Melekler birlik oldu
Türkiye’deki melek yatırımcıları bir araya toplamayı hedefleyen Melek Yatırımcılar Derneği, örgütlü bir yapı oluşturacak. Türkiye’deki melek yatırımcıları bir araya toplamayı hedefleyen Melek Yatırımcılar Derneği, tüm Türkiye’de örgütlü bir yapı oluşturacak.
Fikir sahibi girişimcilerin sermaye fırsatları ve büyüme stratejileri ile buluşmasını hedefleyen Melek Yatırımcılar Derneği bir süre önce kuruldu. Altı aya yakın bir çalışmanın ardından bu derneği kurduklarını söyleyen dernek başkanı, aynı zamanda Deulcom International CEO’su ve LinksAngel Kurucu Başkanı Baybars Altuntaş, böylece merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı’nda (EBAN) ve Dünya Melek Yatırımcılar Birliği’nde (WBAA) Türkiye’yi temsil ettiklerini söyledi. Derneğin başkanlığını Altuntaş üstlenirken, Başkan Yardımcılığı görevi ise İpekyol CEO’su Yalçın Ayaydın’da. Eurasia Cinemas CEO’su Adnan Akdemir Genel Sekreterlik görevini üstlenirken, ticaret hukuku ve patent konusunda uzman bir isim olan Prof.Dr. Bahadır Erdem Yönetim Kurulu Üyeliği’ni, Tansu Yeğen de Saymanlık görevini üstlendi. Derneği melek yatırımcılarla kurduklarını söyleyen Altuntaş, şu detayları paylaştı:
Girişimci ve yatırımcı arasında bağ
“Şu anda ‘BAN’, yani ‘business angels network’ yapılarının kuruluşunu yapıyor, yerel melek ağlarını kuruyoruz. BAN yapısının oluşumu Adana, Giresun ve Kıbrıs’ta tamamlandı. Hedefimiz 81 ilde yerel melek ağlarını kurmak ve bu konuda ticaret veya sanayi odalarıyla bir bağlantımız da yok. Dernek olarak bunu yapıyoruz. Dünyada da işler zaten böyle yürüyor.”
Altuntaş buna örnek olarak, Silikon Vadisi’nde bir yatırımcının, Erzurum’daki bir girişimci ile bağlantı kurabilmesini sağlayan lokal BAN yapısını gösterdi. Yani girişimci ve melek yatırımcının bir araya gelebilmesi için gereken altyapı bu ve Altuntaş’ın tabiriyle ‘girişimcilik ekosisteminin’ hayata geçebilmesi için de gerekli.
Derneğin hedefi; politika yapıcıların, özellikle melek yatırımcılar ve girişimciler için daha kolay işleyen bir girişimcilik ekosistemi kurulması yönünde harekete geçirilmesi. Bir taraftan da, girişimcilerin doğru finansman kaynaklarına ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. WBAA ve EBAN üyesi olarak dernek, başvuruları Avrupa ve dünya melek yatırımcıları ile buluşturma fırsatını da ortaya koyacak.
Devletten girişimciye tam destek
Derneğin öncelikli olarak iki ana amacı var. Birincisi; lokal girişimci ağlarının kurulması, ikincisi ise İngiltere, İtalya, Portekiz, Hollanda gibi birçok ülkede kurulu bulunan ve ‘Co Investment Fund’ olarak tanımlanan girişimcilik yatırım fonunu devletin kurmasını sağlamak. Böylece sadece melek yatırımcıların değil, devletin de doğru girişimcilere yatırım yapmasını sağlayacak bir kaynağın oluşması söz konusu olacak. “Devlet böylece sadece finans desteği vermeyecek, işe ortak da olacak” diyen Altuntaş, bu yapının önemini şöyle anlattı:
“Melek yatırımcılık; sadece kişilerin değil, kurum ve kuruluşların da ilgisini çekecek bir metot olarak ortaya çıkıyor. Bunun birçok ülkede başarılı uygulamaları var. Dernek olarak Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) ile ortak bir çalışma grubu kurduk, iş modelini geliştirdik ve bu, ilgili birimlere TKB kanalıyla ulaştırıldı.”
Yeni yöntem, melek yatırımcılık
ABD’de BT sektörü, Avrupa’da ise mobil teknolojiler yatırımlarda önde gidiyor. Altuntaş’a göre Türkiye’de de büyük ihtimalle bu başlıklarda yatırımlar öne çıkacak ve yatırımcının ilgisini çekecek. Bu alanda dünyaya nam salmış örnekleri Yahoo, Facebook, Amazon.com olarak sıralayan Altuntaş, kendi kariyer geçmişi ile şu örneği verdi:
“1991 yılında Türkiye Franchising Derneği’ni kurduğumuz dönemde, girişimcilerin ve sermaye sahiplerinin yöntemi, ya parayı faize yatırmak ya da birinin yaptığı işin aynısını yapmaktı. Derneği kurduk ve onlara üçüncü bir alternatif olarak franchising yapısını tanıttık. Aradan geçen 20 yıl içinde yeni franchise markaları açmak için Türkiye’de yer kalmadı. Bunun sonucu olarak, hem fikir sahipleri hem de sermaye sahipleri için artık dördüncü yöntemi melek yatırımcılık oluşturuyor. Bu yapı dünyada da böyle gelişti. Bu nedenle derneğin üstlendiği önemli bir misyon var.”
Yerelde büyüyen girişim devleri
Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı Baybars Altuntaş, 2011 yılında 40 lokal BAN kurulmasını öncelik olarak belirlediklerini söyledi ve şöyle devam etti:
“Örneğin, Adana’daki bir girişimcinin iş fikrinin BAN’da değerlendirilip sonra yurtdışına çıkabilmesi önemli. Derneğin kurulması ve medyada çıkan haberlerin etkisiyle günde 100’ün üstünde iş fikri gelmeye başladı ki daha işin çok başındayız. Bu yüzden lokal BAN’ların hızlı örgütlenmesi gerekiyor. Burada önemli unsurlardan biri de, iş fikrinden öte, kişinin kendisinin doğru girişimci olması. Bu doğru girişimcileri lokal BAN’lar tespit edecek. Biz de yurtdışı bilgimizi lokal BAN’lara aktararak, onların işlerini kolaylaştıracağız, girişimciyi nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda BAN’ları düzenli olarak eğiteceğiz. Türkiye’de fazla melek yatırımcı yok ve dernek, bu sayının artmasını sağlayacak. ‘Business angel’ görevi üstlenen bireyler de, melek yatırımcı olduklarının farkında değil. Bize gelen e-postalardan bunu anlıyoruz. Biz, bu işin tarifini yapacağız. Hatta melek yatırımcı tanımını içeren bir form hazırlıyoruz. Böylece destek verenler, çalışmalarını daha net tanımlayabilecek.”