Madalya çöpten yapıldı
Kanada /Vancouver kış olimpiyatlarında dağıtılan madalyalarda elektronik çöp de kullanıldı. Ülkede e-çöp 140 bin tonu bulmuş. Bunun simgesel bir kısmı, bu çevre sorununa küresel dikkati çekmek amacıyla madalyalara katıldı.
Bin kadar madalyada 2 kilo altın, 2 bin kilo kadar gümüş, 900 kilo bakır kullanıldı. Normalde olimpiyat altın madalyası yüzde 92,5 gümüşten yapılıyor. Üzerine 6 gram altın kaplanıyor. Oluyor sana “altın” madalya.
Vancouver’daki yeni uygulama şöyle: Her “altın” madalyanın yüzde 1,5’u e-çöpten. Atılmış tv tüpü, bilgisayar parçaları, silikon tepsisi ve diğer bütün e-atıklar ayrıştırıldı bu iş için.
Bakır madalyada e-atık oranı yüzde 1. Gümüş madalyada daha az. Böyle bir uygulama ilk kez yapıldı bir olimpiyatta. Ve ortaya, 10 cm çapında bir madalya çıktı. Kalınlığı 6 mm. Ağırlığı 500 gram kadar.
Bu simgesel çevreci girişimin arkasında Vancouver’lı Teck Resources şirketi var. E-atık öğütülüyor. İçindeki çelik, alüminyum, bakır, cam ve diğer işe yarayanlar ayıklanıyor. Geri kalan yığın bin 200 derecede eritiliyor. Mekanik olarak ayıklanamayan metaller ayrışsın diye.
Sonuçta, bütün bu madalyaların yapımı için 7 tona yakın e-çöp kullanıldı. 7 ton! Ortaya bin kadar madalya çıktı: 399’u paralimpik (engeli olan) sporcular için. 615’i sağlıklı sporcular için.
Tasarımda bir de şıklık yapıldı: Madalyalar düz değil, engebeli. Tıpkı Kanada gibi. İki kıyısı okyanus ya memleketin? Ve dalgalı denizler bunlar. Dağları var, müthiş. Ve erimeyen karları var, çığları, buzulları. Bütün bunları madalyanın yüzeyini tasarımla eğip bükerek yansıttılar.