MAKS ile bilgi, iki boyuttan üç boyutlu hale geçiyor
İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ASELSAN’ın bir araya gelerek başlattığı, her adrese tek bir tuşla ulaşılabilecek yerli ve milli dijital dönüşüm altlığı Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) tanıtım toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi. MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde, 17 milyon adres, yaklaşık 8,3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirildi.
Toplantıya; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Engin Sarı ibrahim katıldı. Toplantıda konuşan Soylu, projenin Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olduğuna inandığını kaydederek İçişleri Bakanlığı’nın iç güvenlikte yürüttüğü çeşitli faaliyetlerinin yanı sıra özellikle dijital altyapılar noktasında oldukça önemli projelere imza attığını vurguladı. Verimlilik ve hizmet kalitesini artırma adına dijital altyapıları olabildiğince birbiriyle entegre ederek Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç Genel Müdürlüğü, Nüfus Genel Müdürlüğü, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı birimleri arasında veri paylaşımını sağladıklarına dikkat çeken Soylu, kadına yönelik şiddet olaylarına acil müdahaleyi sağlayan KADES adlı mobil uygulamayı hatırlatarak bu uygulamayı indiren kişi sayısının 182 bin 795 olduğu bilgisini verdi.
ASELSAN ile imzalanan projenin maddi büyüklüğü 440 milyon TL
Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nin (MAKS) çok büyük, kapsamı geniş, daha da genişlemeye müsait, kamu yönetiminde pek çok alana hizmet sunabilecek önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Soylu, şunları aktardı: “MAKS, elimizde kişilere bağlı veri olarak bulunan adres bilgilerinin; coğrafi bilgi sistemleriyle mekânlara giydirilmesi, koordinatlarla tanımlanmış yapılara ait farklı veri setleri oluşturulması ve bu bilgilerin analiz yapmak üzere işlenebilmesi, ilgili kurumlarla paylaşılabilir hale getirilmesidir. ASELSAN ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve bana göre bilginin iki boyutlu halden üç boyutlu hale geçtiği MAKS projesi kapsamında şu ana kadar 29 ilde, 17 milyon adres, yaklaşık 8,3 milyon yapı, 438 yetkili idare mekânsal hale getirildi. 2015 sonunda ASELSAN’la aramızda imzalanan projenin maddi büyüklüğü 440 milyon liradır. 2019 sonu için nüfus bakımından ülkemizin yüzde 44,5’ine, yüzölçümü bakımında da yüzde 35’ine ulaşmayı hedefliyoruz. Projenin tamamlanması da, 2020 yılının sonunda gerçekleşecektir. Bu projeden beklentilerimiz, kamu hizmetlerindeki verimlilik artışımız, hizmetleri ve yatırımları planlarken daha doğru analizler yapabilme imkânına kavuşmamız, afet, yangın ve diğer acil durumlarda, asayiş olaylarında müdahale sürelerinin kısalması ve devletin herhangi bir konuda politika belirlerken, sahadaki fotoğrafı daha detaylı, daha sağlıklı görebilmesi, haliyle daha sağlıklı, doğru karar verebilmesidir.”
MAKS, kamu görevlerinin en önemli rehberi olacak
Soylu, afetlere karşı alınacak tedbirlerin planlamasından, uyuşturucuyla mücadele önlemlerine, yangınlara müdahaleden sosyal projelerin planlanmasına kadar pek çok konuda MAKS projesinin, kamu görevlilerinin en önemli rehberi olacağının altını çizerek projenin 112 acil çağrı merkezindeki çalışana da, yangına müdahale eden itfaiye personeline de rehber olacağını vurguladı ve şu bilgileri verdi: “MAKS projesi ayrıca coğrafyamızda yaşanan göç konusundaki adımlarımızda bize yardımcı olacağı gibi bilhassa düzensiz göçle mücadelede de önemli katkılar sunacak. Suç ve suçluyla mücadelede koordinasyonun artırılması, sosyal politikalarda yerel düzeye inebilmenin kolaylaştırılması, imar ve mimari estetik açısından yerleşim yerlerinin planlanmasında kolaylık sağlaması, kent ve kentleşmeyle ilgili projelere yerel ve bölgesel açıdan katkı sunması, bu projeden beklediğimiz diğer çıktılardır.”