Marka şehirleri, bakanlık ve bilişim sektörü birlikte hayata geçirecek
BThaber e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü e-Devlet Vizyonu’ başlığıyla 27 Nisan tarihinde Ankara’da düzenlendi.
‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü e-Devlet Vizyonu’ e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Bekir Tüzel, daire başkanları, şube müdürleri ve yöneticileri ile özel sektör firmaları; Türk Telekom, Intel Security, Netaş, EMC, Oracle, Netcad, Biznet, Microsoft, IBM, SAP, MDSap ve konuk dinleyiciler katıldı. Toplantının moderatörlüğünü yapan BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, içerik konusuna dikkat çekerek “BThaber, 22 yıldır önemli bir başarıya imza atarak bilişim sektörüyle profesyonel bilişim kullanıcıları arasında köprü görevi görüyor. Haftalık olarak yayımladığımız BThaber amiral gemimiz. Onun dışında 2 ayda bir e-Devlet dergisini çıkarıyoruz. Günümüzde içerik; hem önem kazandı hem de değer kaybetti. İstediğiniz içeriği hemen her yerde bulabiliyorsunuz, bu nedenle biz de özgün içerik üretme yolunu seçtik ve e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları’nı bu nedenle düzenliyoruz” açıklamasını yaptı.
‘Kent Bilgi Sistemleri’ne ağırlık veriliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın e-Devlet vizyonuyla ilgili bilgi veren Dr. Bekir Tüzel, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün 2011 yılında kurulduğunu hatırlatarak “Çalışmalarımızı, Türkiye’de e-Devletin ‘5N1K’sının “nerede?” sorusunun cevap bulduğu hizmetler olarak özetleyebiliyorum. e-Devleti kuracaksak; Türkiye’nin e-Devletinin ayağı yere sağlam basacaksa, “nerede?” çalışması çok önemli. Türkiye coğrafi veri altyapısını kurmak; coğrafi veriyi paylaşılabilir ve ulaşılabilir kılmaktan geçiyor. Coğrafi veriyi paylaşmayı da, standartları oluşturmak olarak özetleyebiliriz. Sadece standart ya da sadece eşgüdüm koordinasyonunda kalmayıp çeşitli coğrafi veri uygulamalarını da hayata geçirmeye çalışarak konu kapsamımızı ve hizmetlerimizi artırmaya çalışıyoruz” dedi. Tüzel, kentlerde yaşayan nüfusun artmaya başlamasıyla birlikte sorunların çoğalmasıyla ve bunların yönetilmesiyle ilgili ‘Akıllı Kentler’ konusunun gündeme geldiğinin altını çizerek ‘Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladıklarını kaydedip “Özellikle yerel yönetimlere hizmet verecek projelere, ‘Kent Bilgi Sistemleri’ne ağırlık veriyoruz” değerlendirmesini yaptı. “İletişimi bilişimden ayıramıyoruz” ifadesini kullanan Tüzel, şunları kaydetti: “Nesnelerin interneti, büyük veri ve analizi, mobilite ve mobilite uygulamaları, ülkemizde de dünyada olduğu gibi öne çıkıyor. Coğrafi veri, coğrafi veri olmayan verilerin servisi de yine önemli bir konu; servis mimarlığının oluşturulması ve bunların paylaşılması, yönetilmesiyle ilgili altyapı kavramları da dikkat çekiyor. Güvenlik de sürekli gündemimizde. Personel değişimi ve kaliteli personelin kamuda tutulamaması gibi temel sorunlarımız mevcut, bunları el birliğiyle çözeceğimizi umuyorum. Bakanlığımızın bilişim vizyonu; yaşanılabilir çevre ve marka şehirleri hayata geçirmek üzere sürdürülebilir yapı içinde vatandaş ve müşteri memnuniyetini öncelikleyen, en üst güvenlik tedbirleriyle milli çözümleri destekleyen en son teknolojileri sektörle el ele hayata geçirmektir.”
