Kurumsal verimlilikte bireysel başlangıç
Akıllı beslenme kavramıyla şirket çalışanlarına bireysel analizler sunan Nutrismart, bu kapsamı yaşam tarzı kavramıyla genişletiyor.Şirket çalışanlarının yaşam tarzı ve yeme alışkanlıkları sadece bireysel yaşam kaliteleri için değil, kurumsal verimlilik için de önemli. Nutrismart’ın kurucusu, uzman diyetisyen Gonca Güzel, insanlara sağlıklı yaşamı daha keyifli bir biçimde öğretme hedefiyle yola çıktığını belirtti. Güzel, bu kavramla ilgili şu bilgileri verdi:
“Akıllı beslenme hem şirketlere hem okullara uygulanabilecek, beyin performansını artıran bir yapı. Bazı insanların hafıza sorunu oluyor, bazıları depresif oluyor, bazılarının daha fazla enerji ihtiyacı olurken, bazıları odaklanamıyor. Bu farklı kişilik özellikleri, işi etkiliyor. Programımız; farklı özelliklere sahip insanların sağlıklı yaşamı için nasıl beslenmeleri ve nasıl yaşamaları gerektiğini, hangi besinlere öncelik vermelerinin önemli olduğunu anlatıyor. Yaptığımız analizle 4 ana yapı oluşuyor ve bu kategorik ayrıma göre kişinin artı ve eksileri ortaya çıkabiliyor. Bu kişisel yapıda dengeyi sağlamak için yapılması ve beslenmede ağırlık verilmesi gerekenler, tercih edilebilecek sporlar ve tüketilebilecek ek gıdalar gibi öneriler kişiye sunuluyor. Kişinin hangi hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğu sonucu da ortaya çıkıyor. Böylece analizle ortaya çıkan karakter, sağlık ve yaşam tarzı ile ilgili öneriler içeren bir program sunuluyor.”
BT ve ilaç sektörü ilk sırada
Şirketlere sunulan rehberlik kapsamında, söz konusu analizle ortaya çıkan 4 ana gruba 4 modül olarak maksimum 2’şer saatlik eğitimler veriliyor. Bireysel analiz yapılıyor ve bunu, genel içerikli bir seminer izliyor. Analiz sonucunda bireyin kendine verilen programla nasıl ilerleme kaydettiği de 3-4 ay sonra yapılan bir testle kontrol ediliyor. Söz konusu 4 grup da şöyle sıralanıyor: dopamin, asetilkolin, GABA ve serotonin eksikliği yaşayanlar. Herkesin tek bir kategoride olmadığını, önemli olanın farklı kategoriler arasında dengeyi sağlamak olduğunu ifade eden Güzel, şöyle devam etti:
“Bu sistemi kendim geliştirdim ve tablet seminerlerle şirketlere tanıtıyorum. Sektör bazında bu seminerlere en çok ilgi teknoloji şirketlerinden geliyor. Çünkü sektör çalışanlarının üstünde hem satış ve kişisel gelişim yönünde baskı var hem de sektör sürekli ve hızlı değişiyor. İlaç sektörü de ilgide öne çıkıyor. Bu sistem okullarda da uygulanabilir, söz konusu 4 gruptan hangisinin ağırlıkta olduğu anlaşılarak, eksiklerin giderilmesi için kişiye genç yaşta rehber sunulabilir.”
Bu yapıda kişiye sadece bir yemek programı değil, sağlık koçluğu desteği sunuluyor. Güzel, yurtdışında aldığı ‘sağlık koçluğu’ eğitimini Türk şirketleri için formüle ettiği programla sunuyor.
Güzel, tablet seminerlere yönelik şirket ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. “Bugüne kadar sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı başlıklarında genel seminerler verilmiş” diyen Güzel, ekledi: “Ama biz, kişiye özel bir ihtiyaç ve öncelik listesi yapıyoruz. Beslenmede en önemli konu; kişinin yapısına uygun program. Çünkü protein örneğinde olduğu gibi, bir kişi için faydalı olan, bir başkası için zehir olabilir.”
Akıllı beslenme, buzdağının görünen yüzü
Şirketlere verilen bilgi, çalışanların her birine sunulan analiz ve uygulama önerileri şirketin bütününün verimini sağlayan bir yapı ortaya koyuyor. Ardından, şirketin talebine bağlı olarak, daha derin beslenme ve diyet danışmanlığı ile workshop’lar da kurgulanabiliyor. Bu başlıkları Güzel şöyle anlattı: “Birçok şirkette çalışanlar kendilerine zaman ayıramamaktan şikayet eder. Onlara bu konuda da eğitim ve seminerler verilebiliyor. Bu sistemin şirkete büyük faydası olur. Çünkü verimli çalışmak ve kişinin kendini fark etmesi, kendini artı ve eksileriyle bilmesi önemli. Bu sistem sonucunda, kişinin hangi egzersizleri yapması gerektiğini de ona anlatıyoruz. Bu ‘akıllı beslenme’ odaklı analizle başlayan, danışmanlık ve workshop’larla, takiplerle daha derin hale gelen bir sistem. Çevrimiçi olarak da danışmanlık verebileceğimiz bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Kapsamlı bir yaşam alışkanlığı edindirmeyi hedefliyoruz. Çünkü insanlar çok iş odaklı yaşıyor, yoğun çalışıyor. Neye ihtiyaçları olduğunu bilmiyorlar. Akıllı beslenme bu yönüyle, kapsamlı programın sadece bir parçası.”
Bireysel programlar da olacak
Gonca Güzel, halen sadece kurumlara açık olan bu analizi herkese açık hale getireceklerini belirterek şu detayları paylaştı:
“Bireysel olarak Türkiye’nin farklı bir noktasında da bu sisteme erişilebilecek. Kişi online olarak analizi ve danışmanlığı alabilecek. Elimizde; verdiği bilgilerden kişiyi tanımayı ve anlamayı sağlayan aritmetik zaten var. O yüzden yurtdışından da şehir dışından da analiz yapılabilir ve kişi de raporunu elde edebilir olacak.”