Masaüstü tekilleştirme 90’lardan beri var
Masaüstü tekilleştirme uygulamaları bulutlarla günlük kullanımımıza girdi, geliştirilecek algoritmalarla masaüstümüze yerleşecek.
Tekilleştirme özellikle tekrar edilen büyük miktarda veriler için çok değerli ancak çoklu kopyalardan kurtulmak sadece şirketlerin değil, son kullanıcıların da ihtiyacı. Peki tekilleştirme uygulamaları masaüstü düzeyine inecek mi ve tüm masaüstü uygulamalarında tekilleştirme var olduğu gün, artık bu işin de bir standartlaşması olacak mı?
Masaüstlerinde tekilleştirme teknolojisi bazı üreticiler tarafından şu an için sadece yedekleme amacıyla kullanılabiliyor. Bunun da sebebi tekilleştirme işleminin çok fazla kaynak kullanılmasını gerektirmesi. Software AG Türkiye Genel Müdürü Nil Bağdan 90’ların DOS programlarına uzanan bir geçmişi olan yerelleştirilmiş tekilleştirmenin, veri kalitesi motorları aracılığıyla hâlihazırda sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğunu anımsatıyor. Bazı yazılımlar masaüstü tekilleştirmesini gerçekleştiriyor. Hatta birincil depolama ünitelerinde tekilleştirme hizmeti veren üreticiler var. Yedekleme operasyonunda tekilleştirme algoritmasını kaynakta çalıştıran çözümler, bu ihtiyacı karşılıyor. GlassHouse Türkiye Satış Yöneticisi Hilmi Güneş “Sanallaştırma çözümlerinin kontrol odasıyla doğrudan konuşabilen, depolama kaynaklarında, masaüstü disklerinde hatta dizüstü disklerinde tekilleştirme yapan ve tüm bu operasyonu tek pencereden yönettirebilen çözümler var. Avamar adıyla bilinen tekilleştirme çözümünün yıllardır yapmakta olduğu bu işlemlerin arkasındaki algoritmanın birçok başka üründe de kullanılıyor” diyor.
Tekil bulutlar
Günümüzün bulut yapısında, masaüstleri, sunucular ve diğer kaynaklar bulut içerisindeki birincil depolama sistemlerinde durması kaydıyla kullanıcılar aslında hissetmeseler bile bu hizmeti alabiliyorlar. Matris Bilişim Teknolojileri Bilgi Teknolojileri Danışmanı Tolga Şentekin Microsoft’un yeni nesil sunucu işletim sistemlerine tekilleştirme özelliğini eklemesinin ileride bu sistemin masaüstlerinde de kullanılabilmesinin önünü açtığını söylüyor. Şu an için sadece kurumsal olarak sunucularda kullanılabilen tekilleştirme özellikleri; gerek kurumsal gerekse bireysel depolama hizmetlerinin yaygınlaşması sayesinde daha fazla kullanılacak. Kullandığımız Gdrive, Skydrive, Dropbox gibi sağlayıcılar da birincil kaynaklarda depolama alanı sağlarken bunları tekilleştiren sistemleri kullanan servisler sunuyor.
Masaüstü sanallaştırma en doğru geçiş
Masaüstü tekilleştirme masaüstü sanallaştırma ile birlikte günümüz teknolojisinde yerini yavaş yavaş almaya başladığını ifade eden Proline Sistem Çözümleri Uzmanı Harun Oğuz, masaüstü tekilleştirmeye sıcak bakıyor. “Masaüstü sanallaştırma ve sanal masaüstü disklerin çalıştığı veri depolama ünitesinin sağlamış olduğu tekilleştirme ile yüzlerce masaüstünün disk üzerinde kapladığı alan da küçülecektir” diyor.
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, ciddi donanım kaynağı kullanan tekilleştirme işlemlerinin masaüstü diskler ve birincil depolama kaynaklarında veri mimari işlemci, ağ ve disk ihtiyacı açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu önemli donanım kaynağıyla masaüstü tekilleştirme yolunda en uygun adımın masaüstü sanallaştırmasına geçiş olduğu ifade eden İnnova Teknoloji Çözümleri Grup Yöneticisi Ersel Karşal “Masaüstü sanallaştırma sayesinde, tekilleştirme işlemi merkezi olarak yapılırken kullanıcı cihazına (istemci) yansıyan herhangi bir performans ihtiyacı olmuyor” diyor.
Masaüstü bilgisayarlar içerisinde yer alan sistemler yeni nesil masaüstü sanallaştırma teknolojileri kullanılmaya başlandığında atıl kaynaklar olacağını söyleyen NetApp Türkiye Teknik Müdürü Lütfi Yunusoğlu, masaüstü sanallaştırma teknolojilerinin yaygın olarak kullanılması veri depolama katmanını daha önemli hale getirdiğini ifade ediyor. “Tekilleştirme teknolojisi erişim protokolünden, disk tipinden bağımsız bir şekilde tüm sistem üzerinde desteklenmektedir. Tekilleştirme özellikle sanallaştırılmış ortamlarda ciddi kapasite kazancı sağlamaktadır. Tekilleştirme teknolojisinin sistem üzerinde sağladığı kapasite kazancı, depolama sistemi yatırımının daha verimli kullanılmasına olanak sağlamaktadır” diyor.
Standartlaşma zaman alacak
Masaüstü tekilleştirmeleri ve depolama uygulamalarını takip eden tekilleştirme uygulamalarının yaygın kullanımı, sunuculara bir kullanım standardı getirecektir. Genellikle güvenlik özelinde oluşan standartlaşma için henüz erken görünüyor. Tekilleştirme çözümleri var olan güvenlik standartlarına uyum sağlayarak geliştirilmeye devam ediyor. Tekilleştirme algoritması üreticileri arasındaki rekabet; sürekli değişen ve gelişen uygulama, platform, işletim sistemleriyle en iyi çalışacak ürünü çıkarmak noktasında yaşanırken standartlaşma zaman alabilir.
MASAÜSTÜ KULLANICILARININ VERİ TİPLERİ FARKLI
SON KULLANICIYA YÖNELİK ALGORİTMALAR GELİŞTİRİLECEK