Markalar, artırılmış gerçeklik (AR) peşinde
Ayrı yumurta ikizleri sanal gerçeklik (VR) ile artırılmış gerçeklik (AR) arasında, farklı kulvarlarda süren yarışta büyük markalar yarışıyor. Bu konuda yeni haberler Apple’dan geldi. iPhone X için bir AR uygulama programı (ARKit) hazırlamıştı. Ama esas önemli olan, 2017’de patentine ABD’de başvurduğu, ama içeriği Noel haftasında açıklanan yeni bir ceptel modeli: Ceptelin üst kısmında saydam bir bölme olacakmış. AR “bilgileri” buraya yansıyacakmış.
Apple’ın benzer konuda bir başka patent başvurusunu ise Avrupa Patent Ofisi’ne yaptığı bildirildi. Bunda ise Apple, AR uygulamasını bir tür gözlüğe, veya göze yakın duran bir cihaza uyarlıyor.
Bambaşka bir dev şirket Nike da golf severlere, oyunlarını nasıl daha iyi oynayacaklarını “veri temelli” bilgiyle onlara anlatacak bir gözlüğün patentini almak için ABD Patent Ofisine başvurdu, bilgisi yeni yayınlandı. (Yandaki resim)
Golf sopası ve topu bu sistemde “akıllı” olacak. Topun içindeki duyargalar, topun kendi ekseninde dönüş açılarını, uçuş hızını, uçuş uzunluğunu, havada çizdiği eğriyi, yere düşüş sertliğini hep kaydedecek. Ve bunları IoT ile “merkeze” (ceptel uygulamasına) bildirecek. Özel gözlüğü takan golfçü, topunu nereye nasıl attı, iyi mi yaptı, kötü mü yaptı, hepsini gözünün önünde beliren AR rakamlarıyla görecek. Ayrıca, topun düştüğü yerin, “düşmesi gereken” yerden uzaklığını da söyleyecek. Golf sopası ise vuruş açısını, hızını kaydedecek. Bütün bilgilerin bir araya toplanmasıyla golfçünün performansı veriyle saptanmış olacak.
Bundan mükemmel geri bildirim olur mu?
Geçen yıl Cobra Puma spor markası, yerçekimsiz ortamda golf sopasının nasıl “davrandığını” anlamak için Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) golf sopaları gönderdi. Bu amaçla Uzayda Bilimin Gelişmesi Merkezi (CASS) ile ortaklaşa çalıştılar. Amaç, golf sopalarında hangi tür malzemenin kullanılabileceğini bir de “orada” denemekti. Ne de olsa yeni kompozit malzemeler, imalatta çığır açıyor.
Ancak, ISS’da yapılacak deneyde bazı kısıtlar vardı: Golf sopası 122 santimden uzun olmayacaktı, sopanın başlığı ise 460 santimetre küpten büyük olmayacaktı! Ne de olsa ISS tıklım tıkış bir laboratuvar, oyun oynayacak alan dar.
AR kervanındaki bir başka marka ise Facebook. Zaten VR denilince akla hemen gelen Oculus ona ait. Ama AR daha farklı bir iş: Bir gözlük için patent başvurusu yaptı Facebook. Bununla kullanıcının gözünün “önüne” görseller ve videolar gelecek. Kulaklığı da var, bu sayede oyun oynarken kullanıcı çok daha “gömük” bir ortamda hissedecek kendisini. Bütün bunlar, Microsoft’un Hololens’ine rakip olmak üzere.
Google’ın gözlüğünü 2009’da ortalığa çıkartmasıyla başlayan bir gelişme süreci yaşıyoruz. Google, büyük bir yenilikçilik yapmıştı bu gözlükle. Ama hukuki sorunlar işi çorbaya çevirdi. Vazgeçtiler. İşlevi sınırlı tanımlı gözlüklerini sadece sanayide, özel şirketlerde belli koşullarda kullanılacak şekle soktular. Şimdi bir çok şirket AR gözlüğü tasarlıyor. Özellikle eğitimde AR, üvey kardeşinden daha çok tercih ediliyor.