Mega şehrin sorunlarına BT çözümü
Kadir Has Üniversitesi ve IBM, Türkiye’nin ilk “Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı”nı açtı. Üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, IBM'in Shared University Research (SUR) ödülüne layık görülen 400 üniversiteden biri olmuştu. IBM’in 2013 yılında “Üniversite Ortak Araştırma” ödülünü kazanan üniversitede açılan laboratuvar ile ilgili olarak 21 Mayıs’ta Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde bir basın toplantısı düzenlendi. IBM’in “Akıllı Gezegen” felsefesinin bir parçası olan laboratuvarın üniversite-endüstri-şehir yönetimi üçgeninde çok disiplinli çalışmalar yürütmesi hedefleniyor. Şehir Mühendisliği; Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Enerji Sistemleri Mühendislik dalları ile Yönetim Bilişim Sistemleri, Mimarlık, Sosyal Bilim disiplinlerini kapsıyor.
Etkinlikte açılış konuşmasını IBM Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel yaptı. Üniversitelerde yürüttükleri çalışmaları eğitim çözümleri, beceri geliştirme, kurumsal sosyal sorumluluk ve ortak araştırma işbirlikleri olarak sıralayan Akyel, Kadir Has Üniversitesi ile ‘akıllı şehir’ konseptindeki uyumlarına dikkat çekti. Üniversitede kurulan merkezde IBM Power UNIX sistemi olduğunu söyleyen Akyel, geliştirdikleri ‘akıllı şehir’ programlarını da üniversiteye sunduklarını ifade etti.
İstanbul’da sorun çözme zamanı
Akyel’in ardından söz alan Proje Yürütücüsü ve Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Tekinay ise mega şehirler sıralamasında 20’inci sırada olan İstanbul’a dikkat çekti. Bu mega şehirlerin hepsinin çok sorunu olduğunu belirterek, “Bu nedenle şehir mühendisliği, trans-disipliner bir yapı” yorumunu yapan Tekinay, ekledi: “İstanbul bir şehir laboratuvarı ve bu merkezle problemleri çözme fırsatı da bir şans.”
21’inci yüzyılın ‘mega şehirlerin’ yüzyılı olacağını söyleyen Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aydın, dünyayı etkileyecek 5-6 şehir olduğunu, İstanbul’un da bunların arasında yer aldığını vurguladı. Söz konusu şehirler, bölgelerinde çekim merkezi ve kapsamlı etki yaratma gücüne sahip. Bu merkezin kurulması için en uygun yerin İstanbul, İstanbul’da da tarihi şehrin üstünde yer alan üniversiteleri olduğunu belirten Aydın’ın ardından IBM Türk Ülke Müdürü Isabel Gomez Cagigas bir konuşma yaptı. Giderek akıllanan dünyaya karşılık, gezegenin giderek karıştığına da dikkat çeken Cagigas, “Bizim gibi, üniversitelerin de hedefi bunu toparlamak” dedi ve ‘akıllı şehir’ kavramını şöyle detaylandırdı:
“Herşey şehri nasıl geliştirdiğinizle alakalı. Daha akıllı şehirler yaratmalısınız. Bunun için de üniversite desteğini almak gerek. Birkaç yıl önce Barselona’da yaptığımızı şimdi İstanbul’da yapacağız ve burada avantajımız genç nüfus. İstanbul’un büyümesini durduramazsınız ve bunu destekleyecek teknolojiler önemli.”