M2M’in en başarılı kullanım alanlarından biri araç takip sistemleri
M2M son yıllarda hem teknoloji hem de iş dünyasını yakından ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyen Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, M2M teknolojileri cihazlarla yerinde temasa gerek kalmadan, uzaktan iletişim kurabilmenizi ve makinelerin kendi aralarında haberleşmesini sağladığını, bunun da tüketicilere daha hızlı, pratik, verimli ve kaliteli hizmetler verilmesi için fırsat oluşturduğunu söyledi. Hıncal, “M2M teknolojisi mobil takip sistemlerinden SMS ile makine kontrolüne, akıllı bina teknolojilerinden, bulut bilişime uzanan geniş bir alanda kullanılıyor. Bugün dünyada 37,5 milyon cihaz kablosuz ortamda çevrimiçi iletişim halinde çalışıyor ve 5 yılın sonunda bu rakamın 189 milyon olması bekleniyor. Şu an 15 milyon adet elektrik, su ve gaz sayacı uzaktan yönetilebiliyor. İsveç ve Finlandiya’daki GSM iletişiminin yüzde 10’u makinelerden gerçekleşiyor. Bugün ülkemizde 320 bin civarında araç, araç takip sistemleri ile kontrol edilip yönetiliyor. Bu rakamlara baktığımızda bu konunun neden son yıllarda bu kadar gündemde olduğunu anlayabiliyoruz” dedi.
Adana’daki aracın ısısı İstanbul’dan takip ediliyor
M2M servislerinin en başarılı uygulandığı alanlardan birinin Arvento’nun da uzmanlık alanı olan mobil takip sistemleri ve bununla bağlantılı telemetri uygulamaları olduğunu söyleyen Hıncal, şu bilgileri paylaştı: “Bugün araç takip ve filo yönetim sistemleri en çok tercih edilen M2M uygulamaları arasında yer alıyor. Araç takip sistemleri sayesinde şirketler sahadaki operasyonlarını internete bağlandıkları her yerden bir PC’den, bir akıllı telefondan ya bir tabletten yönetebiliyorlar. Standart bir araç takip sistemi ile şirketler sahadaki araçlarının hızlarını, araçların işe başlama ve bitirme saatlerini, gün içerisindeki izledikleri rotaları, hangi aracı hangi sürücünün kullandığını güncel ve geçmişe dönük olarak takip edip yönetebiliyorlar, güncel ve geçmişe dönük raporlama yapabiliyorlar. Bu standart araç takip uygulaması bugün sahada 3-4 aracı olan küçük bir işletmeden, sahada yüzlerce aracı olan bir şirket tarafından tercih edilebiliyor. Sektörlerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilen bu uygulamalar ile Adana’ya mal teslim etmeye giden bir frigofirik aracın sıcaklık değerini İstanbul’dan takip edip yönetebiliyorsunuz. Böylece iş gücünden ve yakıttan önemli oranlarda tasarruf sağlamak mümkün.”
M2M istihdamın daha verimli kullanımını sağlayacak
Bu sistemleri üreten teknoloji şirketlerinin ve GSM operatörlerinin önünde geniş ve henüz doymamış bir pazar olduğuna dikkat çeken Hıncal, M2M’in geleceğe yönelik potansiyelleri ve kullanım alanları konusunda şunları söyledi: “Kendi faaliyet alanımız olan ve kurumların hayatını kolaylaştıran araç takip sistemlerinde pazarı genişletmek ve sistemlerimiz ile geniş kitleleri tanıştırmak öncelikli hedefimiz. GSM operatörleri açısından baktığınızda, mobil takip sistemlerinin GSM-GPRS altyapısı ile çalışması satılan her mobil takip cihazı yeni bir veri hattı demek. Bu da ses hatları dışında ortaya çıkan çok büyük bir GSM pazarı anlamına geliyor. M2M servisleri sanılanın aksine insan faktörünü dışarıda bırakan değil, var olan istihdamın daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan sistemler. Şirketler bugün araç takip ve filo yönetim sistemlerini kullanacak ve yönetecek özel kadrolar istihdam etmeye başladılar. Zamanla günlük hayatımıza daha çok girecek olan M2M uygulamalarını çok daha fazla kullanmaya başlayacağız. Örneğin evimizdeki veya arabamızdaki klimayı uzaktan çalıştırabileceğiz, mağazalar stoklarını otomatik sayıp kritik stok seviyelerinde üreticilere otomatik sipariş geçebilecek veya kullanmış olduğumuz araç arıza yaptığında veya servis zamanı geldiğinde yetkili servise otomatik bilgi verecek. Evimizin kapısını ofisten açıp kilitleyebilecek, bahçe sulama sisteminin günlük hava tahminlerine göre kendisini programlamasını sağlayabileceğiz.”