Lojistik sektörü ERP ile hep bir adım önde
Bu yıl 12.’si gerçekleştirilen Lojistik Günleri kapsamında IAS yetkilileri, Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde Lojistik Yönetimi öğrencileri ile bir araya geldi. ‘Lojistikte Yazılım Sistemleri ve Girişimcilik’ başlığı altında konuşan IAS Bölge Satış Yöneticisi Ferdi Fırat, öncelikle öğrencilere IAS’nin global arenadaki çalışmalarını ve ERP yazılımı caniasERP’deki gelişmeleri aktardı.
Öğrencileri caniasERP konusunda da bilgilendiren Fırat, “Türkiye’nin web üzerinde çalışabilen ilk ERP yazılımı olan caniasERP, kullanıcıya browser üzerinden bağlanarak tüm iş süreçlerini gerçekleştirme özgürlüğü sunuyor” dedi.
Endüstri 4.0, Otomasyon sistemleri, yapay zeka ve IoT uygulamaları gibi gündemin önemli konularına da vurgu yapan Fırat, bu alanlardaki gelişmeler ile lojistik sektörü arasındaki organik bağdan da söz etti: “Farklı taşıma sistemlerinden veri alma, RFID sistemleriyle ERP’nin konuşturulabiliyor olması, hızlı çalışan depo sayım sistemlerine sahip olmak, sevkiyat planlamalarını çok hızlı ve hatasız şekilde yapmak gerekiyor. Bu nedenle lojistik sektöründe hizmet veren firmaların farklı sistemlerle kolaylıkla entegrasyon sağlayabilen ERP yazılımlarına ihityacı var. İş süreçlerini bütünleşik yapıda bir ERP sistemi ile yöneten firmalar sektörlerinde büyük avantajlar elde ederler” diye açıkladı.
“Depo süreçlerinin ERP programı üzerinden yönetilmesinin firmalar için pek çok avantajı bulunur” diyen Sütçü, “Doğru ürünlerin doğru miktarda sevkiyatının yapılması, ki gerçekten zor bir iştir, hangi ürünlerin ne zaman nasıl toplanacağı, hangi şartlarda muhafaza edileceği, ne zaman ve ne şekilde sevk edileceği doğru şekilde planlanmazsa sonunda ciddi bir kaos ortamı oluşabilir. İşin içine farklı parametreler girdiğinde bunları hesaplamak ciddi emek ve dikkat isteyen işler haline dönüşür. Kaldı ki lojistik firmlarının farklı nitelikte pek çok müşteriye hizmet verdiğinizi düşündüğünüzde işin ne derece zor olacağını tahmin edersiniz. Depo yönetim süreçlerini ERP sistemi üzerinden yönetmek, doğru planlama ve zamanında teslimat yapılmasını sağlar. Aynı zamanda stok takibi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilir. İhtiyaçların doğru belirlenmesi ve malzeme ihtiyaç planlamasının doğru oluşması, buna bağlı olarak da satın alma süreçlerinin yönetilebilmesi için de firmalar entegre çalışan bir ERP yazılımına ihtiyaç duyarlar. Lojistik sektöründe ERP sistemi, maliyetlerin azalması konusunda da önemli bir avantaj sunar. Doğru verilerle, düzgün planlanmış bir sevkiyat sürecinde hataya yer yoktur. Doğru ürünü, doğru miktarlarda, doğru depolama koşullarında sevk eden bir lojistik firması, zaman, mekan, maliyet ve müşteri memnuniyeti açısından hep bir adım önde olur.”