Coğrafi Bilgi Stratejisi; coğrafi bilgi teknolojileri endüstrisine de hizmet edecek
Daire Başkanı Süleyman Salih Birhan, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’ projelerini ve planlarını anlatıp değişen teknoloji perspektifindeki coğrafi bilişim uygulamalarına dikkat çekti. Birhan, “Coğrafi verinin paylaşılması kamudaki maliyetlerin düşürülmesi yanında yatırım ortamının da iyileştirilmesini sağlıyor. Temel görevimiz veriyi paylaşılır ve erişilebilir kılmak; bu da teknolojinin kullanılmasıyla mümkün. Kamunun yatırımları ve politikaları; sektörün de ne şekilde yol alacağını belirleyici nitelikte. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde hem tema hem de kurumsal stratejilerle birlikte oluşturulacak bir coğrafi bilgi stratejisi, coğrafi bilgi teknolojileri endüstrisine de hizmet edecektir” dedi. Bilgi İşlem Daire Başkanı Sibel Aslan, bilişim projelerinden söz ederek Bilgi İşlem olarak 8 genel müdürlüğe ve 81 il müdürlüğüne teknik destek verdiklerinin altını çizdi. Bakanlıkta, 70’in üzerinde uygulamalarının olduğu söyleyen Aslan, şunları paylaştı: “Mart ayında veri merkezimizi hizmete açtık. Ayrıca veri merkezinden bağımsız bir siber güvenlik operasyon merkezi kurduk. Hedeflerimize doğru ve emin adımlarla ilerlemek istiyoruz.” Çevre uygulamalarını anlatan Yazılım Destek Şube Müdürü İskender Ermiş, e-devletin bakanlık versiyonu gibi olduklarına değinip “Envanter ve denetim sistemlerinden, hava kalitesi, emisyon atık su gibi çevrimiçi izleme sistemlerimiz bulunuyor. Tehlikeli atıkları çevrimiçi izlediğimiz mobil tehlikeli atık takip sistemlerimiz var. e-Devlet entegrasyonu altyapılarının iyileştirilmesi ve çevre uygulamalarının raporlama altyapısının oluşturulmasıyla ilgili halihazırda devam eden bir projemiz de mevcut” açıklamasını yaptı. Bilgi Güvenliği Yöneticisi Koray Hanbaba, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri’ altyapısının bulut bilişim tabanlı geliştirilmesi projesini başlattıklarına dikkat çekerek şu bilgileri aktardı: “Siber güvenlik ve kimlik yönetimi konularında da bir entegre bir proje çalışması yapmaya çalıştık. Başlattığımız siber güvenlik altyapısı kurulum projesinin ilk fazını 2015 yılı içerisinde gerçekleştirdik, 2016 içerisinde de 2. fazını yapacağız. Özellikle siber güvenlik ve kimlik yönetimi projelerimizin altını çizmek istiyorum.” ‘Uzaktan Eğitim Portalı’ ile ilgili açıklama yapan Şube Müdürü Nagehan Kaçka, bu portalin, sadece CBS Genel Müdürlüğü bünyesinde değil, bakanlığın tüm uygulama projelerinde kullanabileceğini ve esnek yapıya sahip olduğunu kaydetti.
İller Bankası, çok zengin bir arşive sahip
Bakanlığa bağlı kurumlardan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Envanter Şube Müdürü Dilek Tezel, korunan alanlar ve SAYS/Sit Alanları Yönetim Sistemi Vatandaş Uygulaması konusunda bilgi vererek biyo çeşitlilikle ilgili ulusal ve uluslararası izleme raporlama hedeflerinin bulunduğunu ifade etti. İller Bankası Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Osman Nuri Osmanlı, çok zengin bir arşive sahip olduklarının altını çizip buna bağlı olarak 2 yıl önce açık kaynak kodlu olarak bir yazılım yaptıklarını söyledi. Osmanlı, “Belediyelerimizle web ortamında, kendi sitemiz içerisinde onların bizden aldıkları kredilerin takibini yapabilecekleri ve bazı bilgileri öğrenebilecekleri e-Devlet kapsamında sistemimiz bulunuyor” dedi. İlk bölümde; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla ilgili video izlendikten sonra Türksat Coğrafi Bilgi Teknolojileri Direktörü Serdar Küpçü de mobil platformunda önemli yatırımlar yapmaya başladıklarını ve 50 kurumun hizmetini de mobil platformda entegre ettiklerini belirtti. Küpçü, “Türksat, hem kamunun hem özel sektörün bilişim projelerini entegre etme noktasında 8 yıldır hizmet veriyor” şeklinde konuştu.
