Masaüstü sanallaştırma ivme kazanacak, bulut bilişim öne çıkacak
Masaüstü, uygulama ve ağ alanlarında sanallaştırma da gelişen uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok sektör temsilcisine göre de masaüstü ve uygulama sanallaştırma önümüzdeki dönemin gündemini oluştururken, sanallaştırma yeni dönemde bulut bilişim uygulamaları altyapı sağlayıcı teknoloji olarak gelişim gösterecek. KoçSistem Veri Merkezi Satış Destek Grup Yöneticisi Güney Seyhan’a göre de sanallaştırma alanına yatırım yapan ve faydalarını gören işletmeler tüm sistemlerini sanallaştırma yoluna giderek yeni sanallaştırma alanlarını araştırıyor. BT yöneticilerinin gündeminde ise en çok masaüstü-uygulama sanallaştırma konusunun yer aldığını belirten Seyhan, “Masaüstü-uygulama sanallaştırma teknolojisi ile işletmeler donanım, operasyon ve yönetim maliyetlerini düşürmekte, müşterileri ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmektedirler. Yeni işletim sistemi ve uygulamaların devreye alınması, kullanılan mevcut sistemin güncellenmesi ve değiştirilmesi gibi günler süren operasyonlar artık birkaç saat içerisinde kolaylıkla tamamlanmaktadır. Çalışanlar masaüstlerine erişerek her yerden çalışabilmenin esnekliğini kazanmaktadırlar” diye konuştu. Oytek Kurumsal Satış ve Çözüm Danışmanlığı Grup Yöneticisi Tolga Erbilgin’e göre de artık sunucu sanallaştırmalarını, masaüstü sistemleri izliyor. Devamında ise uygulama sanallaştırma gündemde daha fazla yer alacak. Tüm sistemlerin geçmişte olduğu gibi yerel binalar dışında uzak alan erişimli organizasyonlar arasında görüleceğini belirten Erbilgin, “Ağ bağlantı hız ve maliyetlerindeki gelişime bağlı bu eğilim devamında veri merkezlerinin tamamen sanal hizmet olarak alınması ve bu hizmeti veren farklı şirketler arasında veri merkezlerinin yedeklenmesi günlük rutin yapılar haline gelecek” dedi.
EMC Teknoloji Danışmanı Alpay Özer’e göre de önümüzdeki döneme bakıldığında BT yaklaşımının tasarruf yüzünün yanında, kolay yönetim, servis erişilebilirliği, merkezi yönetim gibi konular gündemde olacak. Kurumsal alanda üretim maliyetlerini azaltmaya ve gelir kayıplarını engellemeye yönelik önlemlerin ve sanallaştırmanın temelini oluşturduğu bulut bilişim
kavramının başrol oynayacağını düşündüklerinin de altını çizdi.
Diğer taraftan sanallaştırma teknolojilerinde katmanlı veri depolama kullanımının öneminin de artığını ifade eden Özer, yeni duyurulan FAST adındaki teknolojinin V-Max üzerinde tutulan veriler otomatize olarak kullanım profiline en uygun katmana yer değiştirme ve akışkanlık olanağına kavuşturduğunu belirtti. Doğru olarak tasarlanmış katmanlı depolama özelliği olan bir disk sistemi çok daha az sayıda disk içerebildiğini de dile getiren Özer, daha az yer tuttuğundan enerji ve soğutma giderlerinin de ciddi miktarlarda azaltabildiğini ifade etti. Özer, önemli bir diğer gelişimin de verinin tekil kopyasını tutan (deduplication özelliğine sahip) veri depolama ve veri yedekleme sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması olduğunu belirtti.
Hayat Bilgi Teknolojileri Sanallaştırma Takım Lideri Onur Vatandaş’a göre gelinen noktada yeni eğilim, daha fazla tasarruf sağlamaya yarayan masaüstü sanallaştırma teknolojileri olacak. Bu teknoloji ile kullanıcıların masaüstü bilgisayarları artık sanalda olacağını ve kullanıcıların “aptal terminaller” vasıtası ile kendi sanal makinelerine bağlanacaklarını belirten Vatandaş, “Bu sayede sunucu tarafında kazanılmış avantajları, masaüstü bilgisayarlarda da kazanmış olacağız” diye konuştu. Günümüzün en önemli kavramlarından olan bulut bilişimin temellerinin de sanallaştırma teknolojilerine dayandığını belirten Vatandaş, “Bu teknoloji ile şirketler kendilerini nokta bağımsız ve veri merkezlerini çok daha esnek bir yapı içerisinde barındırabilecekler.Günümüzde uluslararası birçok şirket satış süreçlerini bulut hizmeti sağlayan bir CRM şirketinde tutmakta” değerlendirmesinde bulundu.
Avnet Technology Solutions Sanallaştırma Bölümü Teknik Danışmanı Serhat Akkalyoncu’ya göre gelinen noktada masaüstü sanallaştırma artık günümüzde kaçınılmaz ihtiyaçlar arasına girmiş durumda. Günümüzün en önemli eğilimlerinden biri ise bulut bilişim. Gelinen noktada sunulan çözümlerle kendi özel bulut altyapısının oluşturulmasının mümkün olduğunu vurgulayan Akkalyoncu, “Hatta isterseniz bu hizmeti sunan şirketlerden kendi özel bulut bilişim altyapınızı sağlayabiliyorsunuz. Erişilmek istenen küresel anlamdaki esneklik ise yakın zamanda gerçekleşecek diye bekliyoruz. Bu gerçekleştiğinde sanal makinalarınızı sadece bir iki tık ile Fransa’daki bir veri merkezine taşıyor olabileceksiniz. Telefon edip İspanya’daki veri merkezinden 100 kullanıcılı bir e-posta ortamı yaratmasını isteyip bunu Almanya’daki veritabanı sisteminize bağlayabileceksiniz. Ne gerek var ki diyenler bile olabilecektir bu söylediklerime ama iş sürekliliğinden bahsedildiğinde sistemlerin yedeklenmesi, felaket giderme sistemlerinin oluşturulması, sunucuların her zaman aynı performansı sağlayacak altyapıda olması konuları düşünüldüğünde maliyetler gerçekten sizin için daha önemli olacak ve bu hayallere siz de ulaşmak isteyeceksiniz. Sanallaştırma platformları inanılmaz bir hızla hizmetlerini geliştirmektedir. İhtiyaçlarımız doğrultusunda şekillenen bu altyapı oluşumu ile yakın gelecekte yanımızda taşıdığımız küçük anahtarlıklarda takılı olan bellek ünitelerinde sadece kişisel bilgilerimizi taşırken kendi bilgisayarımıza internet erişimi olan herhangi bir yerden kişisel bilgisayarımıza ulaşıp yedeklerinin alındığını bilerek hayatımıza devam edebileceğiz” şeklinde konuştu.
ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak’a göre sanallaştırma, BT servislerini doğalgaz veya elektrik gibi hizmet almalarını sağlayacak bir teknoloji sunuyor. Bir süre sonra arka planda sistemlerin nerede olduğu, altyapısı, yönetimi ve bakımı ile ilgilenilmeyeceğini belirten Bacak, “Müşteriler sadece satın aldıkları hizmetin hizmet seviyesi anlaşmasına uygun olarak sunulup sunulmadığıyla ilgilenecekler. Sanallaştırma, bu modeli sağlayan bulut bilişim ve yazılımın servis olarak sunulması ve masaüstü sanallaştırma uygulamalarının altyapısını oluşturacak” diye konuştu.