskleri 2013” anketine göre, şirketlerin yüzde 73’ü güvenlik ihlallerini gizli tutamıyor.
BT güvenliği sorunlarıyla ilgili bilgilerin ifşa edilmesi, birçok kurum için kaçınılması mümkün olmayan bir gelişme. Hatta veri hırsızlığına maruz kalan şirketlerin yüzde 44’ü bu durumu, olaydan etkilenmiş olabilecek müşterilerine ifşa etmek durumunda kalıyor. Yüzde 34’ü iş ortaklarını, yüzde 33’ü tedarikçilerini, yüzde 27’si yasa koyucuları ve yüzde 15’i ise medyayı bilgilendiriyor.
Paylaşıldıkça zararı da artan bilgi
Büyük şirketler için durum çok daha sıkıntılı. Bu kuruluşlar böyle bir durumda yasa koyucuları, müşterileri ve medyayı bilgilendirmek zorunda kalıyor. Bu tür bilgileri ifşa etme zorunluluğu da sonuçta şirketin itibarını önemli ölçüde zedeliyor. Yasa koyucular tarafından verilen cezaların yanı sıra müşterilerin ve iş ortaklarının yaşadığı kayıplara bağlı tazminatlar da eklendiğinde, ortaya ciddi bir mali kayıp tablosu çıkıyor. Hem maddi hem de prestij açısından bu kayıpları yaşamamanın yolu ise tam donanımlı güvenlik çözümleri kullanmaktan geçiyor.