“LTE dünyada ticarileşiyor sıra Türkiye’de”
Ülke olarak geç kaldığımız 3G teknolojilerinden sonra LTE olarak adlandırılan 4G teknolojileri için altyapı çalışmaları sürüyor.
Telia Sonera’nın Avrupa’da ilk ticari LTE şebekesini hayata geçirdiği şu günlerde Türkiye’de de çalışmalar başladı. Altyapı tarafında kesintisiz faaliyetlerini sürdüren ve dördüncü nesil teknolojilerde hem LTE’nin hem de WiMAX’in destekçisi olan Motorola da altyapı tarafında faaliyet gösteren şirketlerden bir tanesi. Şirket olarak LTE ve WiMAX’in gelecek teknolojiler için birbirini tamamlayıcı olacağını düşündüklerini belirten Motorola Türkiye Kablosuz Ağlar Satış Direktörü Cüneyt Kaynar, “Bununla birlikte operatörlerin bu iki teknolojinin ikisine birden ihtiyacı olacağını ve bu alanlara yatırım yapacaklarını düşünüyoruz. Biz de bu konularda oldukça iyi durumdayız” dedi.
Dünya üzerinde 150 ülkede 500’ün üzerinde WiMAX şebekesi olduğuna dikkat çeken Kaynar, “Bunların çok büyük bir çoğunluğunda da Motorola ürün ve çözümleri kullanılıyor. Ayrıca dünyada üzerinde yaklaşık 60 milyon WiMAX kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Bu alandaki standartlardan yaygın olanı 802.16e. Ancak önümüzdeki dönemde artacak ihtiyaçlar sonrasında önümüzdeki yıl adına tam olarak 4G teknolojileri anlamına gelecek 80216m’ye geçiş için gerekli altyapı çalışmalarını da Motorola gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu.
4G’nin gelişmiş bir başka şeklinin LTE (Long Term Evolution) olacağının altını çizen Cüneyt Kaynar, konu hakkında şunları söyledi:
“LTE, bazı operatörler için geçilmesi mümkün olan, bazı operatörler içinse geçilmesi vazgeçilmez bir teknoloji olacak. Bugün için WiMAX altyapısını kullanan operatörler, daha güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyduklarında 4G’ye geçebilirler ya da daha fazlası için ikisini de kullanabilecekleri LTE’yi tercih edebilirler. İşte bu noktada devreye Software Defined Radio-SDR dediğimiz bir radyo alıcı-verici teknolojisi giriyor. Operatörler SDR sayesinde WiMAX’ten 4G’ye ya da LTE’ye geçişte altyapı harcamalarını yapmayacaklar. Bu da yatırımların iyileştirme için kullanılması ve daha iyi bir teknoloji anlamına gelecek.”
4G’de aynı gecikme yaşanmayacak
3G konusunda ülkemizde yaşanan gecikmelerin 4G tarafında olmayacağına inandığını vurgulayan Kaynar, “Mobil genişbantın hem WiMAX hem de LTE’yi kapsadığını söylemem gerekiyor. Ülkemizde de yerel otoriteler yaptıkları çalışmalar çerçevesinde bu işi kapsama alanının ne olacağı konusunda karar veremediler. Ancak bugün geldiğimiz noktada 2011’de ITU’nun 4G standartlarının daha da netleştiği, LTE-WiMAX sınırlarının keskinleştiği bir dönem olacak. Bundan sonra da bu konuda daha hızlı karar alınacağını düşünüyorum” dedi.
Türkiye’nin 4G’ye geçiş sürecinde bir gecede tüm altyapıları hazır edebileceklerini de iddia eden Cüneyt Kaynar, sözlerine şöyle son verdi:
“Ülkemizde genişbant ve hızlı internet ihtiyacı son derece hızlı bir şekilde artıyor. Kullanıcılar hızlı interneti yaygın bir şekilde kullanıyor ama artık otomobille giderken kesinti olmaması gibi ihtiyaçlar da ön plana çıkıyor. Ülkemizde de bu konudaki standartlar belirlenir, lisanslamalar yapılırsa biz ülkemizin altyapı olarak çok hızlı bir şekilde LTE’ye hazır olmasını sağlayabiliriz.”