Mahkeme kararına bile gerek yok
Google Şeffaflık raporunu yayınladı. Yayınlanan raporda, içerik çıkartmaya yönelik mahkeme emrinden daha çok idari makamlar ve polis makamlarının talepleri bulunuyor.
Telif konusunda taciz ve şiddetten daha çok şikayet var
Şikayetlerin çoğu iftira, gizlilik ve güvenlik, yetişkinlere uygun içerik yönünde geliyor. Bunu seçim kanunu, telif hakkı, kimliğe bürünme, uyuşturucu, nefret söylemi, dini saldırı, şiddet, ticari marka, ulusal güvenlik, intiharı teşvik, zorbalık-taciz, coğrafi ihtilaf şeklinde sıralanıyor. Yetişkinlere uygun içerik alanındaki şikayetlerde ise mahkemem emri olmaksızın içerik kaldırma talebi çok yüksek. Devletlerin Google'a gönderdiği bir çok talepte, içeriğin çıkarılmasının ne amaçla talep edildiğinin açıklaması bulunmuyor.
Türkiye en çok içerik çıkartılmasını isteyen ülke oldu
ABD 'de 27si Google Play'de marka hakları ihlaliyle ilgili şikayet sayısı yüzde 70 artmış. Çin, Fas, Bangladeş, İran, Pakistan'ga Google ürünleri belirli zamanlarda engellenmiş. İçerik kaldırma taleplerinin sayısı, bir önceki raporlama dönemine göre yüzde 966 oranında artmış.
6 Ayda 204 kullanıcının kişisel bilgilerini istedi
2013 'ün ilk yarısında kullanıcı bilgileri talep eden ülkeler listesinin üst sıralarında, ABD, Hindistan, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Brezilya yer alıyor. Türkiye yılın ilk yarısında 204 kullanıcı bilgisi talep etti.
Talepleri mahkeme kararları çerçevesinde incelemek istediğinde, Hindistan, Kanada, ABD, Almanya ve Peru'dan sahte mahkeme kararı gönderildiğini rapor ediyor. Türkiye mahkeme kararı göndererek içerik çıkartma talebinde dünyada bir numara oldu. Bir politikacı ve seks skandalları hakkında bilgilere bağlantı veren tüm arama sonuçlarının kaldırılmasına yönelik , bir devlet kurumundan, Kürt parti ve Kürt eylemcileri hakkında bilgi içeren bir blog, Kürdistan haritasını gösteren bir Google+ profil resmi, resmi bir görevlinin eleştirildiği bir blog hakkında üçüncü bir tarafa yönlendirilen bir mahkeme emri, devlet görevlilerinin özel e-postaları, telefon numaraları, banka hesabı bilgileri ve resmi kimlik numaralarını içeren çok sayıda blog yayınının kaldırılmasına yönelik olarak üçüncü taraflara yönlendirilen mahkeme emirleriyle devletin resmi içerik kaldırma talepleri olmuş. Atatürk'e yönelik eleştiriler içeren toplam 17 YouTube videosunu ve 109 blog yayınını kaldırmaya yönelik talepler, 5651 numaralı yasayı ihlal ettiği iddia edilen Blogger, Google+ ve Web Araması'na ilişkin toplam 1345 öğenin kaldırılmasına yönelik 1126 talep aldık. Google, ürün politikalarını ihlal eden ögeleri kaldırdı.