Madencilik sektörünün yerli yazılımı Netpro/Mine
Maden yataklarındaki iş süreçleri, yerli yazılımla elektronik ortama taşınacak.Netcad, Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği, TKI ve TÜBITAK işbirliğiyle maden yatağının bulunmasından üretimin tamamlanması aşamasına kadar tüm teknik tasarımın yapılabilmesini sağlayan Türkiye’nin ilk yerli ürünü olan Netpro/Mine mühendislik uygulamasını kullanıma sundu.
Netpro/Mine ile; topografik arazi modeli oluşturulması, yapılmış olan sondajların ve jeolojik araştırmaların yardımıyla 3 boyutlu cevher yatağı modeli elde edilmesi, kaynak ve rezerv hesaplamaları, arazi ve cevher modeli kullanılarak cevher yatağının hangi yöntemle en verimli, ekonomik ve çevreye en az zarar verecek şekilde üretileceği belirlenerek üretim tasarımları gerçekleştirilebilecek.
Netcad Ürün Yöneticisi Mesut Ekinci bu konu hakkında şunları söyledi:
“Netpro/Mine ile; Netcad ürünlerinin alışılmış ve kendini kanıtlamış altyapısı, kolaylığı, Türkçe arayüzleri, sürekli yerinde ve uzaktan (e-learning) eğitim desteği ile ülkemizde kullanılan belgelendirme ve hakediş formatlarında da raporları otomatik oluşturma kolaylığı sağlıyor. Ürün full sürümünde tüm işletme bilgilerinin otomasyonunu sağlayan bir izleme modülüne de sahip olacak. Bu sayede kullanıcılar her türlü bilgiye çok hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşabilecek.”
Netpro/Mine’ın Türkiye madencilik sektöründe, yeni bir anlayış değişikliği getirerek üretimin, madencilik bilim ve teknolojisine uygun bir şekilde yapılmasına yardımcı olacağına değinen Ekinci, “TKI özelinde ve ülkemizdeki tüm madencilik sektöründe üretimin daha verimli yapılmasına yardımcı olması sayesinde çok önemli ekonomik katkısı olacağını öngörüyoruz” dedi.
Netcad Ürün Yöneticisi Mesut Ekinci, madenciliğin gelişmiş olduğu ülkelerdeki uygulamaların incelendiğinde madencilik faaliyetlerinde yazılım teknolojilerinin yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekti. Ekinci, Netpro/Mine ile de öncelikli hedeflerinin Türkiye’de Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TKİ), ETİ Maden, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) gibi kamu kuruluşları ve tüm madencilik sektörünün ihtiyaçlarına çözüm üretmek, ikinci hedef olarak da Türk Cumhuriyetleri ve tüm dünya pazarında yaygınlık kazanmak olduğunu belirtti.