LTO Ultrium, dünyayı 653 kere dolaşıyor
Fujifilm kayıt ortamı”nın ürettiği “LTO Ultrium” veri kartuşu sayısı 100 milyonu geçti. Yaklaşık 66 milyon kilometre uzunlukta banda karşılık gelen üretim miktarı dünyayı bin 653 kez çevrelemeye yetiyor.
Shigehiro Nakajima başkanlığındaki FUJIFILM Corporation, LTO'nun (Linear Tape Open) 2000 yılında piyasaya sürülen ilk neslinden bu yana 100 milyondan fazla LTO Ultrium veri kartuşu ürettiğini duyurdu. Bu da 53 bin petabayttan fazla veri depolama alanına ve dünyayı bin 653 kez çevrelemeye yetecek yaklaşık 66 milyon kilometre uzunlukta banda karşılık geliyor.
Üssel boyutta büyüyen veriler ve verileri saklı tutma sürelerinin uzamasına yönelik gereksinimler, sınırlı BT bütçeleri olan şirketleri, resmi kurumları ve diğer kuruluşları zorluyor. Bunun neticesinde de büyük miktarlardaki verileri uzun süreler boyunca düşük maliyetlerle saklama ihtiyacı her geçen gün artıyor. Güçlü ve ölçeklenebilir bir açık bant veri depolama formatı olan LTO Ultrium; bir yandan olağanüstü bir performans, kapasite ve güvenilirlik sunarken, öte yandan da diğer teknolojilere kıyasla toplam sahip olma maliyetini azaltarak karşılaşılan bu zorlukların üstesinden geliyor.
2000 yılından bu yana Fujifilm, yedekleme ve arşivleme uygulamalarına yönelik büyük kapasiteli LTO Ultrium veri bantlarının geliştirilmesine öncülük ediyor. En yeni FUJIFILM LTO Ultrium 6 veri kartuşu, Fujifilm'in NANOCUBIC teknolojisi ile geliştirildi. Yeni kartuş, klasik metal parçacıklı (MP) bantlara kıyasla daha üstün performansa ve daha uzun arşiv ömrüne sahip olan Barium Ferrite (BaFe) parçacıklar içeriyor. BaFe parçacıkları, büyük boyutlardaki ve terabitlerce veri depolayabilen kurumsal sistem veri bantlarının üretiminde de kullanılıyor. Bu sayede büyük çaplı yedekleme ve arşivleme ihtiyaçları için farklı sektörlerdeki çeşitli müşterilerin ihtiyaçları karşılanabiliyor.
Depolama engelleri kalkıyor
Fujifilm’in elde ettiği başarıların, LTO bant veri depolama formatının başarısını ortaya koyduğunu belirten IBM Veri Koruma ve Saklama İş Birimi Yöneticisi Steve Kenniston, “Veri merkezi yöneticilerinin, verileri korumak için kaset kullanmayı sürdürdüklerini görüyoruz. Bir yandan terabayt başına kazançlarını azami seviyeye çıkartırken öte yandan da büyük miktarlardaki veri kapasitesini saklamak için LTFS gibi yeni kullanım alanlarından faydalanıyorlar. Kasetlerde saklanan kurumsal veriler artmaya devam ederken; Fujifilm gibi şirketler teknolojileri sayesinde depolama kapasitesinin önündeki engelleri birer birer kaldırıyorlar” dedi.
Dünya rekoru Barrium Ferrite'nin
“Fujifilm ve IBM Corporation, 2010 yılının Ocak ayında ‘Barium Ferrite’ parçacıkları kullanarak; inç kare başına 29.5 milyar bit ile lineer manyetik kaset üzerindeki veri yoğunluğu alanında dünya rekoru kırdı. Bu da sıkıştırılmamış 35 terabayt veri depolayabilen yüksek kapasiteli kaset kartuşlarının potansiyelini ortaya koymaktadır. Fujifilm ayrıca gerçekçi bir depolama ortamı simülasyonu ile ‘Barium Ferrite’ manyetik parçacıklarının uzun dönem arşivlemedeki üstünlüğünü sergileyen bir çalışma da gerçekleştirmiştir. Sonuçlar, hızlandırılmış test yöntemleriyle BaFe'nin manyetik özelliklerinde herhangi bir değişiklik olmadığını göstermekte ve dayanıklılığının da 30 yılın üzerinde olduğunu kanıtlamaktadır.