Kamunun özel sektörün önünü açması gerek
e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nın, özel sektör firmalarının vizyonlarını paylaştığı ‘Teknoloji Eğilimleri’ bölümünde; Oracle Türkiye ve Orta Asya Büyük Veri Çözüm Lideri Pelin Özbozkurt, büyük veriyle ilgili olarak asıl yapılmak istenenin; veri yönetimini daha iyi, daha hızlı, daha maliyeti düşük hale getirmek ve daha güzel ve faydalı analizler gerçekleştirmek için bir platform yaratmak olduğunu ifade etti. Özbozkurt, “Eğer geleceğe dönük sorulara cevap verebilecek bir platform kurarsak topladığımız verilerin bir anlamı olabilir” değerlendirmesini yaptı. Türk Telekom Kamu Satış Direktörü Erkan Musa Mızrak, siber güvenlik konusunda da kamunun yanında olduklarını vurgulayarak saldırıları başarıyla engellediklerini aktardı. Veri merkezi konusuna da dikkat çeken Mızrak, “İstanbul ve Ankara’da olmak üzere veri merkezlerimiz bulunuyor. Ankara’ya ikinci bir veri merkezi daha yapıyoruz” dedi. Intel Security Türkiye ve Azerbaycan Bölge Direktörü İlkem Özar, güvenlik pazarından bahsederek “Artık çok farklı alanlarda farklı şekillerde tehditlere açık kapılarımız var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda önder kuruluşlarımızdan bir tanesi ancak Türkiye’de hâlâ bu bilince tam olarak gelmemiş kuruluşlar bulunuyor. Güvenlik bir kere kurmakla biten bir şey değil, sürekli karmaşıklaşıyor, yenilikler geliyor ve yeni önlemler alınması gerekiyor. Sistemlerin entegre ve güvenliğin sürdürülebilir bir savunma üstüne kurulmuş olması çok önemli” açıklamasını yaptı. Yüzde yüz yerli çözüm üretme inisiyatifini oluşturduklarını kaydeden Netaş Kamu ve Telekom İşletmeleri Satış Direktörü Altay Doğu, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde Netaş’ı e-Devlet projelerinde daha fazla göreceksiniz. Nesnelerin interneti de odaklandığımız başlıklardan. Patent konusunda da değerli çalışmalar yürütüyoruz.” EMC Kanal Satış Ekip Lideri Hakan Olgunsoy, sayısal dönüşümün; iş yapış şeklimizi değiştirmekten geçtiğine dikkat çekerek “2. platformdan 3. platforma geçiş aşamasında EMC’nin vizyonu; bir köprü görevi kurmak. İşletmelerin ve kamu organizasyonlarının hem şu anki iş yapış şekillerine katkıda bulunmak hem de iş yapış şekillerini dönüştürmek, değiştirmek için gerekli adımları atmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi. Türkiye’deki projelerinin yanı sıra yurt dışı çalışmalarından da bahseden Netcad Kurumsal Temsilcisi Emin Bank, “Azerbaycan Tapu Kadastro Bilgi Sistemi’ni, dünya bankası projesini kazandık. Türkiye, bu konuda Türki devletlerde bir marka olma durumunda. Kamu kurumlarımızın, bunları yaygınlaştırmak için özel sektörün önünü açması gerekiyor. Kamu özel sektörle çalışabilme kültürünü edinmeli. En büyük sorunun KİK mevzuatından kaynaklandığını görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.