LEGO eskimez, bünyeyi geliştirir, STEM için rehber olur
Yeni haftadan merhaba,
Büyük şehirde iki ana mevsimi radikal gelişmelerle yaşayıp hala hamam gibi bir ortamda hayata devam etmeye çalışıyoruz. Bu çetrefil ortamda tatile gidenlerin rotasını ise Yandex Navigasyon takip etmiş. Analize göre, en popüler 10 tatil bölgesinden 7’si Ege ve Akdeniz bölgelerinde. İstanbul’a yakınlığı ile Şile ve Karasu’nun yanı sıra Marmara Denizi’ne kıyısı olan Şarköy de kullanıcıların en çok tercih ettiği bölgeler arasında. İstanbullular, en çok çabuk ulaşabildikleri Şile’ye rota oluşturuyor ve yazın ikinci tercihleri Bodrum oluyor. Ankaralılar çoğunlukla Antalya başta olmak üzere güney sahiline seyahat ederken, Antalyalılar ise haklı olarak, yaşadıkları bölgeden çok uzaklaşmadan Manavgat ve Alanya’ya gidiyor. Bursalılar çoğunlukla Ege’nin farklı bölgelerine giderken, İzmirlilerin yaptığı her 5 yolculuktan 1’inin finali Çeşme oluyor. Tatil; ilim irfan için de bulunmaz fırsat, özellikle çocuklar için. Bizim yeniyetmeliğimizden bugüne eskimek ne kelime, sürekli gelişen LEGO ise bulunmaz nimet. Yaratıcılık, eğlence, öğrenme ve hayal gücü için ilk akla gelen marka LEGO, 13 yaş altı çocukların kullanımına sunduğu yeni sosyal medya platformu LEGO Life ile geliştirici ve eğlenceli deneyimini pekiştiriyor. Platform, çocukların yaratıcılıklarını ifade etmelerine, LEGO yapım parçalarıyla tasarımlarını paylaşmalarına, LEGO karakterleriyle etkileşimde bulunurken, birbirleriyle de iletişim kurmalarına olanak tanıyor. Geçen yıl ABD, İngiltere, Kanada ve İsviçre gibi ülkelerde başlatılan bu deneyim, Temmuz itibariyle Türkiye’de de var. Bu arada LEGO Türkiye ofisi, Ocak 2018 itibariyle Türkiye’ye ek olarak, Yunanistan ve İsrail pazarlarını da yönetmeye başlamış. Bu üç pazarın dijital dönüşümü adına LEGO Life ile ilerlemelerin hız kazanacağı bir gerçek. İçerik açısından zengin ve dinamik sosyal medya platformu olan LEGO Life, çocukların en sevdikleri LEGO karakterlerini, özel içeriklerle kişiselleştirmelerini sağlıyor, çocukların birbirleriyle LEGO hakkında iletişim kurabilecekleri, yapılan paylaşımlara yorum yapabilecekleri özel bir uygulama sunuyor. 13 yaşından küçük çocuklar için güvenli de bir sosyal ağ olan LEGO Life, App Store ve Google Play’den ücretsiz indirilebiliyor. Çoluk çocuk bahane, biz de indirelim, eski günleri yad edelim.
Yenilikçi çözümler ile çok yönlü siber endüstri şirketi Honeywell’in küresel bazda STEM eğitimini teşvik etmek, fen ve matematik öğretmenlerine ilham vermek için düzenlediği Uzay Akademisi Programı, ABD Uzay & Roket Merkezi’nde (USSRC) gerçekleşmiş ve programa bu yıl Türkiye’den sekiz öğretmen katılmış. Türkiye’nin 2013’te dâhil olduğu programa şimdiye kadar tam 46 Türk öğretmen katılım göstermiş. Haziran ayında iki ayrı grup için düzenlenen beşer günlük Honeywell Uzay Akademisi Programı’na 35 ülkeden 220’den fazla öğretmen, Türkiye’den de Ankara, Çankırı, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Van’dan seçilen sekiz eğitimci katılmış. Katılımcılar, yüksek performanslı jet simülasyonu, kodlama ve kodlama zorlukları, suda sağ kalma eğitimi, senaryo tabanlı uzay görevleri, interaktif uçuş dinamiği gibi fen ve matematik derslerini destekleyecek astronot eğitimlerden geçmiş, bilgisayar programcılığı ve edindikleri bilgileri derslerine nasıl yansıtacakları konusunda bilgi almış. Sözün özü, ‘bilimsel’ eğitim herkes için şart. Neden mi? İşte örneğim: Garanti’nin dijital projesi MegaTeknoForce YouTube kanalında, Mert ve Bora karakterlerini canlandıran Bartu Küçükçağlayan ve Feyyaz Yiğit’in seslendirdiği “Teknolojiden Anladığımızı İspatlayan Şarkımız (Bit Bayt Kilobit)” rap şarkısı, yaklaşık 5 milyon kez görüntülenerek, YouTube Ads Leaderboard listesinde Haziran ayının en popüler YouTube reklamı olmuş. “Bu saat oldu, hala dinlemedim” diyenler için adres www.youtube.com/watch?v=i4fNpcG3CDM
Eğitim şart derken, bir örnek daha vereyim. Toy Blast ve Toon Blast gibi küresel bazda beğeni kazanan oyunların geliştiricisi olan Türk teknoloji şirketi Peak Games, ‘Deadpool’ serisinin başrolü Ryan Reynolds ile farklı bir işbirliği gerçekleştirmiş. Reklamcılık tarihinde ilk kez, hedef kitlenin tepkileri sonucu gelişen, her adımı derin analitik bilgiler ile ölçümlendirilebilen bir marka/ünlü isim ortaklığı gerçekleştirilmiş. Her kampanyanın başlamasını takip eden 24 saat içinde, Peak Games videoların etkisini tam olarak ölçebilme, hedef kitlenin beğenisine göre reklamları geliştirerek doğru videoyu doğru kitle ile eşleştirme şansına sahip olacak.
