Maximus VIII Ranger ile yeni nesile merhaba
Asus'un yeni anakartı Maximus VIII Ranger, 6. seri Intel Core işlemcilerden maksimum verim elde edilmesini hedefleyen bir anakart.
Intel, bir tik-takın sonuna daha gelip, yeni Skylake mimarisine sahip işlemcileriyle ortaya çıktı. 14 nanometrelik Skylake mimarisine sahip işlemciler, bilgisayarın performansın bir tık daha yukarı çekmeyi hedefliyor. Intel'in üst uç seviye işlemcilerindeki üstünlüğü, 6. nesil işlemcilerle biraz daha netleşiyor. 6. nesil Core işlemci ailesi için hazırlanan Z170 çipseti, Asus'un Maximus VIII Ranger anakartının temelini oluşturuyor. Şimdi bu anakart bize neler sunuyor, yakından bakalım.
Ferah RAM alanı
Ranger, üzerinde çılgın miktarda soğutucu bulunduran bir anakart değil. İşlemci çevresindeki güç kapasitörlerinin ve çipsetin üzerinde küçük soğutucular yer alıyor. Anakartın yerleşimi standart. RAM'ler ile işlemcinin arasında yeterince boşluk bırakılmış. Böylece RAM'lerin büyük işlemci soğutucusunun altında kalma ihtimali azaltılmış.
Maximus VIII Ranger'ın üzerinde 4 tane RAM slotu yer alıyor. Bu slotlar, DDR4 RAM'ler ile uyumlu ve 3400 MHz'e kadar destekliyor. DDR3'lerden çok daha yüksek saat hızlarında çalışabilen DDR4 RAM'ler, yavaş yavaş standart hale gelecek. Crossfire ve SLI desteğini bir arada bulunduran Ranger'da 3 tane PCIe 3.0 (x16) slotunun yanı sıra 3 tane PCIe x1 slotuna yer verilmiş.
2 tane SATA 3.0 portunun yanı sıra 2 tane SATA Express bağlantısına da yer verilmiş. SATA Express, daha yüksek performans getiriyor olmasına rağmen IDE kablolarını andıran geniş kabloları ve bağlantı noktaları sebebiyle çok da beğenmediğimi belirtmek isterim. SATA Express portları üzerindeki 4 ayrı SATA portuna normal bir şekilde SSD'lerimizi veya hard disklerimizi de bağlayabiliyoruz.
USB 3.1'e ve Type-C'ye de merhaba
Asus'un bu anakartında gelen yeni teknolojiler henüz bitmedi. Ürünün arka paneline baktığımızda 4 tane USB 2.0 ve 2 tane USB 3.0'ın yanı sıra 1 tane de olsa kırmızı USB 3.1'i (Type-A) görüyoruz. Asıl dikkat çekici şey ise akıllı telefonlarla beraber hızla yaygınlaşacak olan USB 3.1 (Type-C) bağlantısına da yer verilmiş olması.
Arka panelde 5 tane 3.5 mm ses bağlantısının yanı sıra optik ses çıkışına da yer verilmiş. Ethernet portu da arka panelde yerini almış durumda. İşlemci içerisindeki GPU'dan faydalanmak isteyenler, arka panelde yer alan HDMI ve DisplayPort bağlantılarını kullanabiliyorlar.