Link Bilgisayar’ın 40. yılında köklü değişimi…
Türkiye’nin en köklü yazılım şirketlerinden Link Bilgisayar, yeni yapılanmasıyla birlikte, şirketlerin endüstriyel dönüşüm iş ortağı olarak hareket edecek.
Ayhan Sevgi
Türkiye’nin ilk yazılım firmaları arasında yer alan Link Bilgisayar, bu yıl 40. yaşını kutladı. Muhasebe yazılımları ile başlayan yolculuğunu yıllar içinde ERP boyutuna taşıyan Link Bilgisayar, geçtiğimiz yıl belirlediği yeni bir strateji ile bu yolculuğunu farklı bir boyuta taşıyor. Yeni şirket satın almaları ve farklı alanlardaki şirketlerle yaptığı işbirlikleri ile Ar-Ge temelli, yeni ve güçlü bir ekosistem oluşturan Link Bilgisayar, endüstriyel dönüşüm alanında çözümler sunan bir sistem entegratör yapısına dönüşüyor. Bu dönüşüm yolculuğu konusunda Link Bilgisayar Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Geyik, sorularımızı yanıtladı.
Link Bilgisayar, muhasebe yazılımlarından başlayıp ERP kategorisine geçen Türkiye’nin en köklü yazılım şirketleri arasında yer alıyor. Bu 40 yıllık süreci nasıl özetleyebiliriz?
Link Bilgisayar, 1984 yılında Türk mühendisler tarafından kurulan ve iş odaklı çözümler üreten bir firma. Bugün 100’e yakın iş ortağı ve 10 bine yakın müşterisi bulunan ve borsaya açık bir şirket olan Link Bilgisayar, Ar-Ge yatırımlarını da kesintisiz olarak sürdürüyor. Bu doğrultuda hem müşterilerimizi ve iş ortaklarımızın ihtiyaçlarını en iyi düzeyde karşılayarak onları mutlu etmek hem de bizlere güvenip yatırım yapan yatırımcılarımızı mutlu etmek en önemli görevimiz. Zaten bunu da en iyi şekilde yapabildiğimiz için de bugün bu noktalara gelebildik. Artık 40. yılımızda belirlediğimiz yeni vizyonumuz doğrultusunda da bu gelişimimizi sürdürmeyi planlıyoruz.
Bu vizyonun kapsamı nedir?
Link Bilgisayar olarak Ankara’da kurulmuş olan ve bir Ar-Ge firması olan Vitalis Teknoloji ile birleşiyoruz ve sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. IoT destekli endüstriyel dönüşüm ve akıllı şehircilik alanına yönelik ürünler geliştiren Vitalis Teknoloji, aynı zamanda büyük veriden faydalı veriyi üretebilen bir firma. Verilerin analizi, üretim, satış, satın alma, depo gibi alanların verilerinin oluşturulması ve konsolide edilmesi gibi becerilere sahip. Bu çözümler, Link’in çözümlerinin içine entegre edilebilecek çözümler. IoT tarafında da güçlü olduğu için çok farklı uç noktalardan farklı verileri hızla toplayabilen bir yapısı var. İki firmanın birleşme süreci tamamlanmak üzere. İki firmanın know-how’larını birleştirip mevcut ürünlerimizi daha farklı noktalara taşıyabileceğiz. Böylece yapay zeka, IoT, makine öğrenmesi gibi yeni alanların ortaya çıkışıyla oluşan tüm ihtiyaçlara yanıt verebileceğiz. Hem mevcut hem de yeni müşterilerimizin dijital dönüşüm iş ortağı olacağız. Tabii bu iş ortaklık modelinin temelini de Ar-Ge oluşturacak. Bu konuda güçlü işbirliği yaptığımız firmalardan biri de Mia Teknoloji. Ayrıca savunma ve güvenlik gibi alanlarda da önemli işbirliklerimiz var.