İlim irfan derken, arkasını da getireyim. TESİD (Türk Elektronik Sanayicileri Derneği), bu yıl 17’inci kez verilecek olan Yenilikçilik Yaratıcılık Ödülleri için son başvuru tarihini 15 Ağustos olarak açıklamış. Ödüller; büyük firma ve KOBİ’lere yönelik iki farklı kategoride, yaratıcı fikir, yenilikçi ürün, ürün geliştirme süreci ve yenilikçiliğin ticarileştirilmesi dallarında veriliyor, ama TESİD, bu yıl yeni kategori ile teknoparklardaki genç girişimcileri de davet etmiş. Endüstriyel IoT, yapay zekâ, 5G, makine öğrenmesi, siber güvenlik ve akıllı şehir alanlarında geliştirilen algoritmalarla bu kategoriye 15 Ağustos’a kadar tesid.org.tr sitesinden başvurulabiliyor. Yaratıcılık haberlerim bu kadar değil. Sana yine bu sayfalarda daha önce de bahsetmiştim, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 3.1 milyon müşteriye hizmet sunan Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) toplumun bilinçlenmesi için sosyal sorumluluk projeleri de geliştiriyor. Hizmet bölgesinde Trafolar Konuşuyor Projesi ile toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen şirket, yeni bir çalışmaya imza atmış, trafik kazaları, kadına şiddet ve engelli hakları gibi konularda sosyal mesajları trafo duvarlarına işleterek toplumu bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verirken, madde bağımlılığına da dikkat çekmiş, Bursa’nın Osmangazi İlçesi’nde bir trafo binasının duvarına, madde bağımlılığına dikkati çeken görsel ve “Madde bağımlılığı fişinizi çekebilir” mesaj çalışmasını resmetmiş. Projede belirlenen iki ayrı trafoda da bu uygulama yapılacakmış.
Sıra gelsin ödüllere… Bridgestone ve Lassa markalarıyla Brisa ise iki farklı lokasyonda üretime geçişle gelen kapasite artışının yarattığı karmaşayı çözmek için gerçekleştirdiği mühendislik çözümleriyle, endüstri mühendisliğinde verilen Yöneylem Araştırması Derneği Uygulama Ödülü Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanmış. ‘E hani çevresel gündem’ dediğini duyar gibiyim, bu noktada ödül gibi haberle devam etmek boynumun borcu. Çünkü Vestel, kendi tasarladığı ‘atık boya geri kazanım ve kullanım sistemi’ ile Avrupa Çevre Ödülleri kapsamında Türkiye’yi temsil edecek. 14 Kasım’da Viyana’da düzenlenecek ödül töreninde Vestel, ikinci kez ‘Süreç İnovasyonu’ kategorisinde Avrupalı büyük sanayi kuruluşları ile yarışacak ve dilerim başarı haberlerini de burada paylaşmak bana düşecek. Haftaya noktayı hepimizin edinmesi gereken bir kitapla, sektörün deneyimli ismi Zafer Babür’ün son çalışması “BT Sözleşmeleri” ile koyuyorum. Kitapta; ürün, hizmet, taşeron, alım, satım, kira, yenileme, fesih, gizlilik gibi sözleşme türleri, nasıl bir fiyatlandırma yapılabileceği, sözleşmedeki altın kurallar, uluslararası bir sözleşme toplantısındaki gündem başlıkları gibi konulara yer verilmiş ve BT alanında sözleşme hazırlayacaklara, mevcut sözleşmesini yenileyeceklere, sözleşmesini sonlandıracak olanlara önemli rehber sunulmuş.
Haftaya yine burada buluşalım,