Kurumsal yaratıcılık geliştirilmeli
Güz günlerinden merhaba,
Yeni haftaya güzel bir haberle başlıyorum: Brisa’nın Türkiye Resmi Partneri olarak desteklediği Solar Impulse programıyla ilgili hazırladığı sosyal medya videoları Facebook üzerinden yayınlanmaya başlamış. Brisa, bu videolarla yürüttüğü sosyal medya iletişimi ile Solar Impulse örneğinden yola çıkarak, gençlerden teknoloji meraklılarına ve temiz enerji kullanımını takip etmek isteyenlere yaratıcı düşünceyle sürdürülebilir yaşamın kurulabileceğine yönelik farkındalık yaratmayı hedefliyormuş. Bu vesileyle, çevreci vurgumu açılışta yapmış olayım ve adresleri de ekleyeyim:
https://www.youtube.com/watch?v=EUFw2uQmOHo ve https://www.youtube.com/watch?v=fedUk9kJqe8
Gurur veren haberlere devam edelim. Önde gelen girişimcilerimizden Hakan Baş, Wired UK tarafından dünyanın en etkili 100 ismi arasına seçilmiş, geçen 5 yılda kurduğu başarılı girişimlerle Baş, listenin 86’ıncı sırasında yer almış. Bu arada, Vodafone Grubu’nun Afrika, Ortadoğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölge CEO'su Serpil Timuray da, ABD merkezli Fortune Dergisi’nin 2016 yılında ilk kez hazırladığı “En Güçlü Kadınlar Uluslararası Listesi”nde 23’üncü sırada yer almış ve Fortune dergisi Timuray’ı “Global Fortune 500 şirketlerinde çalışan en önde gelen Türk yöneticilerden biri” olarak göstermiş.
Gurur veren başarılara ara verip, kurumsal gurur haberlerine geçiyorum. Burada da örnek alınması gereken bir çaba var. Çünkü Arçelik’te 200’den fazla çalışanın son 4 yıldır yararlandığı yelken eğitimleri, Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından Elazığ’a taşınmış. Eğitim için 2 yelkenli eğitim teknesi, karayoluyla Elazığ’a ulaştırılarak Hazar Gölü’ne indirilmiş. Hazar Gölü’nde bu yelken eğitimleri 3 hafta sürmüş. Arçelik de bu projeyle, su sporlarının gelişmesinin sadece denizlerle sınırlı kalmadığını, Elazığ Hazar Gölü gibi birçok elverişli, farklı noktaların olduğunun altını çizmiş.
Mevsim geçti dememek lazım, çünkü canın evde renk istediğinde uygulaması da var artık. Filli Boya ve Fawori’nin geliştirdiği “En Yakın Bayi” uygulaması ile en yakın bayiye ulaşmak çok pratik. Birkaç tıkla en yakın bayinin harita üzerinde görülebildiği, adres ve telefon bilgilerine ulaşılabildiği uygulamada seçilen bayiye yol tarifi de alınabiliyor. Uygulamaları ücretsiz olarak iOS ve Android’den indirmek mümkün, aklında olsun.
Sıra çevreci haberimde, aslında kısa metrajlı çağrımda… Yeşeren kalemleri, güzel enerjine kullandıktan sonra toprağa dikiyorsun. Sonrasında çevrende, ortama oksijen sağlayan bitkiler yetiştiriyorsun. Ben bu kadarını söyleyeyim, sen de bu ipuçları sonrası detayları http://kalemleryeseriyor.com/ sitesinden takip et.
Gelelim başarı haberlerine ve doğal olarak da ödüllere… Citrix, Gartner Inc. tarafından hazırlanan 2016 Magic Quadrant raporunun Liderler kategorisinde gösterildi. Bu raporda konu edilen Citrix NetScaler da dünyanın en büyük kuruluşları, bulut barındırma sağlayıcıları ve telekomünikasyon şirketleri için çözüm sunan bir ADC.
