Medyatik rapor
Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP) tarafından hazırlanan İnsani Kalkınma Raporu (HDR) basınımızda “alışılmadık” ölçüde yer buldu.
İktisatçılar Mehmet Altan ve Asaf Savaş Akat (iki gün üst üste) yorum yazdılar. Sosyal bilimciler Eser Karakaş/Star ve Cengiz Aktar/Vatan, gazeteciler Sedat Ergin/Hürriyet (yine iki gün üst üste), Hakan Çelik/Posta yazdılar. Hürriyet’ten Today’s Zaman’a kadar gazetelere dergilere haber oldu.
Ne oldu da böyle bir “ilgi” oldu?
Türkiye, “aniden” zıplayıp pek gurur verici bir yerlere mi çıkmıştı?
Yooo…
Neredeysek, oradaydık… Değişen bir şey yoktu. “Yerimizi korumuştuk!”
O halde?
Efendim, bu raporun “açıklanması” işini UNDP Türkiye Temsilcisi Shahid Najam’la birlikte Mehmet Altan ve Asaf Savaş Akat üstlenmişti. İstanbul’un medyatik okullarından Bilgi Üniversitesi’nin (ne yazık ki albenisiz) Dolapdere Yerleşkesi’nde. Hele bir de Santralistanbul’da yapılsaydı bu iş, medyatik lezzeti daha da artacaktı. Eh, artık bir dahaki sefere inşallah bunu göz önüne alırlar!
İşin içinde, iki tanınmış iktisatçı/köşe yazarı olunca, basın elbette ilgilenmek zorundaydı. Öyle de oldu. Bugüne kadar ne kadar çok rapor, sadece Anadolu Ajansı’nın “kibrit kutusu” büyüklüğündeki haberleriyle (hatta onları da kısaltarak) verilmişti. Basınımızın dikkatini çekmek için artık ille ve mutlaka magazin ve tanıdıklık (“işin içinde kim var?”) gerekiyor. Ha, bir de elbette bakan/başbakan/önemli bürokrat söz konusuysa haber olabiliyor. Aksi halde? Sıfır.
Bu arada, UNDP Raporu’nu da herkes doğru “okuyamadı.” Örneğin bir gazetemiz, kendini yırtarcasına, “puanımız düşmedi. Yükseldi. Ama araya başkaları girdi. Düşmüş gibi olduk” diye yazabildi.