MachBEE ile üretimin tüm aşamalarında verimliliği artırın
SSID Global geliştirdiği MachBEE çözümü ile üretim firmalarının dijital dönüşüm çalışmalarında etkin rol oynuyor.
BT tabanlı çözümler geliştiren SSID Global, farklı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin dijital dönüşümlerine katkı sağlıyor. SSID Global, bu kapsamda 2018 yılında geliştirdiği MachBEE çözümü ile sektör bağımsız tüm üretim sahalarında üretim verimliliğini artırıyor. SSID Global, MachBEE çözümünü tanıttığı bir etkinlik düzenledi. MachBEE ile Tanışın etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren SSID Global Kurucu Ortağı Serkan Yücesan, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde 90’lı yıllardan kalan üretim makinelerinin bulunduğunu ve MachBEE çözümünün bu makineleri “Veri üreten” bir yapıya kavuşturduğunu söyledi. Serkan Yücesan’ın verdiği bilgilere göre; üretim sahasında aktif olarak verimliliği etkileyen her veriyi analiz eden ve detaylı bir raporlama imkanı sunan MachBEE, üretim sahasında performans, verimlilik, arıza ve onarım takibini sağlarken, Endüstri 4.0 ile yenilenen teknolojilere de hakim bulunuyor. Tüm ERP sistemleri ile entegre olabilen ve üretim sahanızdaki tüm verileri raporlayarak çalışma sürelerinde verimliliği artırmayı ve erken müdahaleyi hedefleyen MachBEE, tek bir panel üzerinde üretim sahasındaki tüm kritik noktalardaki verileri anlamlı hale getirerek, üretim süreçlerinde üst seviye verimliliği sağlıyor. MachBEE, endüstriyel makinelerde erken müdahaleyi, çalışma performansını ve verimliliği artırırken, personellerin olası hatalarını önlüyor ve çalışma sürelerinin verimliliğini artırıyor. Üretim süreçleri optimize edilirken hata oranları da düşüyor.
Etkinliğin konuk konuşmacısı MES Komitesi Koordinatörü M. Göker Sarp, konuşmasında Endüstri 4.0’ın ortaya çıkış nedenini, anafikrini, dijitalleşme ile dijital dönüşüm arasındaki farkları, dijital dönüşümün dünyadaki hızına ilişkin göstergeleri değerlendirdi. Üretime yönelik dijital mimaride yer alan teknolojiler ve kurumsal çözümlerin birlikte çalışma modelleri, dijital olgunluk seviyeleri ve PCW’ın 700 şirket ile yaptığı “Akıllı Fabrika Dönüşüm 2022” araştırması hakkında bilgi verdi.
SSID Global Ar-Ge Direktörü Ahmet Cerit ise sunumunda; 2020 yılında Linux ortamına taşınan MachBEE’nin yoğun bir geliştirme sürecinden geçtiğini kaydetti. Şu anda önemli bir servis platformuna dönüşen MachBEE’nin yeni yılda yeni versiyonları da hayata geçecek.
MachBEE kullanıcıları arasında yer alan suni deri üreticisi Gezderi’nin Planlama Müdürü Ahmet Naci Murat da şunları kaydetti:
“Gezderi olarak yıllık yaklaşık 13 milyon metretül üretim gerçekleştiriyoruz. Dijital dönüşüm çalışmalarımız kapsamında iş süreçlerimizi yeniden düzenledik. Operasyonel mükemmellik adına operasyonel mimarimizi oluşturduk. Bu konuda ilgili çözümlerimizi seçtik. MES ve IoT ihtiyacımız konusunda SSID Global ve MachBEE çözümü ile tanışmak bizim için önemli fırsatlar doğurdu. Kapsamının net ve belirgin olması, işletmenin gerçekleriyle ve uzun vadeli hedefleriyle uyumlu olması, işletmemize yetkinlik ve kabiliyet katacak özelliklere sahip olması MachBEE’yi tercih etmemizde rol oynadı.”
Ahmet Naci Murat, MachBEE projesinin hedefe uygun tamamlanması sonucu, işletmeyi durdurmadan, beklenenden daha hızlı ve sorunsuz bir biçimde canlı ortama geçişin gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.
Daha sonra söz alan Toprak Ambalaj Genel Müdürü Kutsal Emre Ay da şu bilgileri verdi: “Beş farklı makine parkuru ile yıllık 10 bin tonun üzerinde kağıt işleme kapasitesine sahip bir firmayız. Dijital dönüşüm çalışmalarımız kapsamında SSID Global bizim yapımıza ve ihtiyaçlarımıza uygun çözümler geliştirdi. MachBEE ile birim, süreç ve çalışan performanslarımızı yükselttik. Ulaşılabilir ve ölçülebilir niteliğe sahip hedeflerimizi ortaya koyabildik. Verimlilik artışı, kalite iyileşmesi, çalışma yaşamında yükselen kalite, inovasyon yeteneğinin gelişmesi gibi avantajlar elde ettik.”