Medikal Biyoteknoloji Konferansı’nda teknoloji yol haritaları açıklandı
27 Mayıs’ta TÜBİTAK’ta Medikal Biyoteknoloji Konferansı gerçekleştirildi.
Sağlıkta yerli projeler için yapılacak çalışmalar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla 27 Mayıs’ta TÜBİTAK’ta gerçekleştirilen ‘Medikal Biyoteknoloji Konferansı’nda masaya yatırıldı.
Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 2013 Ocak ayındaki 25. toplantısında; sağlık alanı Türkiye’nin ivme kazanması gereken alanlarından biri olarak belirlendi. Toplantının hemen ardından sağlıktaki en önemli başlıklarından biri olan ‘Medikal Biyoteknoloji’ alanında gerçekleştirilebilecek projeler için TÜBİTAK öncülüğünde önemli bir çalışma başlatıldı. Gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre ‘İlaç’, ‘Aşı’, ‘Biyomalzeme’, ‘Biyomedikal Ekipman’ ve ‘Tıbbi Tanı Kiti’ başlıklarında teknoloji yol haritaları taslağı oluşturuldu. Oluşturulan bu teknoloji yol haritaları TÜBİTAK Başkanlık Binası Feza Gürsey Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta ele alındı. TÜBİTAK ve ilgili bakanlıkların işbirliği ile düzenlenen etkinliğin açılışına; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, çok sayıda bilim insanı ve davetliler katıldı.
İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı hazırladık
Konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Nihat Ergün, sağlık alanının en önemli başlıklarından biri olan medikal biyoteknoloji konusunda kamu, özel sektör ve üniversiteler bünyesinde atılması gereken adımların tespit edildiğini söyledi. Bu alanlarda sınırlı ihracata karşılık 7 milyar doları aşan ithalatın olduğuna dikkati çeken Ergün, rakamlara bakıldığında alanın ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Bakan Ergün, SGK’nın büyük alım gücünü bugüne kadar fiyatları aşağı çekmek için kullandığını ancak bundan sonra bu gücü, ülkeye yatırım çekmek ve özellikle biyoteknolojik ürünler konusunda yenilikler meydana getirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı. Nihat Ergün, “İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı hazırladık. 6 farklı hedef için 53 eylem belirledik. Bu belgeyi en kısa zamanda uygulamaya koyacağız. Yurt dışından yüksek rakamlara ithal ettiğimiz ilaçları üreten, yeni ilaç araştırmaları yapan bir yapı oluşturacağız” dedi.
Biyoteknoloji buluşlarından aldığımız pay çok düşük
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, sağlık sistemlerinin erişilebilir ve kabul edilebilir olmasının önemine işaret ederek, hizmet sunumunun kesintisiz yürümesi gerektiğini belirtti. Teknolojik gelişmeler, nüfus yapısı ve maliyet artışlarının sağlık politikalarının gözden geçirilmesini gerektirdiğini ifade eden Müezzinoğlu, yeniliklere açık olunması, hizmetlerin ihtiyaçlara göre düzenlenmesinin önemine değindi ve “İlaç pazarında dünyada 16, Avrupa’da 6. sırada bulunan ülkemizin ilaç ihracı ve biyoteknoloji buluşlarından aldığı pay ne yazık ki çok düşük. Bu durumu değiştirmek ve biyoteknolojide söz sahibi ülke konumuna gelmek için TÜBİTAK’ın öncülüğünde gerçekleştirilen medikal teknoloji yol haritasının faydalı sonuçlar getireceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.
Yaşam bilimleri bir adım önde
Konferansta “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekseninde Sağlık Alanı ve Güncel Gelişmeler” başlıklı bir sunum yapan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, küresel olarak son dönemlerde; yaşam bilimleri, enerji, nanoteknoloji ve bilişim teknolojileri olmak üzere 4 başlığın gündeme geldiğini, yaşam bilimlerinin de bu alanlardan sıyrılarak bir adım daha ileriye çıktığını vurguladı.