Kurumsal kültürü ‘etik’ olan kazansın
Düpedüz bahar günlerinden merhaba,
Kış yorgunu bünyeye bahar ilaç oldu, üstüne yemek yemek de ayrı bir keyif. Yaklaşan yaz günlerini de hatırdan çıkartmadan tabi… Sağolsun, Yemeksepeti, bu kez de yemek severlerin hangi yemek ile hangi tatlıyı birlikte tercih ettiğini araştırmış. Kombinler inanılmaz (ve ziyadesiyle kalori yüklü) İşte doyuran çiftler: Waffle – kumpir, sufle – pizza, künefe – lahmacun, sütlaç – döner, profiterol – burger, kadayıf – kebap, kazandibi – çiğ köfte, cheesecake – burger, dondurma – burger, trileçe – çiğ köfte. Yemek sepetleri tatlı-tuzlu buluşmaları ile zenginleşiyor.
Karnımızı doyurduk madem, her zamanki gibi sırada acı gerçeklerim var: Yolsuzluğun tüm dünyaya maliyeti 2.6 trilyon dolar. Bunu Etik ve İtibar Derneği’nin (TEİD) 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yeni dönemin Yönetim Kurulu Başkanı olan Avukat Ertuğrul Onur söylemiş. Etik ilkeleri bir sistem dahilinde destekler ve korursak, gelecek nesillere daha yaşanır bir dünya bırakma şansımız olduğunu söylemiş Onur. Ayrıca, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre, tüm dünyada yolsuzluğun maliyetinin yıllık 2,6 trilyon dolar olarak tahmin edildiğini, bu rakamın küresel GSMH’nın yüzde 5’i olduğunu, üstüne bir de yolsuzluğun dünya genelinde iş yapma maliyetini yüzde 10 arttırdığını söylemiş. Sadece ‘en fazla kârı elde etmenin’ özel sektörün tek amacı olduğu bir iş yönetimi sisteminin tarihe karıştığını vurgulamış Onur ve şirketlerin artık toplum ve tüketicileri tarafından etik davranmaya itildiğini hatırlatmış. Ne diyelim, etik olan kazansın…
Acı gerçek-kamu spotu buluşmasının ardından örnek olmasını dilediğim çevresel gündemim var sırada. Teksan Jeneratör, son olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Biyogaz Üretim Tesisi’nin enerji ihtiyacını yenilenebilir güç çözümleri ile karşılamış. Günlük 10 bin metreküp biyogaz üretilecek Biyogaz Üretim Tesisi’nde Teksan’ın biyogaz motorlu kojenerasyon sistemleri kullanılıyormuş. Elektrik ile ısı ihtiyacını aynı anda karşılayan Teksan kojenerasyon çözümleri ile yıllık 8 milyon 234 bin kilowatt elektrik, 8 milyon 837 bin kilowatt ısı üretilecek ve böylece yüzde 90 enerji verimliliği sağlanacak. Kojenerasyon sisteminde Teksan imzası taşıyan Biyogaz Üretim Tesisi Projesi’nin Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde İdeal Kent ödülüne layık görüldüğünü de hatırlatmak boynumun borcudur. Vodafone’un İstanbul Küçükyalı’da hizmet veren ve teknoloji ekiplerini tek çatı altında toplayan Dijital Operasyon Merkezi ise WWF-Türkiye Yeşil Ofis kriterlerine uyum sağlayarak Yeşil Ofis Diploması almaya hak kazanmış. Merkez aynı zamanda Türkiye’nin ilk LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Platin Sertifikalı binası. Buyur sana icraat örnekleri: Vodafone Türkiye’nin Maslak Genel Merkez ve Küçükyalı Dijital Operasyon Merkezi binalarında “plastiksiz ofis” uygulamasıyla yılda ortalama tek kullanımlık 2,5 milyon plastik bardak ve 1,3 milyon çeşitli plastik ürün kullanımına son verilmiş. Üstüne bir de Vodafone Türkiye, işe alım sürecinde kağıtsız değerlendirme dönemini başlatmış. Çalışanlar da dijital kartvizit uygulaması ile basılı kartvizit yerine elektronik kartvizit kullanıyormuş. Her hafta bıkmadan usanmadan dediğim gibi, çevreci adımlar ödülü de hak eder. Sürdürülebilirlik alanında sektörüne öncülük eden Arçelik de iklim değişikliğiyle mücadele alanındaki çalışmalarıyla dünyanın en önemli çevre girişimlerinden biri olan Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) tarafından 2018 Türkiye İklim Liderliği Ödülü’ne layık görülmüş.
IDC Turkiye’nin organizasyonuyla hayat bulan bulut etkinliği Multi Cloud Summit’te Premier sponsorlar arasında yer alan NGN, yenilikçi NGN Cloud çözümünü sektöre tanıtmış. Bu kadar da değil… NGN’in Nobel İlaç ve Doğa Sigorta ile gerçekleştirdiği iki projesi de IDC Türkiye Cloud Awards 2019’da ödüle layık görülmüş.
Ödüllerin arasına bir ‘eğitim spotu’ girsem fena olmaz. Zira siber güvenlik entegratörü Biznet Bilişim’in “Cyber Boot Camp” staj programına başvurular başladı. Son başvuru tarihi 18 Nisan. 20 Nisan’da ön değerlendirme sınavı gerçekleştirilecek, 2 Mayıs’ta ise sonuçlar açıklanacak. Başvuru için adayların e-posta adresi, üniversite ve bölüm bilgilerini, bir de “Neden Biznet Cyber Boot Camp Staj Programına Katılmak İstiyorsun?” sorusunun yanıtını CV’leri eşliğinde cyberbootcamp@biznet.com.tr adresine yollamaları yeterli. Çevremizi haberdar edelim, çünkü malum, bugünün ve geleceğin öncelikli istihdam alanı güvenlik.
Haftaya noktayı, yine bir istihdam fırsatı, daha doğrusu 2014 yılından beri girişimci kadınları iş sahibi yapan ALALUXA Platformu ile koyuyorum. Az buz değil, 2014’ten beri toplam 600 kadın girişimciyi uygun platformlarla bir araya getirerek 15 milyon TL’lik bir iş hacmi yaratılmış. Platform ayrıca kadınlara girişimcilik eğitimleri, atölye çalışmaları ve markalarını yurtdışına taşıma imkanı gibi konularda da destek veriyormuş. İstihdamda kadının payını artırmak adına bu yapı, ulaşılan sevindirici nokta ile daha da büyümeli.
Haftaya yine bu sayfalarda buluşmak dileğiyle,