LTE için geri sayım başladı
GSA’nın raporuna göre dünyada LTE hizmeti verilen ülke sayısı 101’e ulaşırken şebeke sayısı ise 274’e ulaştı. Türkiye’nin 2014’ün sonunda ya da 2015’in başında LTE’ye geçmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında GSA’nın (Global Mobile Suppliers Association) yaptığı bir açıklamaya göre dünyada 101 ülkede toplam 274 operatörün müşterilerine ticari olarak LTE (Long Term Evolution) hizmeti vermeye başladığı görülüyor. Sadece 2013 yılında LTE hizmetini vermeye başlayan operatör sayısı ise 119. Yani tüm dünyada LTE’ye olan geçiş inanılmaz bir şekilde hızlanmış. Elbette bu geçişin arkasında yatan en önemli etkenler kuşkusuz kullanıcıların yüksek hıza duydukları ihtiyaç ve piyasadaki LTE destekli cihaz sayısının artması. Önümüzdeki aylarda cihaz sayısının artması ile birlikte LTE’ye duyulan talebin ve hizmet veren operatör sayısının daha da artması bekleniyor.
Ülkemize baktığımızda ise operatörlerin LTE ile ilgili testleri tamamladıklarını ve geçişe hazır olduklarını rahatça söyleyebiliyoruz. Şu an beklenen tek şey ise açıkçası yasal düzenlemeler. Konuyla ilgili düzenlemeleri yapacak kurumların açıklamalarına göre Türkiye’de LTE kullanımına bu yılın sonunda ya da 2015 yılının başında başlanması öngörülüyor.
LTE’nin Türkiye’deki durumu ve bize ne kazandıracağı ile ilgili olarak Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Elönü ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Genişbant mobil internet açısından şu anda ne durumdayız?
Mobil genişbant 3G ile başladı ve 4G diye adlandırdığımız LTE teknolojisiyle devam ediyor. LTE aslında artan veri ihtiyacını karşılamak amacıyla 3G şebekesine ek olarak kurulan ve 3G’yi tamamlayıcı bir teknoloji. Türkiye’de 3G yatırımları hızla devam ediyor, şu an çift taşıyıcı (Dual Carrier) teknolojisi sayesinde 43.2 Mbps’e varan hızlarda müşterilerimize hizmet verebiliyoruz. Diğer taraftan da 4G alanında dünyadaki eğilimleri de yakından takip ediyor ve şebekemizi bu teknolojilere hazır hale getirmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Biz aslında 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz testlerle 4G ile ilgili hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl basının önünde gerçekleştirdiğimiz LTE Advanced testinde 900 Mbps’e varan bir hıza ulaştık. LTE ile ilgili çalışmalarımız artan bir hızla devam edecek.
Sizce Türkiye’deki kullanıcılar LTE teknolojisini ne zaman kullanmaya başlayacak?
Artık 4G’nin belli bir olgunluğa yavaş yavaş gelmeye başlamış bir teknoloji olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Şu anda 101 ülkede toplam 274 ticari LTE şebekesi faaliyet gösteriyor. Türkiye’de yaptığımız yatırımlar sayesinde 3G’de dünyanın en iyileri arasına girdik. Şimdi sırada 4G var. 4G’de dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor, eş güdümlü olarak en yeni teknolojileri şebekemize uyguluyor ve 4G’ye hazırlanıyoruz. Şu an için Türkiye’de 4G için belirlenmiş bir zaman planı bulunmuyor. Bu konuda BTK tarafından öncelikle gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.
4G hayatımızda neleri değiştirecek?
300 Mbps’e varan yüksek hızlarda dosya indirme ve dosya yükleme, örneğin video gibi yüksek hıza ihtiyaç duyan uygulamalarda daha kaliteli müşteri deneyimi sağlayacak. Düşük gecikme süresi ile oyun ve borsa gibi uygulamalarda hissedilir bir fark görülecek. Ayrıca VoLTE teknolojisi sayesinde aranılan kişilere çok daha hızlı bağlanabilme imkanı sunacak. 4G’nin sağladığı bu yüksek indirme ve yükleme hızları özellikle mobil sağlık, mobil eğitim gibi uygulamalarda daha hızlı veri paylaşımı sağlayacak. HDTV, Bulut ve VPN gibi teknolojilerin kullanımını da kolaylaştıracak. Dolayısıyla hayatımızın her alanında 4G’nin avantajlarını hissedeceğiz.
Cihaz tarafından baktığımızda cep telefonları ve tabletlerde LTE desteği ne durumda?
Günümüzde mobil iletişim alanında çok hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler tüketicilerin kullanım alışkanlıklarında da değişimlere yol açıyor. Tüketici alışkanlıklarının değişiminin en önemli nedenlerinden birisi de akıllı cihaz olarak adlandırdığımız son kullanıcı cihazlarının pazarda giderek yaygınlaşması. 4G-LTE ile bu akıllı cihazların önemi daha da artıyor. Şu an farklı üreticilerin ürettiği LTE destekli terminal sayısının 1240’a ulaştığını görüyoruz. Bu sayının yarısından fazlası sadece 2013 yılında üretilmiş. LTE destekli cihaz sayısı önümüzdeki yıllarda katlanarak artmaya devam edecek. Türkiye’ye baktığımızda özellikle geçtiğimiz yıldan bu yana ciddi sayıda LTE destekli telefonun ülkemize girmeye başladığını görüyoruz. LTE’nin Türkiye’de aktif bir şekilde kullanıma geçmesi durumunda bu sayının çok ciddi oranda artacağını düşünüyoruz.