Makinelere karşı değil, onlarla birlikte bir yarış!
Fjord Design and Innovation from Accenture Interactive Avrupa, Afrika, Latin Amerika Veri Tasarım Direktörü Connor Upton
Fjord Design and Innovation from Accenture Interactive Avrupa, Afrika, Latin Amerika Veri Tasarım Direktörü Connor Upton, ‘Yapay Zekâyı Takım Arkadaşı Olarak Tasarlama (Designing AI as a Teammate)’ sunumuyla yapay zekanın (AI) gelişimi ve potansiyeline değindi. “İş problemlerinizde değişim ihtiyaçlarını anlamak için tasarım yapıyoruz. Bu amaçla küresel bazda stüdyolarımız var” diyen Connor Upton, eklemeden geçmedi: “Tasarım inovasyonunda üç kriterimiz var ve Accenture ile birlikte çalışıp, sektörler arası veri analitiği, dijital ürünler ve servis ölçeklerinde ve stratejik bazda imkanlar buluyoruz.” Connor Upton, çoklu disiplinlerle inovasyon ve gelişen teknolojiler noktasında buluşmanın önemine işaret ederek, herkesin AI dünyasını anlama çabasını şöyle anlattı:
“İnsan davranışını taklit edebilme yönüyle AI zaten hayatımızda var. Yani taklit etmek değil, elindeki verileri kullanmak söz konusu. AI geleneksel veri algoritmalarından çıkıyor ve sürekli gelişiyor, bundan sonra ne olacağı ise herkesin merakı. AI, beraberinde istenmeyen sonuçları da getirebiliyor. AI FOMO (Fear of Missing Out- yani gelişmeleri kaçırma korkusu) öne çıkan bir gerçek. Çünkü herkes veride en yüksek değere ulaşma çabasında. AI odaklı ürün ve hizmetler sonuçta ekonomik, politik ve sosyal karmaşa yaratıyor. AI içinde farklı şeyler var ve tasarım ekibi olarak AI yapısını insan terminolojisi ile yansıtmaya çalışıp, AI’deki fırsatları yakalamaya çalıştık. Görmek başlığında sensör ve bunların karması ve takibi mümkün. Okumak başlığında yaşlılar için artırılmış kullanıcı deneyimi, duymak başlığında dijital sinyal işlem ve sunduğu fırsatlar, dokunmak başlığında robotların AI ile tepeden tırnağa değişmesi öne çıkıyor ve esnek, eğitilebilir ve uyumlu ‘cobots’ da bunun bir örneği. Sonuçta IoT ve analiz ile yapılabilecek önerilerin de kapsamı artıyor. AI yaratıcılıkta da değer katıyor. Ama insanlar bu teknolojilerin ne kadar güçlü olduğunu kabul etmek istemiyor. Otomasyonu ‘maliyet’ azaltımı olarak tanımlarız, ama katma değer ve yenilikleri de ortaya koyma gücü var. AI faydaları şöyle sıralanabilir. Birincisi ‘otomasyon ötesi’ ve burada insani engeller hala ön planda. AI öneri yapsa bile sizin altyapı buna uygun sorgusu yapılıyor. AI siber zorbalığa karşı önemli bir araç. İnsani yargılar ve yorumlar da AI için katma değer sağlar. Bu nedenle yaşayan bir sistem söz konusu. İkincisi ‘işbirliği’ ve AI-insan buluşması için süreçler de buna uygun kurgulanmalı. Yarı insan yapılar kurmak, etkileşim ve süreç burada çok önemli. Üçüncüsü ‘ortak yaşam (symbiosis) yaratmak’ ve teknoloji oyuncuları ve bunların yetkinlikleri bu noktada çok önemli. İletişim, deneyim, uyum, etkili, spontan yapı da AI geliştirme ve işbirliği adına önem taşıyor. Sonuçta ekip oyuncularını tasarlayabiliyorsunuz.
Bundan sonrası aslında AI’de makinelere karşı değil, makinelerle birlikte bir yarış.”