Madencilerin hayatını kurtarmak aslında hiç zor değil
En sonunda sonbaharla merhaba,
Sofradan kalkıp gündeme bakalım. Sualtı fotoğrafçısı ve görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünde önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyormuş ve savaş batıklarını 10 yıldır yürüttüğü çalışmalarla görüntülemeyi başaran sanatçı, eserlerini de ortaya çıkartıyor. TAV’ın katkılarıyla Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 2 Eylül’de açılışı yapılan ‘100. Yılında 100 Fotoğrafla Sualtından Çanakkale’ sergisi 1 ay süreyle gezilebilecekmiş. Kaçırmayalım.
Sırada tahammül edemediğimiz bir kirlilik, ‘gürültü’ var. Biliyorsun, gelişmiş ülkelerde; yoğun trafiği olan otoyollarda çevrede oturanları etkileyen gürültüyü azaltmak için doğal veya yapay gürültü perdeleri kullanılıyor. Ne kadar yayılır bilmem ama Türkiye’de de ses yalıtımı giderek önem kazanıyor. Öyle ki, İstanbul ve İzmir’de bunun ilk uygulamaları başlamış. İstanbul Kavacık’tan sonar, Atatürk Havalimanı çevresine yerleştirilecek ses emici tepecikler ve yalıtım panelleri ile Ataköy, Yeşilköy ve Florya sakinleri uçakların iniş ve kalkışlardaki aşırı gürültüsünden korunacakmış. Bornova ve Balçova ilçelerindeki kavşaklara da 2 metre 55 santim yüksekliğinde özel yapım fiber şeffaf ses perdeleri takılarak ses yalıtımına gidilmiş. CANPA’nın Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özcan, Ankara’da da trafiğe bağlı gürültü kirliliğinin had safhada olduğunu belirtip, ses yalıtımı uygulamalarına başvurulması gerektiğini vurgulamış.
Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciasının acısı içimizde hiç bitmeyecek. Arkası kesilmeyen bu kazalar sonrası daha da önem kazanan madencilik teknolojileri, güvenliği ve ekipmanlarının ilk kez yer aldığı Mining Expo Turkey ile tünel açma makineleri, delme patlatma, havalandırma sistemleri gibi sistemlerin tanıtıldığı “Tunnel Expo Turkey”, İstanbul Fuar Merkezi’ndeydi. Demos Fuarcılık, Tünelcilik Derneği (TÜNELDER) ve Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından organize edilen “Tunnel Expo Turkey” ve “Mining Expo Turkey”, farklı ve sağlıklı kömür çıkartma ve olası riskler karşısında hayat kurtarma imkanlarına yer vermiş.
Memleket gerçeklerinin ardından sıra ödüllerde… Kuveyt Türk, dünyanın önemli ekonomi ve finans dergilerinden Global Finance’in en iyi dijital bankaları seçtiği ödüllerde “Avrupa’nın En iyi Dijital Katılım Bankası” ödülüne layık görülmüş.
Bu arada, Türk Telekom Grubu da dünyanın en prestijli iş ödülleri arasında yer alan ‘The International Business Awards’da “Yılın İnsan Kaynakları Takımı” kategorisinde gümüş madalyaya layık görülmüş. Çevik Stüdyo uygulamasıyla alınan bu ödül, Türk Telekom Grubu’nun yenilikçi uygulamalarının başarısını uluslararası arenada bir kez daha ortaya koymuş.
Huawei de P8’le, “European Imaging and Sound Association – Avrupa Görüntüleme ve Ses Birliği (EISA)” tarafından, üst üste üçüncü yılında, “Avrupa’nın Tüketici Odaklı Akıllı Telefonu – European Consumer Smartphone” ödülüne layık bulunmuş.
Ödüller bir yana, şimdi sıra kitaplarda… ‘Geç Kalmışlar Mangası'nın yazarı Burç Doğu, bu kez burukça mutlu, boşvermiş ama umutlu, absürd ve incelikli bir öykü kitabı ile karşımızda: ‘Mine'nin Masasındaki Çikolatalar’. Edinelim, ama bu bir.
Bu hafta da bu kadar, yeniliklerle haftaya yine buradayım,