Liselerde inovasyon kampı
General Electric Türkiye ve Genç Başarı Eğitim Vakfı işbirliğinde Türkiye’de lise düzeyinde gençlere yönelik “GE – Genç Başarı İnovasyon Kampı” düzenlendi.
Farklı liselerden gelen öğrencilerin karma guruplar halinde yarıştıkları GE – Genç Başarı İnovasyon Kampı 19 Nisan’da Kabataş Erkek Lisesi’nde yapıldı. GE – Genç Başarı İnovasyon Kampı’nda yarışan okullar arasında Kabataş Erkek Lisesi, Eyüboğlu Koleji, Mustafa Saffet Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Robert Kolej, Taşdelen İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Açı Okulları öğrencileri yer aldı.
Kampta, öğrencilerin GE tarafından kendilerine verilen bir konuya yönelik çözüm üretmeleri ve ürettikleri çözümleri mentörlerinin de destekleriyle bir iş planına dönüştürerek jüri önünde sunum yapmaları istendi. Kamp sonunda öğrenciler hazırladıkları bazı protatipleri 3D yazıcıdan aldıkları çıktılarla jüriye sundular.
GE İnovasyon Kampı’nın jürisinde GE İnsan Kaynakları Müdürü Belgin Ertam, GE Stratejik Yatırımlar İcra Kurulu Direktörü Erdoğan Çeşmeli, HP Saha Operasyonları Müdürü Seride Samurkaş Karaç, Dupont İnovasyon Merkezi Müdürü Mehmet Demiray, TEB KOBİ Bankacılığı Segment Yönetimi ve İş Geliştirme Direktörü Devrim Tavil, Hürriyet Gazetesi İK Editörü Burcu Özçelik ve Acıbadem Sağlık Operasyon Direktörü Seyfettin Erten yer aldı. Etkinlik boyunca, iş dünyası gönüllüleri de takımları ziyaret ederek fikirleri ve önerileri ile öğrencilere destek oldular. Jüri, değerlendirme sürecinde iş planı, yaratıcılık, sunum tekniği ve takım ruhu kriterlerini baz alarak değerlendirme yaptı.
GE – Genç Başarı İnovasyon Kampı etkinliği, öğrencilerin girişimcilik ve yaratıcılık özelliklerini ortaya çıkarmalarını amaçladı. Tüm gün süren kamp sonunda, boğazlardaki akıntı yoluyla enerji üretmeyi hedefleyen “Hydren Bosphorus” adlı projenin sahibi olan takım birinci seçildi. Birinci takım, GE GENIUS programı kapsamında 3 gün boyunca GE liderlerinden çeşitli eğitimler alacak, toplantılara katılabilecek ve Gebze’de bulunan Türkiye Teknoloji Merkezi’ni ziyaret ederek GE teknolojileri ile tanışma fırsatı bulacak. Diğer taraftan, kazanan takıma GE liderleri ve mevcut stajyerler tarafından koçluk programı kapsamında kariyerlerine yönelik eğitimler ve danışmanlık yapılacak.
İnovasyonun ekonomik büyümenin temel unsuru olduğunun altını çizen GE Türkiye Stratejik Yatırımlar Direktörü Erdoğan Çeşmeli, şunları söyledi:
“Günümüzün dinamik ve rekabetçi dünyasında, ülkelerin ve firmaların rekabet gücünü artırmak için yenilik üretmek ve hızlı hareket etmek her zamankinden daha önemli hale geldi; zira inovasyon verimliliği tetikliyor. Türkiye’de rüzgar türbini kuleleri ve kanatları üretilmesi için Türk girişimcilerle birlikte çalışmaktan, LEAP jet motorları için blisk üretimini başlatmaya kadar yaptığımız tüm çalışmalarda yenilikçi fikirlerin ekonomiye katkı sağladığını görüyoruz. GE – Genç Başarı İnovasyon Kampı’nda öğrencilerin yenilikçi fikirler geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizin gerçek ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir role sahip olan yerel inovasyon kültürünün geliştirilmesi açısından bu etkinliklere büyük önem veriyoruz.”
Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Engür Rutkay, vakfın ilk ve ortaöğretim düzeyindeki gençlere girişimcilik, finansal okur-yazarlık ve iş dünyasına etkin katılım konularında uygulamalı programlar düzenleyerek gençleri küresel ekonomiye hazırlamayı amaçladığını belirterek, “Gençleri, yaparak öğrenmeye odaklı eğitim programları ve etkinliklerle buluşturarak girişimciliği teşvik ediyoruz. İnovasyon kampları ve ticaret fuarları düzenleyerek gençlerin girişimcilik ve yaratıcılık faaliyetlerini geliştirip ekonomik hayatta aktif rol almalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.