Kuzey Kıbrıs BT ile dönüşüyor
BTvizyon Toplantıları’nın 2017 yılındaki son durağı Girne oldu. Anadolu şehirleri ve KKTC’deki kurum ve şirketlerin teknoloji dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edebilmesi amacıyla Bilişim Zirvesi A.Ş tarafından düzenlenen BTvizyon Toplantıları’nın 2017 yılındaki son durağı Girne oldu. 2018 yılının ilk etkinliği ise 18 Ocak’ta Bursa’da yapılacak.
Etkinliğin ilk konuşmasını gerçekleştiren Denizler Bilişim Direktörü Lisani Deniz, “KKTC’de e-Dönüşüm” başlıklı sunumunda, e-Dönüşümün KKTC için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yapısal dönüşümü de yine e-Devlet Programı ile mümkün olacaktır. e-Devlet Projesi sayesinde kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu ve olacağı bilgilerin sayısal ortamlara aktarılması ile kamu – kurum ve kuruluşları arasında bilgi alışverişi de sağlanmış olacaktır. Böylece kamu kuruluşlarının otomasyonu ile vatandaşa daha hızlı, doğru bilgi ve hizmet vermeleri sağlanacaktır. e-Dönüşüm süreçlerinin hızlanması ile birlikte büyüme 2018 yılında da artarak devam edecektir” dedi.
KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük de, “KKTC’de Bilişim Sektörü, Mevcut Durum ve Gelecekte Planlanan Yatırımlar” başlıklı sunumunda gerçekleştirdikleri projeler konusunda bilgi verdi. 4.5G teknolojisine yönelik çalışmaların başlatıldığını kaydeden Bürüncük, mobil numara taşınabilirliği, elektronik belge yönetimi, ihale sistemi, siber güvenlik gibi konularda önemli adımlar attıklarını söyledi.
KKTC Başbakanlık Müsteşarı ve e-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Olgun Amcaoğlu da e-Nüfus Projesi, e-Kimlik Projesi, e-Arşiv Projesi ve Kamu Sertifikasyon Projeleri’nin hayata geçirildiğini belirterek, e-Gümrük ile Mekansal Adres Kayıt Sistemi projeleri konusunda çalışmalara başladıklarını ve bu projelerin yeni yılda hayata geçeceğini kaydetti.
Kurumsal müşterilere en iyi hizmeti sunmak için dikey pazar stratejisi uyguladıklarını belirten Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler Satış Müdürü Emre Taşman ise “Mobil Dünyadan Başarı Hikayeleri” başlıklı sunumunda Toughbook ve Toughpad ürün aileleri ile gerçekleştirdikleri projeler konusunda bilgi verdi.
“Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Önemi ve Netcad Çözümleri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Netcad Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin Bank ise konuşmasında; artan nüfus, azalan kaynaklar, iklim değişikliği, çarpık kentleşme, doğal afetler ve çevre kirliliği gibi sorunların, coğrafi bilgi sistemleri ile çözülebileceğini kaydetti. Doğru planlama, etkin ve dinamik izleme, uygun yer seçimi, doğru analiz ve karar destek unsurlarının öneminden bahseden Dr. Emin Bank, CBS’in dünyamızı iyi anlamaya ve yönetmeye yarayan en iyi araçlardan biri olduğunu kaydetti.
Morten Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kızıları da “Yeni Nesil İnsan Kaynağı” başlıklı sunumunda, e-Dönüşüm, dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularında başarının temelini insan kaynağının oluşturduğunu belirterek, eğitimlerin güncelliği ve detaylarının sektörün gerisinde kaldığını, pek çok öğrencinin mezun olduklarında karşılaşacakları iş fırsatlarından habersiz olduğunu söyledi. Kızıları, BT Eğitim / Morten’in bu konularda hem sektörü hem de öğrencileri doğru yönlendirmeye çalıştığını sözlerine ekledi.
“Dünyada Bilişim Sektörü ve Trendler” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Comtech Genel Müdürü Hilmi Kansu da rekabet için dijital ekonomiye evrilmenin şart olduğunu kaydederek, “Rekabetin ötesinde dijital dönüşümü kendi yenilikçi ve işe yarar milli ürünleri ile sağlayamayan ülkelerin geleceği risk altındadır” dedi.