Link Bilgisayar hem kendi ürünleri hem de işbirliği yaptığı firmaların ürünlerini birleştirecek ve müşterilerinin dijital dönüşümünü sağlayacak. Link, bir sistem entegratör olma yolunda mı ilerliyor?
Evet. Yaptığımız işbirlikleri ve oluşturduğumuz ekosistem sürekli gelişiyor. Katma değerli ürünler üretebilme becerisi, farklı ürünleri tedarik edebilme becerisi, Ar-Ge becerisi, proje yapabilme becerisi gibi becerilerimiz var. Bu yol haritamız ile birlikte Link; teknopark ve Ar-Ge odaklı bir sistem entegratörü olarak uçtan uca projeler yapan, uzmanlık alanındaki ürünleri geliştirip sektörün bambaşka ihtiyaçlarına da yanıt verebilen bir firma pozisyonuna geçecek.
Oluşturacağınız ekosistemin temeli ne olacak?
Aslında modelimiz modern işbirliğine dayanıyor. Link’in katma değer sağlayacağı güçlü çözümleri olan ve güçlü birliktelik oluşturduğumuz firmalarla işbirliklerimiz olacak. Çünkü biz, güç birliği inancına sahibiz. Konusunda uzman kişilerle çalışabilme arzusu ve isteğine sahip olunca da ortaya çok daha iyi şeylerin çıkabileceğini düşünüyoruz.
Burada hedeflediğiniz şirketlerin ölçeği ne olacak?
Link’in mevcut müşterileri içinde KOBİ’ler önemli bir yere sahip, ama farklı sektör ve ölçekteki şirketlerle de birlikte çalışıyoruz. KOBİ’ler tabii ki yine bizim mevcut ekosistemimize yer alan, onlara yönelik çözümler ürettiğimiz alan olacak. Ama biz çok daha geniş bir yelpazeye bakıyoruz. Link’in bir çözüm iş ortağı, bir entegratör olarak uçtan uca çözümler geliştirebilen bir şirket algısı yakın zamanda oluşmaya başlayacak. Sektör ve ölçek bağımsız olarak hareket ediyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojileri akıllı şehirciliğe, akıllı tarıma ya da çok farklı bir alana adapte edebileceğiz.
Peki bu kapsamda yurtdışı hedefleriniz neler?
Yeni yol haritamızda yurtdışı pazarların da önemli bir yeri var. Ama şu ülkelerde aktif olacağız diye yola çıkmadık. Oluşturduğumuz teknoloji ve çözümler bizi oralara götürecek. Örneğin; yeşil ERP bu kapsamda Avrupa’daki yolumuzu açacak ya da farklı çözümler bizi farklı bölgelere götürecek. Yüzümüzü yurtdışına da çevirmiş olarak yeni modellere açık olacağız. 2025 yıl bizim için çok kritik bir yıl olacak. İlk adımlarını attığımız yolda asıl taşları doğru yerlere koymak istiyoruz. Yurtdışına gidip, “Biz geldik, artık bu pazarlarda Link de var” demekle bu işler olmuyor. Oluşturduğumuz ekosistem sadece yurtiçi şirketlerle olmayacak. Yurtdışından da şirketlerle güçlü işbirliklerimiz olacak.
Kısacası, Link Bilgisayar önce kendini mi dönüştürüyor?
2023 yılında temellerini attığımız bu çalışma, 2024 yılı içinde gelişim sürecine girdi. 2025 de yaptığımız çalışmaların kendini göstereceği bir yıl olacak. Bu kapsamda Link’in tüm ERP çözümlerinin hepsi birer bulut uygulamasına dönüşecek. Bu arada önümüzdeki süreçlerin ilerlemesinde yeni insan kaynaklarının da oluşması gerekiyor. Bununla ilgili yeni dönem vizyonumuzda da yer alan Link Akademi, önemli bir görevi üstlenecek ve sektörlerimize çok büyük katkılar sunacak.