Manzaranın siyah beyazı olur mu?
Çoğumuz manzara fotoğraflarını severiz. Yemyeşil çimenler, akan bir su, arkasında yükselen başı karlı dağlar, ya da sonbaharda sararmış yapraklarla bezeli bir ormanda küçücük bir gölün görüntüsü içimizi açar. Manzara fotoğrafları genellikle renkli olur. Aslında renkli fotoğrafların yaygınlaşması özellikle 1960-80 arasında olmuştur. O güne kadar renkli fotoğraf teknikleri kullanılmış olsa da işin halka inmesi, fiyatların uygun olması hemen hemen 40 yıl önce gerçekleşmiştir.
Manzara fotoğrafçılığı çok kolay gibi sanılsa da aslında çok zordur. Öyle “Aman şahane manzarayı gördüm, makineyi doğrultayım, çekeyim!” kolaylığında değildir. Teknik bazı konuları bilmeniz gerekir. Mesela bir gün batımında makinenizin pozlama ayarı ya da Kelvin sıcaklık değeriyle oynayarak çok daha etkili kareler çekebilirsiniz. Ya da kar fotoğrafı çekerken pozlama telafisini +1, +2 yaparak karın mor görünmesini engelleyebilirsiniz.
Peki manzaranın siyah beyazı olur mu? Amerika’daki Yosemite Milli Parkı’ndaki manzaraları fotoğraflayan ve bu çalışmalarında siyah beyaz fotoğraflardaki tonlama ve kontrast dengesini hesaplamak için özel bir ölçümleme sistemi geliştiren Ansel Adams bize olabileceğini gösteriyor. İşte Belgrad Ormanı’nda yer alan bentlerden birinde gerçekleştirdiğim bu “çok nadir” siyah beyaz manzara fotoğrafı da bunun bir başka kanıtı gibi. Ne dersiniz?