Türk Telekom ise Hindistan’da düzenlenen “Küresel Bilgi Teknolojileri Mimarisi Mükemmeliyet Ödülleri”nde, siber tehditlere karşı ilk kez geliştirilen ve müdahale sürelerini saatlerden dakikalara indiren “Siber Tehditlere Karşı Otomatik Koruma Projesi” ile ödüle layık görülmüş.
Akkök Şirketler Grubu’nun kendi içinde en başarılı uygulamaların belirlenmesi için bu yıl ilkini düzenlediği “Yıldız Akköklüler Ödüllendirme Süreci”nin kazananları, 7 Eylül’de ödüllerini almış. Operasyonel Mükemmellik, İşbirliği Geliştirmek, Girişimcilik ve İnovasyon ile Sürdürülebilirlik alanlarında seçilen en başarılı 7 projenin ödüllendirildiği yarışmaya, grup şirketlerinden toplam 51 proje katılmış. “Operasyonel Mükemmellik” alanında DowAksa çalışanlarının “Karbon Elyaf Hatlarında UTFM Banyo Montajı” projesi ile Aksa Akrilik ekibinin “Polimerizasyon Ünitesinde Kapasite Artışı” projesi ödülü aldı. “Sürdürülebilirlik” alanında Akmerkez ekibinin “İklimlendirme Sistemi Enerji Verimliliği Arttırma” projesi ve Akiş GYO’nun “Yaşam Akademisi” projesi var. “İşbirliği Geliştirme” alanında da “Ortak Satınalma Platformu” projesi ile Akkök ekibi, “Girişimcilik ve İnovasyon” alanında “Filament” projesi ile Aksa Akrilik ekibi ve “Sanal Santral Kapasite İhalesi” projesi ile Akenerji ekibi kazananlar arasında. Kurumsal yaratıcılık adına çok güzel bir adım, herkesten bekliyoruz tabi…
SES de İngiltere’nin önde gelen tasarım okullarında okuyan uluslararası öğrenciler arasında yapılan ilk endüstriyel yerel uydu anteni tasarımı yarışmasının kazananlarını açıklamış. Yarışmanın amacı; 'Hem kullanışlı hem de estetik' mottosu ile sektördeki yerel uydu antenlerinin görsel görünümüne dikkat çekmek ve endüstriyel tasarımın, uydu antenlerini çeşitli ortamlarda ne kadar iyi ön plana çıkarabileceğini göstermekmiş. Birinci olan tasarım “Dragon”, Londra Imperial College öğrencisi Çinli Shudong Deng imzasını taşırken, ikincilik ödülünü de “Çiçek Açma” konseptiyle Londra Kraliyet Sanat Koleji'nden İngiliz bir öğrenci Robert Edwin Rouse, üçüncülük ödülünü ise Pratt Enstitüsü'nden Amerikalı öğrenci Julian Goldman “Calla” tasarımıyla kazanmış. SES de bir sonraki adım olarak, sektördeki ortaklarıyla birlikte kazanan tasarımları baz alan işlevsel prototipler üretmek için çalışacakmış.
Haftaya noktayı, kitapla, daha doğrusu kitap okumayı her durum ve ortamda kolaylaştıran bir cihazla koyuyorum. E-kitap şirketi Kobo, üç modeline iki yeni model daha eklemiş. Kobo Aura ONE, 7,8” genişliğinde büyük ve net ekranı, 2 metre derinlikte 60 dakikaya kadar su geçirmezlik özelliği ve 6 bin e-kitaba kadar depolayan 8 GB belleğiyle mis bir e-kitap okuma deneyimi sunuyor. Kobo Aura ise kompakt, konforlu ve hafif tasarımına ek olarak, 2 aya kadar dayanıklı pil ömrü ile okuyanların ilgisini çekmeye hazır. Vaktim yok deme bahanesi kalmasın, herkes okusun…
Bu hafta da bu kadar olsun, yeniliklerle yine burada olacağım,