Mağazacılık kültürü Teknosa ile gelişti
90’lı yılların başında o zamanın önde gelen teknoloji şirketlerinden İnfo’dan ayrılmış, bir süre iş aradıktan sonra kendi küçük girişim şirketim Mikrokom’u kurmuştum. Dönem donanım satışları için çok parlak yıllardı. Hem kar marjları hem de saygınlık açısından keyifle çalıştığımı hatırlıyorum. Yine de mağazacılık konuşmak için oldukça erkendi ama ben 1994 yılında Beşiktaş’ta ilk teknoloji mağazalarından biri denilebilecek Mikrokom teknoloji mağazasını açtım. Başlarda çok rağbet gördüğü söylenemez ama birkaç yıl içinde Escort mağazaları ile bu satış biçimi hayatımıza hızla girmeye başladı ve adeta mağaza açılışları patlaması yaşandı. Yurtdışından da birçok marka ülkemizde dev mağaza açılışları yapmaya başladı. Bizim Mikrokom mağaza çoktan kapanmıştı, aynı dönemde bir dev mağaza zinciri kendini göstermişti, Teknosa. 2000 yılının başları diye hatırlıyorum.
Zaman içinde Bimeks, Bestbuy gibi markalar bu süreçte tutunamadı ama hala Teknosa dimdik ayakta. Son yıllarda bakalım online mağazacılığa karşı ne yapabilecek derken açtığı pazaryeri konsepti ile bu noktada da yerini sağlamlaştırdı, şimdi teknoloji mağazacılığının en önemli aktörlerinden biri, öyle de devam edecek gibi gözüküyor.
Benim bir şekilde yolum alışveriş merkezlerine düştüğünde varsa Teknosa mağazasını gezmeden çıkmam. Benim gibi teknoloji sevdalıları için bir mabet gibidir.
Bu defa yapıyı ve gelişmeleri kaynağında öğrenmek için Teknosa Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Ersen Gelçin’i ziyaret ettim. Tam 22 yıl önce hizmete açılan Teknosa, geçen yıl tüm kanallarında 145 milyon ziyaretçi ağırlamış.
Sohbetimizde Ersen Bey şunları söyledi:
“Teknosa olarak varlık sebebimizi ‘Dünyanın teknolojisini herkesle buluşturarak mutlu anlar yaşatmak” olarak tanımlıyoruz. 2500’e yakın çalışanımız, 67 ilde 200’e ulaşan mağazamız, teknosa.com ve mobil platformlarımız ile müşterilerimizin teknolojiye dair ihtiyacı olan tüm ürün ve hizmetleri en iyi deneyimle sunmaya odaklanıyoruz.
Amaç odaklı bir şirket olarak 3 stratejik odağımız bulunuyor: Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve benzersiz müşteri deneyimi. Müşterilerimizi sürekli dinleyerek, davranış ve eğilimlerini derinlemesine analiz ederek planlarımızı hayata geçiriyoruz.
Sistemimizde 20 milyon müşteri verisi bulunuyor. Bu müşterilerimize benzersiz bir alışveriş deneyimi yaşatmak için pek çok yeniliği hayata geçiriyoruz. Mağazalarımızla birlikte müşterilerimize fijital bir deneyim sunuyoruz.
Teknosa’nın dönüşümüne paralel olarak BT dönüşümümüz için 5 yıllık bir strateji planı hazırladık. Bu planda; servis, güvenlik, değişim ve çeviklik olmak üzere 4 ana hedef bulunuyor. Bu hedefler doğrultusunda 80’e yakın proje belirledik.
Bu yıl, arkasında yapay zekâ teknolojisi olan yepyeni web sitemizi ve mobil uygulamamızı tüketicilerle buluşturduk. Müşteri erişim kanallarımızı çeşitlendirmeyi sürdürüyoruz. Webchat, Whatsapp ve Türkiye’de ilk olan ‘Video-Chat’ ile yeni destek ve satış kanallarını devreye aldık.
Pazaryeri geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz ve bu kapsamda sitemiz ve mobil uygulamamızı da sürekli olarak yeniliyoruz.
Haziran ayında dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik odağıyla yeni konsept mağazamızı açtık. Dijital yetkinliklerle zenginleştirdiğimiz yeni konsept mağazamızda, karşılama anından uğurlamaya kadar deneyim alanları ve bilgilendirme ekranları aracılığıyla içerik karmaşasından uzak, sade bir yapıyla hizmet veriyoruz.
Online ve fiziksel mağaza arasındaki geçişleri daha güçlü ve akışkan kılmak adına geliştirmelerimize devam ediyoruz.
Deneyimi güçlendirmek için mağaza içi dijitalleşme çalışmalarına da ağırlık veriyoruz.
BT Dijital dönüşüm çalışmalarımız kapsamında; mağazalarımızın kasa altyapısını mobil platformlara uyumlu hale getirmek için TeknoGO ismini verdiğimiz el terminali satış uygulamasını sürekli olarak geliştirmeyi sürdürüyoruz. TeknoGO mobil ile ekipler ürün, stok, kampanya bilgisine anlık ulaşırken, müşteriler kasaya gitmeden temassız ödeme yapabiliyor.
Elektronik etiket, kiosk, totem ve hologram gibi yapıları, mağaza dijitalleşme çalışmaları kapsamında yaygınlaştırıyoruz.
Benzersiz müşteri deneyimi için öncelikli konularımızdan biri de servisler. Tüm satış sonrası servisleri yeni markamız Tekno Hizmet altında topladık. Türkiye’de elektronik ürünlerde en büyük servis ekosistemini oluşturma yolunda önemli bir yol kat ettik. Bu kapsamda satış sonrası hizmetler uygulamamızı geliştirmeye devam ediyoruz.
Dönüşüm kapsamında ERP ve CRM yapılarımızı da uçtan uca yenileyeceğiz.
Büyük veri alanında ayrı bir ekip kurarak veri analitiği altyapımızda kökten değişiklikler yapmayı ve bu yapıları olay tabanlı entegrasyon mimarisi ile birleştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte tüm yapılarımızı mümkün olduğunca mikroservis mimarisine uygun hale getirmeye çalışıyoruz.
Teknik çalışmalar kapsamında servis mimarisi, network modernizasyonu, iş sürekliliği ve fkm alanlarında tüm altyapılarımızı yeniledik ve yenileme devam ediyoruz.
İnsan kaynağı alanında ise HTTP (High Tech Team Power) adını verdiğimiz uzun dönem staj programımızı başlattık, bu program ile üniversite öğrencisi ya da yeni mezun arkadaşlarımızın teoride öğrendiklerini gerçeğe dönüştürebilecekleri, kariyerlerine uygun olarak yeni bilgiler elde edecekleri bir yapı oluşturduk.”
Gerçek bir hikayeyi dinlemiş ve detayları öğrenmiş olmanın keyfiyle kendisi ile tekrar görüşmek üzere anlaştık ve ayrıldım.
Yazdım…