Mesai dışında aramak yasak
Mesai saati dışındaki e-postalar yasaklandı. Fransa’da iki sendika, çalışanların mesai saatleri dışında “iletişim araçlarına bağlanmama hakkını” aldı.
Fransa’da teknoloji ve mühendislik endüstrisi sendikaları, çalışanların mesai saatleri dışında “iletişim araçlarına bağlanmama hakkını” aldı. Buna göre çalışanlar mesai bitiminden sonra e-posta ya da akıllı telefonlar aracılığıyla rahatsız edilmeyecek.
Syntec ve Cinov firmaları, altı ay süren pazarlıkların ardından çalışanlarının yüzde 56’sını oluşturan iki sendikayla anlaşma yaptı.
Fransa’da 1999’da kabul edilen bir sözleşmeyle bir kişi resmi olarak haftada en fazla 35 saat çalıştırılabiliyor. Sendikalar bu kuraldan yola çıkarak, Fransa ve Avrupa’daki yönetmeliklere göre çalışanların minimum dinlenme süresini garanti altına almak için bu adımı attıklarını söyledi.
Sınırlı olan mesai saatleri, bitmek bilmeyen bilgilendirmelerle uzatılıyor. Gece yarısı, haftasonu, izin dönemi demeden çalışanlarını işleri ile ilgili olarak aramaktan imtina etmeyen şirketler ülkemizde de bu konuda oldukça duyarsız. Ancak ülkemizde kurumsal olmayan şirket yapılarının daha yaygın olduğunu düşündüğümüzde bu durum olağan değerlendirilebilir. Akıllı telefonlardan gönderilen e-postalar iş ile ilgili farkındalık yaratması nedeniyle çalışanın zihnini meşgul ediyor. Ancak bu oldukça naiv bir durum. Esas sıkıntı, çalışanını 7/24 erişilebilir olmasını bekleyen ve dinlenme sürelerini sabote eden işverenler.
Ancak olaya tek taraflı bakmamak gerekir, bazı işler sadece mesai saatleri dahilinde kalmıyor. Yetkililer ve uzmanlar işlerinin başında olmadığında çalışmalar aksıyor ve işler kilitleniyor. Dolayısıyla yöneticiler çalışanlarına ulaşmak zorunda kalabiliyor. Bu gibi bir durumda art niyet aramamak gerek. İş anlaşmasında bu durum karşılıklı olarak konuşulur ayrıca karşılıklı anlayış gösterilebilmeli. Ancak burada anahtar kelimeler, iyi niyet ve saygı. İşveren ve yöneticileri, “bana dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz” cümlesini suistimal etmemeliler.
Çalışanların kişisel sosyal medya hesaplarını şirket politikaları çerçevesinde tanıtım ve kurumsal reklam amacıyla değerlendiren iişletmeler, bu çerçevede sosyal ağların mesai saatleri içinde kullanılmasına müsade ediyor.Ayrıca sosyal medyanın günümüzde bir CRM hatta sıcak satış mecrası olarak görülmesi de çalışanların sosyal medya mühendisi olarak değerlendirilmesine hatta kimi zaman tacize uğramasına yol açıyor.