Mali milatta dev e-dönüşüm adımı
14 Aralık 2012 tarihinde yayınlanan 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapıldı. İlgili tebliğ uyarınca, ilgili koşulları sağlayan şirketlerin 2013 takvim yılı içinde elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına, son başvuru tarihi 1 Eylül 2013 olmak üzere geçmeleri gerektiği belirtildi.
2013’ün son günlerinde ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklama ile e-faturaya yumuşak geçişin de işareti verildi. Bazı mükelleflerin, e-faturaya geçişte teknik sıkıntılarla karşılaştıklarını belirterek, sürenin uzatılması için talepte bulunduklarını belirten Bakan Şimşek, hazırlanan yeni tebliğe göre süre uzatımına dikkat çekmişti. Buna göre, geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile yeni yılın başından itibaren belli mükellef grupları için zorunlu tutulan elektronik ortamda faturalaşma, bu mükelleflerin istemeleri halinde 1 Nisan 2014’e kadar kağıt ortamında yapılabilecek. Yani e-faturaya geçişte teknik sıkıntı yaşayan mükellefler için 3 ay ek süre tanındı. Böylece mükelleflerin teknik olarak tam anlamıyla hazırlanabilmesi hedeflendi.
e-Fatura mükellefler için kurumsallık, devlet için ölçülebilirlik ve kayıtdışına karşı savaşta ele geçirilen bir kale daha demek. Ama detaylara baktığımızda, her ölçekte şirketin profesyonel finansal yönetimle tanışması, önünü daha net görebilmesi, ayrıca fatura gönder-al bekleyişi ve maddi yükünden kurtulması gibi birçok avantaj da kamu maliyesini ve kurumsal yapıyı bekliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) başvurarak e-fatura sisteminde yerini alan şirketlere GİB desteğini esirgemiyor. Konuyla ilgili detaylara dosyamızın yanında, www.efatura.gov.tr sitesinden de erişmek mümkün. Dünya finans mekanizmasının uzun zamandır bir parçası olan e-faturanın ülke ekonomisine, işletmelerin verimliliklerine katkısının büyük olacağı ise herkesin hemfikir olduğu bir gerçek.