Logo’nun E-işlemleri Pukta İşbirliği ile Hız Kazandı
Logo altyapısı kullanan işletmeler Pukta desteği ile müşterilerini bekletmeden yüksek performans ile çalışıyor.
Türkiye’nin en büyük halka açık yazılım kuruluşu ve en değerli bilişim markalarından biri olan Logo Yazılım, bulut bilişim tarafında Pukta ile işbirliği yapıyor. Kurulduğu 1984 yılından bu yana sektörün öncü şirketlerinden biri olarak faaliyetlerini sürdüren Logo Yazılım, mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketler için uygulama yazılımı çözümlerini pazara sunuyor. Logo’nun ekosisteminde, 1.200’e yakın çalışan ve 800’den fazla iş ortağıyla, ülke genelinde 5.000 kişi yer alıyor.
“Logo büyüyen bir yapı ve iş ortaklarımızı buna göre seçiyoruz”
Logo Yazılım’a bağlı bulunan altı şirketin ortak teknoloji hizmetini ve mimari altyapı ekiplerini yöneten Logo Yazılım Grup CTO’su İsmail Duran, “Biz ekip olarak hayata geçirdiğimiz teknolojileri, diğer şirketlerimizde sunulan hizmetlerin modernizasyonu ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla yeniden yapılandırma süreçlerinde kullanıyoruz” dedi.
Pukta ile yapılan çalışmanın da bu çerçevede gündeme geldiğini belirten Duran, “Biz mimari ve altyapılar tarafında 2015 yılından itibaren Application PaaS kavramına yatırımda bulunduk. Bu süreçte Logo’nun mikro servis dönüşümünü gerçekleştirmeye çalışıyorduk. O bağlamda da yaklaşık 28 tane mikro servis geliştirdik ve ERP’nin mikro servisleştirilmesi işlemini gerçekleştirdik. Daha sonrasında Logo İşbaşı markası altında bu servisleri İrlanda merkezli Amazon Web Services (AWS) hizmetini kullanarak Türkiye’ye hizmet eder hale getirdik. Hindistan için de yine AWS’nin Mumbai lokasyonunu hizmet olarak kullandık. Buradaki en büyük beklentimiz Infrastructure as a Service’den (IaaS-Hizmet olarak altyapı) faydalanmaktı. KVKK sebebiyle Logo tarafındaki işlerimizi yeniden yapılandırmaya başladığımızda ise hayatımızda ‘as a service’ kavramı artık yoktu. Çünkü Türkiye’deki veri merkezlerinde bizim beklediğimiz hizmet anlayışı bulunmuyordu” şeklinde görüş belirtti.
İhtiyaç dokümanları depolamak
eLogo’nun yaptığı e-fatura sistemini geliştirirken farklı veritabanları kullansak da Elasticsearch ve MongoDB tarafında uzmanlığa ihtiyaç duyduğunu ifade eden İsmail Duran şunları söyledi:
“Kendi geliştirdiğimiz ve Ayna adını verdiğimiz platform, geri planda Elasticsearch ve MongoDB’yi veri depolamak amacıyla kullanıyordu. İlk aşamada kendimiz MongoDB ve Elasticsearch servislerini kurarak sistemi idame ettirmeye çalıştık. Ancak buradaki ana ihtiyacımız; MongoDB veri tabanlarımızın ve Elasticsearch servislerimizin herhangi bir kesintiye uğramadan, her 15 dakikada bir yedeğinin alınması, yavaşlamaması, 7×24 yüksek performansla ve ölçeklenebilir bir şekilde çalışmasıydı. Bu ihtiyacımıza en uygun çözümü bize Pukta kendi Cloud’unda sundu.”
Sonrasında Pukta’dan MongoDB ve Elasticsearch’ü PaaS olarak almaya başladıklarını ifade eden İsmail Duran, “Bizim açımızdan elektronik fatura tarafında birim zamanda işlediğimiz fatura sayısı çok önemli. Müşterilerimizin online pazar yerleri veya mağazalarında fatura hizmetleri, kargoların gönderilip dağıtılması ya da mağazada kasanın önünde bekleyen müşterinin hızla faturasını alması son derece öne çıkıyor. Burada müşterilerimizin müşterilerinin en kısa sürede hizmet alması için en hızlı şekilde servis vermemiz gerekiyor. Biz bu projede beklediğimizin çok üzerinde performans aldık. Şu anda sıkıntı yaşatmayan, çok verimli ve ölçeklenebilir bir sisteme sahibiz.”
Birim zamanda 400 fatura işleniyor
Bu proje sayesinde ortalama birim zamanda 400’e yakın fatura işlediklerine vurgu yapan Duran, “Bugün PayPal’ın dünya genelinde saniyede işlediği talep sayısı 300 civarında. Orantısal olarak baktığınızda iş yoğunluğu oldukça fazla ve Pukta Cloud’dan Paas olarak aldığımız veritabanlarımızın boyutu
300 terabayt civarında. Boyut itibariyle oldukça büyük veriye sahibiz. Bu veriyi yasal düzenlemelere göre 10 sene boyunca saklamak zorundayız. Öte yandan her gün ortalama 4-4,5 milyon yeni kayıt bu sisteme dahil oluyor. Üzerinde 14 farklı operasyon gerçekleştiriliyor, o operasyonlarla birlikte yaklaşık 170 milyon civarında talep veritabanına dahil oluyor” dedi.
Bu projenin başarısıyla birlikte, hem bilginin içselleştirilmesi ve Logo geneline yaygınlaştırılması hem de Logo’nun servis dönüşümünde başka hizmetleri de buradan faydalanabilir hale getirmek gibi bir niyet oluştuğunu da sözlerine ekleyen İsmail Duran, şöyle konuştu:
“Yakın zamanda az önce bahsettiğim Ayna isimli doküman konteynerimizin tanıtımını yapacağız. Logo’nun arkasında da Ayna çalışıyor aslında. O milyarlarca dokümanı da aslında Ayna tutuyor. Biz artık müşterilerimize doküman konteyner hizmeti vermeye başlayacağız ve bunu da doğal olarak Pukta ile yapacağız. Çünkü KVKK sebebiyle verilerimizi Türkiye’de tutmamız gerekiyor ve biz de bunun doğru olduğunu düşünüyoruz. Logo’nun iç süreçlerinde de kendi sözleşmelerimizi Ayna’nın başka bir versiyonunda tutuyoruz. Orada da yine Pukta’nın bize hizmet olarak sunduğu MongoDB ve Elasticsearch kullanılıyor. Pukta ile kapsamı genişletmek gibi bir niyetimiz var ve görüşmelerimiz devam ediyor. Zaman içerisinde ihtiyacımız olan diğer veritabanlarını da PaaS olarak bu katmanda tutmak için ilerleyeceğiz.”
Yeni proje Ocak 2021’de
Pukta’dan alınan hizmeti Logo’nun özellikle e-fatura, e-arşiv ve e-irsaliye tarafında kullandıklarını ifade eden İsmail Duran, “Satış ya da ticaretin döndüğü, resmi kayıtların oluştuğu noktada Logo’nun ERP’sini ve/veya web servislerini kullanan müşterilerimiz, faturasını ve irsaliyesini bu sistem üzerinde tutuyor. Aslına bakarsanız bu da kargolama sürecinden, müşterinin kasadan memnun ayrılmasına kadar bir yelpazede hizmete dönüşüyor. Bundan sonraki iş birlikteliğimizin ise Ocak ayından itibaren doküman konteyner hizmeti tarafında olmasını hedefliyoruz” dedi.