Markalar, değişen tüketici tercihlerini yakalama çabasında
Yaşam tarzları ve çalışma şekilleri değişimi, temelde teknolojik ilerleme ve yeni nesillerin gelişen ihtiyaçlarıyla şekilleniyor. Dell Technologies EMEA Müşteri Çözümleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı JG Pons, “Tüketiciler satın alımlarında çevreye daha duyarlı olma eğilimi gösteriyor ve uzun ömürlü ürünlere daha fazla yatırım yapıyor. Y kuşağı BT satın alma pozisyonlarında yer almaya başladıkça, Z kuşağı da çalışma hayatına katıldıkça, karbon azaltma girişimlerinden yenilenmiş ve geri dönüştürülmüş teknoloji cihazlarının daha fazla kabul görmesine kadar sürdürülebilir satın almanın işletmeler için giderek daha önemli hâle geldiği görülüyor” dedi.
Daha sürdürülebilir olma yolundaki işletmeler için en önemli alanlardan birinin teknoloji varlıkları olduğuna dikkat çeken Pons, “Elektronik atıklar (e-atık) hem işletmeler hem de bireyler için giderek artan bir sorun hâline geliyor ve ekosistemlerimizin sağlığını tehdit ediyor. Küresel E-atık İstatistikleri Ortaklığı, 2019 yılında dünyada 53,6 milyon metrik ton e-atık üretildiğini ortaya koyuyor. Bu miktarda bir e-atık, dünyadaki her kişi başına yaklaşık 16 kilo demek ve bir yılda 263 olimpik yüzme havuzunu doldurabiliyor” örneğini verdi. Pons, işletmelerin mevcut BT varlıklarından en iyi şekilde nasıl faydalanabileceğini ve teknolojilerini sürdürülebilir olarak nasıl satın alabileceğini şöyle anlattı:
“Birçok yeni cihaz, tasarımlarının merkezinde daha fazla enerji ve kaynak verimliliği olacak şekilde üretiliyor. Sektörün yeni cihazları tasarlama ve üretme yaklaşımı önemli bir değişimden geçiyor ve sorumlu kaynak kullanımına giderek daha fazla önem veriliyor. Bu, geri dönüştürülmüş malzemelerin ve biyoplastiklerin sürece dâhil edilmesinin yanı sıra daha verimli ürün performansı elde edilmesini de içeriyor. Sektör genelinde malzeme düzeyinde, işletmeler ürünlerimizdeki geri dönüştürülmüş ve yenilenebilir malzemelerin miktarına bakılıyor. Biz de Dell olarak kendimize, 2030 yılına kadar ürün içeriğimizin yarısından fazlasının geri dönüştürülmüş veya yenilenebilir malzemelerden üretilmesi hedefi koyduk. Ürünlerimizde plastik yerine biyoplastik ve biyo-bazlı kauçuk kullanımı gibi çeşitli yenilikçi yaklaşımlar üzerinde çalışıyoruz. Bu, üstün özelliklere sahip yeni cihazların sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak üretildiği anlamına geliyor. Ayrıca ürünlerimizi daha enerji verimli olacak şekilde tasarlıyoruz. Son dönemlerde, satılan ürünlerimizin emisyonlarını azaltma hedefimizi güncelledik. Faz 3 emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyoruz. İş birliklerine de önem veriyoruz. Döngüsel Elektronik Ortaklığı gibi sektör ortaklıkları, bir araya gelerek elektronik endüstrisi genelinde ortak döngüsellik çalışmalarımızın etkisini artırmamızı sağlıyor. Bu, işletmeler ve tüketiciler açısından, önceki cihazlarından daha sürdürülebilir olduklarını bilerek yeni ürünlere yatırım yapabilecekleri anlamına geliyor.
Yenilenmiş bir cihaz satın almak sorumlu bir seçim. İşletmeler bu cihazları, onaylı bir bayi aracılığıyla veya doğrudan üreticiden satın alarak hem tasarruf sağlayabiliyor hem de e-atık havuzuna gidecek olan bir cihazı satın alarak çevresel ayak izlerini azaltabiliyor. Teknoloji yenileme, döngüselliğe yatırım yapmak isteyen işletmeler için uzun zamandır sürdürülebilir bir model olarak kullanılıyor. Son yıllarda teknoloji geri dönüşümü ve yenileme alanında önemli gelişmelere tanıklık ediyoruz. Dell tarafından geliştirilen Concept Luna, sürdürülebilir bilgisayar tasarımının geleceğinin neye benzeyebileceğinin bir örneği. Concept Luna gibi projeler, bilgisayar bileşenlerinin yeni nesil teknolojik cihazlarda ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü kez yeniden kullanılmasını sağlayabilecek bir vizyon sunuyor. Bu vizyon, hiçbir şeyin çöpe gitmediği, e-atık hacmini büyük ölçüde azaltan ve yeni hammaddeye olan ihtiyacı en aza indiren bir gelecek öngörüyor.”