Maddede 3 boyuttan 2 boyuta geçiş
Tek bir atom kalınlığında dizilimli karbon atomlarından oluşan grafen, bir süredir bilim ve teknoloji dünyasının aklını meşgul etmekte. 2 boyutlu dizilime sahip olan bu süper iletken madde, sadece bir atom kalınlığında olmasına rağmen son derece dayanıklı bir yapıya sahip. Çeliğe göre 200 kat daha sağlam olan grafen, tüm bu özellikleriyle gerek dayanıklı ve hafif malzeme tarafında, gerek elektronik alanda iletkenliğiyle dünyayı değiştirebilecek bir potansiyele sahip. Özellikle mikroçiplerde sağladığı ekstra performans ve verimlilik, teknoloji dünyasının inanılmaz bir ivme kazanmasını sağlayacak. Diğer taraftan yine 2 boyutlu bor dizilimiyle oluşturulan borofen de benzersiz özelliklere sahip. Akımın geçtiği yöne göre farklı özellikler kazanan bir atom kalınlığındaki borofen de henüz anlaşılmaya çalışılan maddelerden.
2 boyutlu dizilimi mümkün olan maddelerin çok farklı ve beklenmeyen tepkiler verdiği görülüyor. 2 boyutlu dizilebilen, 1 atom kalınlığında yerleştirilebilen maddelerin sayısı nedir bilinmez ama eğer bilim insanları 3 boyutlu atomları 2 boyutlu yapılara yerleştirmeyi başarırlarsa, normal görünen ancak kullanılamayan elementler oluşturacak. Elementleri iki boyutlu yapma fikrinin, grafenin iki boyutlu ve 200 kat sert yapısı keşfedildiğinde ortaya çıktığını belirten bilim insanları şimdi ise fosfor, silikon, germanyum gibi farklı elementlerin iki boyutlu yapılarını oluşturmak için uğraştıklarını belirtiyor.
2016 yılı hedeflerinin bu maddeleri birleştirerek yeni, kullanışlı, sağlam malzemeler üretmek olduğunu vurgulayan bilim insanları, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı bu dönüşümü üç boyutlu lazerler kullanarak gerçekleştiriyor.