Matematikle barışmak için ‘Matematik Dijital Eğitim Platformu’ açıldı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, matematik seferberliği kapsamında 22 Ağustos tarihinde, Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’ndeki ‘Matematik Dijital Eğitim Platformu Tanıtım Töreni’ne katıldı.
Bakan Özer, yaptığı konuşmada okul öncesi eğitime erişim konusunda Bakanlığın yürüttüğü projelere değindi. Özer, okul öncesi eğitime erişimin, eğitimde fırsat eşitliğinin anahtarı olduğunu vurgulayarak “Okullar arası başarı farkını azaltmanın da en kalıcı çözümüdür. Aynı zamanda bir ülkenin nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesindeki en önemli eğitim birimidir çünkü okul öncesi eğitim her toplumun istemiş olduğu insan kaynağını yetiştirmeyle ilgili anahtar eğitim politikasıdır” dedi. Mesleki eğitimde yaşanan dönüşümden de bahseden Özer, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 159 binlerden 658 bin çırak ve kalfa sayısına ulaştığını kaydetti.
Matematik; rasyonel bir şekilde geleceğe projeksiyon yapabilmenin en önemli enstrümanı
“Matematik bir dildir. Bu dil hepimiz için lazım olan bir dildir” ifadesini kullanan Bakan Özer, “Tüm çocuklarımızın, tüm vatandaşlarımızın matematik öğrenmeye ihtiyacı var çünkü matematik hayatı anlamanın, hayatın içindeki gizli verileri okuyabilmenin ve rasyonel bir şekilde geleceğe projeksiyon yapabilmenin en önemli enstrümanı. Onun için geçmişte matematik felsefeyle ilgili yerlerde ‘geometri bilmeyen giremez’ diye yazılar yazılırdı” açıklamasını yaptı. Bakanlık olarak matematikle ilgili söz konusu problemi kısa süre içerisinde gidermek için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Özer, “Bunun ilk adımını yaz okullarıyla başlattık. Bilim ve sanat merkezlerinde bilim ve sanat yaz okulları açtık. Diğer taraftan matematik seferberliği kapsamında 4. sınıftan 12. sınıfa matematik yaz okulları aynı zamanda 4. sınıftan 12. sınıfa tüm öğrencilerimizin ücretsiz olarak yaralandığı İngilizce yaz okullarını açtık ve yaklaşık bir milyon çocuğumuz bu kurslardan yararlandı. Bugün de bu çalışmaların bir aşaması olan Matematik Dijital Eğitim Platformu’nun tanıtımını yapıyoruz. Bugün itibarıyla açacağız. İçinde eğitimin tüm seviyelerinde, tüm kademelerindeki öğrencilerimizin yararlanabileceği, materyallerin olduğu ama bir oyun kıvamında, zevk alabilecekleri, barışabilecekleri bir şekilde enstrümanların yerleştirildiği bir platform. Bu platform bir başlangıç, mutlaka eksiklikleri vardır ama TÜBİTAK’ımızın, Bakanlığımızın tüm bürokratlarının destekleriyle sürekli yenilenerek hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz aynı zamanda velilerimizin de keyifle takip edebileceği bir platformu eğitim sistemimize kazandırmış olmanın mutluluğunu taşıyoruz” şeklinde konuştu.
Tamamen matematik temalı yeni bir çağrıya çıkılıyor – Başvurular 30 Eylül’e kadar açık
Bakan Özer’in matematik konusunda aldığı liderliği çok kıymetli bulduğunun altını çizen Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bu konuda bir eksiğimiz var ama bu eksiğimizi her zaman bir şekilde savunmayla yönetmeye çalışıyorduk. Kendilerinin, bunu ‘burada bir gelişim alanı var, bir eksiklik var’ diye alıp seferberlik noktasına getirmiş olmasını çok kıymetli buluyorum” dedi. TÜBİTAK’ın her yaş grubuna yönelik eğitim materyalleri olduğunu vurgulayan Mandal, matematiğin TÜBİTAK için yeni bir alan olmadığını kaydetti. Mandal, “Yapmaya çalıştığımız bizim için heyecan verici. Bunu bütünleşik ve kapsamlı bir şekilde sizlere sunmaya çalışıyoruz. Matematik olimpiyatlarımız var. Özellikle yakın zamanda öğrencilerimiz yurt dışından altın madalya ile geri dönüyorlar. Proje yarışmalarımız var, 12 ana proje alanından birisi matematik” dedi. TÜBİTAK Başkanı Mandal, Matematik Seferberliği kapsamında TÜBİTAK’ın yaptıklarını şöyle aktardı: “Bilim ve Toplum Başkanlığı, Popüler Bilim Yayınlarından 3 dergimizin birer sayısını o farkındalığı üst düzey artırmak için ayırdık. Bilim Çocuk dergisi mayıs ayında, Bilim Teknik dergisi haziran ayında matematik özel sayısı yayımladı. Ekim ayında da okul öncesi yaş grubuna hitap eden Meraklı Minik dergisi matematik özel sayımızı yayımlamış olacağız. 7 yaş grubumuz için hazırlamış olduğumuz bir kitap setini, seri hale getirdik. Yetişkinler için 3 kitabımız var; 3 tane daha yılsonuna kadar yayımlamış olacağız.” “Bilim ve Toplum Başkanlığımız ile birlikte bugün yeni destek programımızı açıyoruz” bilgisini veren Mandal, şu ayrıntıları paylaştı: “TÜBİTAK 4004 ve 4005 programlarının çağrına uygun, tamamen matematik temalı yeni bir çağrıya çıkıyoruz. Çağrı başvurularımız 30 Eylül tarihine kadar açık kalacak.”
Platforma https://matematik.eba.gov.tr/ internet adresinden ulaşılıyor
Lise öğrencilerinin yer alacağı Matematik yarışmaları düzenleyeceklerini kaydeden Mandal, Matematik Proje Yarışmasının kasım ayında düzenleneceğini belirtti. Mandal, “Diğer taraftan TÜBİTAK BİDEB 2237 Eğitim Etkinlikleri Programı ile öğretmenlerimizin eğitimine yönelik olarak Matematik Seferberliği kapsamında tüm yurtta eğitim etkinlikleri serisi gerçekleştirilecek” açıklamasını yaptı ve “Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programımız, biraz daha eğitim düzeyini teknolojilerin ötesinde, bilim düzeyinde derinleştirmek noktasında… Her alana değinmeye çalışıyoruz” dedi. “Bizim yapmaya çalıştığımız uzunca yıllardır faaliyetlerimizi bütünsellik içinde yürütmek…” ifadesini kullanan Mandal, “MEB ile iletişim ve etkileşim halinde bunu yapıyor olmak da bizim için hem motivasyon unsuru hem de sorumluluklarımızı bir üst düzeye taşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Matematik Dijital Eğitim Platformu’na https://matematik.eba.gov.tr/ internet adresinden ulaşılabilecek.